Lui Ioan Chiujdea din Berivoi, student la Cluj, la Agronomie, i s-a spus în grup ,,Profesorul”,  pe  Laurian Haşu din Breaza, student la Cluj, l-au poreclit ,,Leu”. Elevii absolvenţi de ,,Radu Negru” din Făgăraș, promoţia 1948, aflaţi în plin examen de maturitate: Ion Ilioiu din Sâmbăta de Sus, Victor Metea din Ileni, Remus Sofonea (,,Brâncoveanu”) din Drăguş, Gelu Novac din Făgăraş, fiul profesorului Mihai Novac, Nelu Novac din Berivoi, Slviu Socol din Beivoi, Gheorghe Şovăială  din Berivoi, elev la Liceul ,,Astra“ din Braşov. Andrei Haşu din Pojorta s-a alăturat grupului încă de la început, venind de la Arad unde lucra ca tehnician la Astra Vagoane. A devenit pentru membrii grupului ,,Baciu” fiind considerat creierul grupului. Fratele lui, Ghiţă Haşu (Rucăreanu), s-a încadrat în grup după fratele lui, în 1949. În 1950, pădurarul Jean Pop din Lisa a urcat în munţi să le fie de ajutor luptătorilor. Porecla ,,Filerul” a ajuns şi la urechile securiştilor, mai ales că era cetăţean american, fiind născut în SUA, în 1924. Toma Pirău din Ileni s-a alăturat grupului după ce a plecat din serviciul militar, devenind pentru luptători ,,Porâmbu”. A urcat în munţi alături de ei şi Petru Novac, tatăl lui Nelu, fiind persecutat de securişti, dar a rămas vreme de un an alături de ei, apoi a fost arestat. Li s-au alăturat ulterior încă doi foşti elevi de la ,,Radu Negru”: Nicolae Mazilu şi Ioan Mogoş din Toderiţa, eliberați în 1949 de la închisarea Pitești. Şi Marcel Cornea, fiul farmacistului Iacob Cornea din Şinca Veche, s-a alăturat grupului Gavrilă. În 1950 se alătură Gheorghe Duminică şi Nicolae Stanciu, care veniseră de la Victoria, şi voiau să ierneze în munte alături de luptători. Erau de loc din Aluniş- Olt.  Dacă până la 1 mai 1949 au stat ascunşi prin sate, de atunci au urcat în Munţii Făgăraşului. Au fost hăituiţi timp de 7 ani, dar n-au putut fi prinşi de Securitate, Armată şi Miliţie. Unii dintre ei au căzut în confruntările cu securitatea, dar în 1955 cei rămaşi în viață au fost trădaţi şi capturaţi rând pe rând, după ce a intrat în scenă profesorul din Cârțișoara, Ioan Grovu. Începând cu 1957 au început execuţiile membrilor Grupului Gavrilă. Ion Gavrilă n-a fost prins.

  •  Ion Gavrilă- Moşu–  student, din Gura Văii. Este condamnat în contumacie  pentru activitate anticomunistă, iar în 1951 este condamnat la moarte, la Braşov. Conduce grupul din munţi. După trădarea lui Grovu,  în 1955  grupul se împarte. El se ascunde în judeţul Alba, la Sântimbru, iar vreme de  alţi 20 de ani este hăitut de securitate. La vârsta de 50 de ani se ascunde în Munţii Banatului într-un bordei construit de el. Este arestat în 1976, la Cluj, prin trădare, dar este salvat de la moarte de preşedintele american Nixon. A trăit la Gâltiu, Alba, alături de Ana Gavrilă. A decedat la 1 mai 2006 și își doarme somnul de veci în cimitirul din Galtiu.
  •    Gelu Novac din Făgăraş, fiul profesorului de la Liceul ,,Radu Negru“ Mihai Novac.  A fost elev la ,,Radu Negru“. Moare în luptă cu securitatea la 6 august 1954, la Obreja-Alba, pe malul Târnavei, împreună cu Gheorghe Şovăială.
  •   Gheorghe Şovăială din Berivoi, moare la Obreja- Alba, în confruntarea cu Securitatea, la 6 august 1954.
  •   Ioan Chiujdea- Profesorul- din Berivoi, student la Cluj, se alătură grupului, este capturat, prin trădare, în 1955, condamnat la moarte şi executat la Jilava, 14/15 noiembrie 1957.
  •  Remus Sofonea- Brâncoveanu, din Drăguş, elev la ,,Radu Negru“. Moare în casa învăţătorului Olimpiu Borzea din Viştea de Jos când se decide împreună cu Laurian Haşu să se sinucidă. Era 9 iunie 1955. A fost îngropat în secret în curtea lui Olimpiu Borzea de acesta și de Gheorghe Borzea.
  •  Laurian Haşu- Leu- din Breaza, student la Cluj. Scapă cu viaţă din incidentul de la casa învăţătorului Olimpiu Borzea, se reface şi urcă în munţi. Prin trădare este prins, condamnat la moarte şi executat în 14/15 noiembre 1957, la Jilava.
  •   Ioan Novac- Nelu- din Berivoi, elev la ,,Radu Negru“. Este capturat în 1955, la Bucureşti, prin trădare, condamnat la moarte şi executat la Jilava, în 14/15 noiembrie 1957. Petru Novac, tatăl lui Nelu, a stat alături de grup un an în munţi. Capturat şi condamnat.
  •    Silviu Socol din Berivoi. După o ciocnire cu Securitatea la Râuşor, în noiembrie 1950, este prins şi rănit la Toderiţa. Este condamnat la moarte şi executat în oraşul Stalin, în 1951.
  •  Marcel Cornea, fiul farmacistului Iacob Cornea din Şinca Veche, fost elev la ,,Radu Negru“, membru în Frăţiile de Cruce,  student la Cluj, condamnat în contumacie. Revine în Ţara Făgăraşului şi organizează rezistenţa anticomunistă din sate. Intră în grupul învăţătorului Ion Pridon din Părău, apoi în cel format de Mogoş şi Mazilu. Cade ucis într-o confruntare cu securitatea în casa învățătorului Pridon, în noiembrie 1950. Atunci este rănit şi studentul Virgil Radeş din Berivoi.
  •   Ion Ilioiu din Sâmbăta de Sus, elev la  ,,Radu Negru“. Se alătură grupului Gavrilă în 1948 şi urcă apoi în munţi. Este rănit în 6 august 1954, la poalele munţilor, în zona Avrig. Este anchetat de securitate folosind metodele cele mai dure, droguri, hipnoză, etc. Este condamnat în 1958 la muncă silnică pe viaţă, eliberat în 1964. A decedat în 2012, își doarme somnul de veci în cimitirul din Făgăraș.
  •   Andrei Haşu- Baciu- din Pojorta, tehnician la Astra Vagoane Arad. A fost creierul grupului. Este trădat de Gâlbincea din Sâmbăta de Jos şi este împuşcat, în februarie 1952, la Voivodeni. Nu se ştie unde a fost înmormântat.
  •    Ghiţă Haşu- Rucăreanu- frate cu Andrei, meşter de acoperişuri. Se alătură grupului în 1949. Este prins prin vânzare în 1955, la Bucureşti. Este condamnat la moarte şi executat la Jilava, în 14/15 noiembrie 1957.
  •  Ioan Pop- Fileru- din Lisa, pădurar, născut în Ohio, SUA. Este arestat în martie 1956, condamnat la moarte şi executat la Jilava, în 14/15 noiembrie 1957.
  •  Toma Pirău- Porâmbu- din Ileni. Se alătură grupului, iar în decebrie 1950 moare în luptă cu securitatea în şura lui Dumitru Cornea din Ileni, la rându-i condamnat. Un rol bine pus la punct în prinderea lui Toma a fost fratele său vitreg, Vasile Blebea.
  •  Victor Metea, elev la ,,Radu Negru“, din Ileni. Cade în mâna securităţii prin vânzare. Este condamnat la moarte şi executat la Jilava, în aprilie 1958.  A fost singurul care a refuzat să facă recurs la sentinţă.
  •    Ioan Mogoş şi Nicolae Mazilu, elevi la ,,Radu Negru“, sunt arestaţi în 1948, condamnaţi la 2 ani închisoare, încarcerați la Pitești. Scapă şi organizează rezistenţa din satele făgărăşene. În noiembrie 1950 mor în casa lui Traian Moraru din  Pădureni-Timiş, în luptă cu securitatea, trădaţi fiind de notarul din sat. Lui Mogoş i se găsesc osemintele în 1994 şi este reînhumat în satul Leu din Olt, de sora lui, Tatiana.
  •    Gheorghe Duminecă şi Dumitru Stanciu din Alunş-Olt se alătură grupului, venind de la Victoria, sperând să ierneze alături de luptători. Sunt capturaţi, condamnaţi şi executaţi în 1951, la Braşov.

 

 (Vol. 20, fila 440)

Ministerul Securității Statului Regiunea Stalin, 11. 07. 1953

CĂTRE M.S.S. BUCUREŞTI Strict secret

  • Gavrilă Ioan este un om inteligent, milos, nu minte, foarte credincios, se ruga foarte mult, (…) nu era pentru acţiuni criminale, s-a certat cu Haşu Andrei, de ce să iei de la om ceea ce nu-i poţi da, adică viaţa, evita situaţiile periculoase pentru ei. Sfătuia pe ceilalţi să se ferească, să nu facă vitejii. Spunea: să ne considerăm mai slabi decât adversarii noştri, că atunci ştim să ne păzim. Din cauza acestei atitudini era considerat de Haşu Andrei şi Chiujdea Ion, ca fricos. Ţinea foarte mult la mama lui şi la surorile lui. Sfătuia pe ceilalţi să se poarte ordonat, să nu facă greutăţi la oameni, ca să nu spună oamenii că ar fi nişte derbedei. Din cauza comportării, era simpatizat şi iubit de Novac Gelu, Metea, Şovăială şi Ilioi. Sfătuia să citească orice găsesc. Nu era egoist. Ajuta pe fiecare cu ce avea el. Credea că prin 1955, se va rezolva situaţia lor prin înţelegerea dintre marile puteri. Chiujdea Ion şi Haşu Andrei, credeau că va izbucni războiul. Chiujdea Ion se înţelegea bine cu Gavrilă Ioan.
  • Chiujdea Ion ţinea mult la nepotul lui, Andrei Beleaua, ce locuieşte pe curtea părintească. Nu discutau despre gazdele lor.
  • Haşu Gheorghe era foarte religios, ţinea foarte mult la soţie şi la copii. Îi plăcea vânătoarea, era sănătos şi rezistent.
  • Haşu Laurean, fire liniştită, foarte credincios, nu vorbea aproape deloc. Când era ceva de lucru făcea singur, fără să i se spună.
  • Gelu Novac, inteligent, fire liniştită, sănătos, robust, nu vorbea mult.
  • Metea Victor, fire nervoasă, nu era bolnav, îşi compătimea părinţii.
  • Ilioiu Ion, fire foarte religioasă, îşi compătimea părinţii, nu vorbea mult.
  • Şovăială Gheorghe, fire deschisă, vesel întotdeauna, inteligent, nu supăra pe nici unul, sănătos, robust.
  • Sofonea Remus, liniştit, inteligent, nu discuta, supărat că tatăl lui fusese arestat. (Semnat Petru Novac).

 Ministerul Justiţiei/Tribunalul Militar Al R. 3 M. Cluj

Dosar nr. 10.043/1249/1957

Data: 7 noiembrie 1957

Către Unitatea Militară Nr. 0123/H Bucureşti

Vă facem cunoscut că după cum ne comunică Direcţia Tribunalelor Militare cu ord. nr. 01798 din 05 noiembrie 1957, Prezidiul Marii Adunări Naţionale a respins cererile de grațiere ale condamnaţilor: Chiujdea Ioan, Haşu Laurean, Novac Ioan, Haşu Gheorghe şi Pop Ioan zis Jean, care prin sentinţa acestui tribunal militar nr. 1369 din 09 august 1957 au fost condamnaţi la moarte. Aşa fiind, puneţi la dispoziţia organelor MAI- Direcţia Regională MAI Or. Stalin- pe condamnaţii Chiuşdea Ioan, Haşu Laurean, Novac Ioan, Haşu Gheorghe şi Pop Ioan zis Jean, pentru executare. De asemeni, va fi pus la dispoziţiunea organelor MAI şi condamnatul Metea Victor care şi acesta a fost condamnat la moarte prin susmenţionata sentinţă, şi care a refuzat să facă cerere de graţiere, pentru executare. Preşedintele Trib. Mil. Al R. 3 M. Cluj: Lt. colonel de justiţie Paul Finichi, Secretar Şef, Jumătate Alexandru

Executaţi la Jilava

  •    Chiujdea G. Ioan, Profesorul, născut la 14 martie 1921 în comuna Berivoii Mici,  fiul lui Gheorghe şi Maria,
  •   Haşu A. Laurian,  Leu, născut la 23 octombrie 1921 în comuna Breaza,  fiul lui Alexandru şi Maria,
  •  Novac P. Ioan, zis Nelu, născut la 23 februarie 1930 în comuna Berivoii Mici,   fiul lui Petru şi Eugenia,
  •  Haşu A. Gheorghe, zis Rucăreanu, născut la 29 aprilie 1921 în comuna Pojorta,   fiul lui Andrei şi Zenovia, căsătorit,   doi copii,
  •   Pop I. Ioan, zis Jean, născut la 21 ianuarie 1908, în comuna Indiana – Harbor, Ohio, SUA, fiul lui Ioan şi Varvara, căsătorit, are doi copii,   domiciliul în comuna Lisa, nr 29
  • Victor Metea, Ileni

  Jilava, 20 noiembrie 1957, ora 20.00

La penitenciarul Jilava erau  prezenţi  Mr. Stanciu Dumitru, delegat din partea Administraţiei de Stat, doctor Enescu Mihai, medicul Penitenciarului Jilava,  Lt. Col. Ghiorghiu Mihai, comandantul Penitenciarului Jilava, procuror militar Cpt. de justiţie Cojocaru Gheorghe, cpt Sălceanu Gheorghe, comandanul grupei de execuţie. La ora 20:30 era  fixată execuţia.

  •   Secretarul a citit  sentinţa de condamnare şi expunerea faptelor săvârşite de condamnaţi.
  • Au fost aduşi sub excortă condamnaţii,   însoţiti de comandantul penitenciarului.
  •   Condamnaţii au fost legaţi la ochi şi apoi de stâlpii de execuţie cu spatele către grupa de execuţie.
  •   S-a ordonat  executarea, care s-a efectuat prin împuşcare pe rând.
  •  Medicul Penitenciarului Jilava a constatat moartea condamnaţilor
  • După 1 oră de la execuţie şi de la constatarea morţii de către medicul penitenciarului, cadavrele celor executaţi s-au dat în primire comandantului penitenciarului Jilava, pentru a proceda la înhumarea lor.

Proces verbal de execuţie, (Vol. 10, fila 462)

,,Astăzi 20 noiembrie 1957, noi, Cpt. de justitie  Cojocaru Gheorghe, procuror militar din Procuratura Militara Bucureşti, însoţit fiind de tov. Georgescu Dumitru, secretar la Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militară în baza delegaţiei nr. 0446/ 20 noiembrie 1957 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militară în executare sentinţei 1369 din 26 august 1957 a Tribunalului Militar al Regiunii a III-a Militare Cluj, rămasă definitivă potrivit deciziei nr. 498 din 12 septembrie 1957 a Tribunalului Suprem, Colegiul Militar prin care s-a respins recursul declarat de condamnaţi în contra sentinţei sus menţionate şi executorie, potrivit adresei nr. 15779/ 1 noiembrie 1957 şi a Prezidiului Marii Adunari Nationale catre Ministerul Justitiei, Direcţia Tribunalelor Militare, ne-am transportat la Penitenciarul Jilava în vederea executării pedepsei cu moartea a condamnatilor:
1. Chiujdea G. Ioan, născut la 14 martie 1921 în comuna Berivoii Mici, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Gheorghe şi Maria, necăsătorit, fără ocupaţie, cu ultimul domiciul în comuna natală
2. Haşu A. Laurean, zis Laur, (n.a. Leu) nascut la 23 octombrie 1921 în comuna Breaza, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Alexandru şi Maria, necăsătorit, fără ocupaţie, cu ultimul domiciliu în comuna natală
3. Novac P. Ioan, zis Nelu, născut la 23 februarie 1930 în comuna Berivoii Mici, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Petru şi Eugenia, necăsătorit, fără ocupaţie, cu ultimul domiciliu în comuna natală
4. Haşu A. Gheorghe, zis Rucăreanu, născut la 29 aprilie 1921 în comuna Pojorta,
satul Lisa, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Andrei şi Zenovia, căsătorit, are doi copii, fără ocupaţie, cu ultimul domiciliu în comuna natală şi
5. Pop I. Ioan, zis Jean, născut la 21 ianuarie 1908, în comuna Indiana – Harbor, Ohio, SUA, fiul lui Ioan şi Varvara, căsătorit, are doi copii, cu ultimul domiciliu în comuna Lisa, nr 29, raion Făgăraş, regiunea Stalin

Ne-am transportat în comuna Jilava, unde se află Penitenciarul Jilava şi unde condamnaţii de mai sus sunt detinuţi şi unde a fost ales locul de executare al pedepselor date prin sentinta nr. 1369/ 26 august 1957 a Tribunalului Militar al Regiunii a III-a Militare Cluj, rămasă definitiva şi executorie astazi 20 noiembrie 1957, orele 20, am sosit la penitenciarul Jilava, unde am găsit prezenţi pe Mr. Stanciu Dumitru, delegat din partea Administratiei de Stat, doctor Enescu Mihai, medicul Penitenciarului Jilava şi pe tov. Lt. Col. Ghiorghiu Mihai, comandantul Penitenciarului Jilava. La ora 20:30 fiind fixată execuţia, înainte de această oră fixată însoţiţi fiind de secretarul Georgescu Dumitru şi de comandantul Penitenciarului Jilava Lt.Col. Ghiorghiu Mihai am mers la celulele unde se aflau condamnatii Chiujdea G. Ioan, Haşu A. Laurean, Novac P. Ioan, Haşu A. Gheorghe şi Pop I. Ioan şi i-am încunoştinţat că a sosit timpul executării pedepsei pentru faptele săvârşite şi au fost întrebati dacă mai au ceva de mărturisit sau vreo dorinţă, la care condamnaţii au declarat ca nu mai au nimic de spus. La ora 20:30, după ce s-a primit raportul comandantului grupei de executie, Cpt. Sălceanu Gheorghe s-a dispus să se citească oamenilor din grupa de executie de către secretar dispozitivul sentinţei de condamnare şi expunerea faptelor săvârsite de condamnaţi.
După această s-a ordonat aducerea condamnaţilor care au fost aduşi sub excortă, care a însoţit pe condamnaţi până la stâlpii de execuţie, însoţit de comandantul penitenciarului. Condamnaţii au fost legaţi la ochi şi apoi de stâlpii de execuţie cu spatele către grupa de execuţie.
După îndeplinirea celor de mai sus, am ordonat comandantului grupei executarea, care s-a efectuat prin împuşcare pe rând.
Medicul Penitenciarului Jilava a constatat moartea condamnaţilor de mai sus. După 1 oră de la execuţie şi de la constatarea morţii de către medicul penitenciarului, cadavrele celor executaţi s-a dat în primire comandantului penitenciarului Jilava, pentru a proceda la înhumarea lor. Drept care s-a încheiat procesul verbal în 5 exemplare, unul ramânând la închisoarea Jilava, pentru a proceda la declararea morţii condamnatilor, pentru cauze legale, la ofiţerul stării civile, ale comunei Jilava.
Procuror militar Cpt. de justitie Cojocaru Gheorghe
Secretar Georgescu Dumitru
Medic dr. Enescu Mihai
Delegatul administratiei de stat Mr. Stanciu Dumitru
Comandantul Penitenciarului Lt. Col. Gheorghiu Mihai
Comandantul grupei de executie Salceanu Gheorghe

(Lucia BAKI)

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here