Mobilitatea urbană a primarului PSD din Făgăraș s-a împotmolit din nou. De data aceasta a fost acoperită complet de mocirlă, transformând o stradă aflată la o aruncătură de băț de biroul edilului într-o adevărată uliță ce ar duce la vreo stână de la liziera pădurii. Pe strada Libertății (nume predestinat SIC!) poți circula doar dacă te încalți cu cizme din cauciuc, dar și acestea trebuie să fie destul de înalte, dacă nu vrei ca noroiul să-ți ajungă la genunchi. Nici mașinile nu se încumetă să mai circule pe această arteră întrucât riscă să rămână împotmolite. Această stare de fapt durează de mult timp, iar primarul și ai lui specialiști ignoră cu bună știință grozăvia.
Noroi în loc de asfalt
Libertății a fost printre primele străzi din Făgăraș invocate în cadrul megalomanicelor proiecte de mobilitate urbană cu care primarul PSD s-a lăudat. S-a făcut vorbire despre ele din 2019 când s-a spus că s-a primit și finanțarea europeană pentru implementarea a trei proiecte de mobilitate urbană. După vreo 3 ani, rămăsesem tot la teorie căci în teren nu s-a intervenit cu nimic. Dar când au apărut firmele alese pe spânceană de primar, a fost răscolit întreg orașul, toate măruntaiele lui au fost descoperite în fața plătitorilor de taxe și impozite. Și așa au rămas mult timp. Un haos total! S-a săpat, s-a nivelat, iar s-a săpat, s-au pus borduri și pavele, iar s-au demontat, s-au tras țevi și canale și iar s-au demontat, s-au făcut sensuri giratorii și iar s-au demontat, etc. Un adevărat ping pong cu materiale. În 6 luni se voia finalizate lucrările care trebuia să fie realizate în 5 ani. Tocmai de aceea mergi și acum pe trotuare și pe străzi precum Hopa Mitică, acela care „stă în cap și se ridică“. Cetățenii au criticat, au cerut explicații, dar conducerea orașului a întors privirea mai mult spre punga fără fund a proiectelor și a bugetului local și deloc spre cetățeni. ,,Pentru cine faceți proiectele europene, domnule primar, nu pentru noi? De ce nu ne ascultați?“ l-au întrebat făgărășenii pe edil chiar în plenul CL Făgăraș. Nimic nu este finalizat din cele trei proiecte de mobilitate urbană. Motiv pentru care majoritatea deconturilor solicitate de Primăria Făgăraș de la finanțator (Ministerul fondurilor europene) au fost refuzate și contestate, pe rolul Tribunalului București, Primăria Făgăraș fiind campioană la dosare.
Dezastru pe strada Libertății
Dar cele mai dezastruoase străzi sunt Doamna Stanca și Libertății. Ultima însă întrece orice imaginație. De la un capăt la altul este impracticabilă. Noroi, bălți, lut, sunt ingredientele cu care primarul își onorează alegătorii. Trotuarele sunt acoperite cu noroi încât nici nu se mai văd pavelele proaspăt montate, noroi pe care locatarii l-au transferat în curți și case. Ca să nu mai vorbim că în mijlocul trotuarului zac mândri stâlpii de curent.
- ,,Vreau să vă spun în legătură cu strada Libertății din Făgăraș! Rușine domnului primar, așa ceva nu s-a mai văzut! Rămâi cu mașina înțepenită în lut de vreo 30 cm! Nu mai zic de casele oamenilor ce este pe ele, nenorocire! Nu am cuvinte, și nu ia nimeni nici o măsură!“
Sunt declarațiile locatarilor de pe strada Libertății din Făgăraș. Oamenii spun că au depus la Primărie o serie de sesizări, dar că nu au primit niciun răspuns. ,,Nimeni din primărie n-a venit la noi pe stradă. Își bat joc de noi!“ spun oamenii.
,,Dormiți liniștiți, primarul lucrează!“
Deși aceste coridoare de mobilitate, acel ,,oraș de 15 minute“ au fost finanțate din fonduri europene, primarul a îndatorat Făgărașul cu mai multe credite. În iulie 2023, primarul și mașina lui de vot din Legislativ a contractat un împrumut de 8 milioane de lei. După nici cinci luni același primar PSD al Făgărașului a contractat alt credit, de 20 milioane de lei, tot cu ajutorul mașinii de vot pe care și-a creat-o în Consiliul Local Făgăraș. Reamintim că anterior a mai îndatorat Făgărașul cu alte 10 milioane de lei, în luna noiembrie 2023. Pentru aceste trei credite, justificarea a fost ,,susținerea proiectelor europene aflate în implementare“. La aceste împrumuturi se adaugă și creditul în valoare de 25 milioane de lei (5 milioane de euro) contractat în 2019 pentru Ocolitoare, imprumut folosit însă la lucrări finanțate déjà, Cetate, str. D-na Stanca și secția Pediatrie.
Fonduri cu care se acoperă incompetența
Proiectul ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș, SMIS 119359“ are valoarea de 45.737.226,73 lei din care 3 milioane de lei însemna aportul bugetului local. Acest proiect se aplică pe străzile Unirii, Tăbăcari, T. Vladimirescu, D-na Stanca și Libertății și se suprapune peste traseul DN1. Implementarea proiectului trebuia să înceapă la data de 19 decembrie 2019 și să se finalizeze la 31 decembrie 2023. Dar n-a fost să fie. Termenul s-a depășit, banii europeni s-au pierdut, finalizarea lucrărilor căzând pe bugetul local, așa cum a fost specificat și în HCL-urile emise anul trecut. De ce s-a întâmplat așa? Să vedem ce firme au fost atrase în aceste proiecte de mobilitate urbană. O firmă dintr-un sătuc argeșean, Valea Mare, SC Optica Sofia SRL, care se ocupă de comerțul cu articole medicale (SIC!). Numai că această firmă lucrează în asociere cu alte două srl-uri, o societate din București și alta din Vâlcea. O combinație cu o companie din Pitești, SC Europan Prod SRL, care a fost cadorisită și cu alte lucrări în Făgăraș și Drăguș. Este firma agreată de primarul din Făgăraș căreia i-a încredințat lucrările de construcții la Școala Generală nr. 7, lucrări nefinalizate la termen, și pentru care Primăria Făgăraș plătește de 3 ani chirie de peste 100.000 euro/an pentru un spațiu privat unde învață elevii acestei școli. A mai preluat și modernizarea celor 11 străzi din urbe, acelea care la fiecare ploaie mai bogată se transformă în ștranduri. A mai lucrat Europan Prod SRL și la închiderea gropii de pe Dealul Galațiului. Și în cazul celorlalte două proiecte de mobilitate urbană situația este similară, iar făgărășenii o simt pe propria lor piele. (Lucia BAKI)