În Laponia finlandeză, Moș Crăciun și spiridușii săi sunt ocupați să facă fotografii cu turiștii și să răspundă la scrisorile primite din întreaga lume, însă sunt neputincioși în fața unui nou fenomen: zăpada puțină din perioada dinantea Crăciunului. Rovaniemi, satul de dincolo de Cercul Arctic pe care marketingul finlandez l-a vândut din anii 1980 ca „adevărata casă” a lui Moș Crăciun, ar fi trebuit să fie deja alb la sfârșitul lunii noiembrie. În schimb termometrul arată +2°C, iar ploaia cade puternic pe cerul gri, scrie cotidianul LA REPUBBLICA, citat de Rador Radio România.
„Renii mei pot zbura, așa că nu este nicio problemă!” râde unul dintre Moș Crăciunii orașului, îmbrăcaţi toţi în roșu și alb. După care redevine serios: „Constatăm că schimbările climatice sunt reale şi afectează chiar şi viața de-aici, în Arctica, în special renii”. Din cauza iernilor mai blânde și mai imprevizibile, zăpada se topește, apoi îngheață din nou, astfel că se acumulează straturi de gheață, iar renii se chinuie să sape pentru a găsi lichenii, principala lor hrană. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature în 2022, Arctica s-a încălzit de aproape patru ori mai repede decât alte regiuni ale lumii.
Ultimele luni au fost extrem de calde în Laponia finlandeză. În noiembrie, a fost stabilit un nou record cu 11,1°C în orașul Utsjok. Cel precedent, de 11 grade, datează din 1975.
Vin turiști din toată lumea, mulți dintre care speră să vadă aurora boreală luminând cerul. Anul trecut la Rovaniemi s-a înregistrat un record de turişti, au venit mai mult de un milion. Vizitatorii care doresc să-l întâlnească pe Moș Crăciun pot merge în satul cu același nume sau în parcul de distracții subteran din apropiere. „Este chiar frumos. E ca în filmele de Crăciun, chiar magic”, spune Maria Batista Torres, originară din Tenerife, Spania, care a venit cu cei doi copii ai ei mici și nu părea deranjată de lipsa zăpezii.
Intrarea în Satul lui Moș Crăciun este gratuită, însă o fotografie cu el costă cel puțin 40 de euro. Rovaniemi mai este şi o destinație ideală pentru a face excursii cu snowmobilul, sau cu sania trasă de reni. În ciuda cerului posomorât, care până acum a trimis doar ploaie, oficiul poștal al lui Moș Crăciun este plin de activitate, cu spiriduși cu părul roșu ocupați să ștampileze cărți poștale și să sorteze mormane de scrisori. „În decembrie poți primi în jur de 30.000 de scrisori pe zi”, explică elfa poștală Heidi Mustonen, care lucrează aici de 20 de ani. Potrivit lui Heidi, peste o jumătate de milion de scrisori ajung la Moș Crăciun în fiecare an, iar acesta se asigură că fiecare este citită cu atenție.
Cele mai multe conţin liste de dorințe de cadouri, însă de multe ori atât adulții, cât și copiii scriu pentru a-și împărtăși preocupările. „Anul acesta mulți oameni și-au dorit pace”, spune Heidi. Cele mai multe dintre scrisorile din Asia sunt scrise de adulți tineri, dintre care mulți cer putere pentru a-și finaliza studiile.