- Ministerul Culturii a transmis, la solicitarea Snoop, că nu există aviz pentru această lucrare. Familia Mînzatu afirmă că nu avea nevoie de vreun act de la Cultură, deoarece a reușit să declaseze imobilul din categoria monumentelor istorice, însă refuză să ofere documentul la care face referire.
- Casa, naționalizată de stat și vândută lui Mînzatu, a costat-o în total pe politiciană 17.000 de euro: a dat un avans de 24.000 de lei și rate de 400 de lei, vreme de zece ani, încheiate când era parlamentar social-democrat. Apoi au extins-o.
- Soții Mînzatu admit că extinderea casei s-a făcut fără să aibă o autorizație de construire.
- Pe site-ul Primăriei Brașov nu există nicio autorizație de construcție între 2009 și 2013 pentru această adresă, deși apar alte autorizații pentru casele de pe Strada Lungă, de la amplasări de plăci memoriale și firme luminoase la „consolidare gol ușă”.
- Audierile lui Mînzatu au avut loc astăzi, în Parlamentul României, și săptămâna viitoare, în Parlamentul European.
- Politiciana nominalizată pentru funcția de comisar UE a avut și o firmă deschisă după mandatul de deputat în Parlamentul României, firmă care nu a apărut în declarația de interese. Compania a fost cedată soacrei după un an. Situația legată de firma nedeclarată a apărut într-un articol al publicației europene Politico, text referitor la averile nominalizaților pentru „guvernul UE”.
Roxana Mînzatu, comisarul european desemnat al României, despre casa din centrul Brașovului: „Am declarat întotodeauna că este singura mea locuință. Scopul familiei a fost să fie întabulată, să plătim taxe la primărie și să o am în declarația de avere”
Casa din Brașov este cumpărată de la RIAL în baza legii 112, privind imobilele naționalizate. În primul contract de vânzare – cumpărare, din 24 februarie 2009, apare la cumpărător Roxana Mînzatu. Contractul poartă inclusiv semnătura primarului de la acea dată, George Scripcaru, actualul edil al municipiului Brașov.
„Este casa în care familia mea stă din 1974, în care eu m-am născut, pe care tatăl meu a încercat să o cumpere începând cu 1997, 1998, 1999. El a murit fără să reușească. După mulți, mulți ani, până la urmă vă dați seama data cumpărării este nerelevantă, relevant este cât timp a durat să ajungem să o cumpărăm”, declară Roxana Mînzatu pentru Snoop, când este întrebată dacă a fost o coincidență că a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu o zi înainte să ajungă subprefect.
Imobilul din Strada Lungă a fost închiriat de părinții Roxanei Mînzatu în 1974. Contractul a fost reînnoit în 1999 și 2004, potrivit răspunsului primit de Snoop de la RIAL SRL. Tatăl Roxanei Mînzatu a decedat în 2004, iar noii titulari ai contractului au devenit Roxana Mînzatu și mama sa.
Ulterior, în documentele de proprietate apare și soțul său, Cătălin Mînzatu – 12 februarie 2010.
Pentru a putea cumpăra casa, soții au declarat pe proprie răspundere că nu au deținut un alt imobil în Brașov. Roxana și Cătălin Mînzatu sunt căsătoriți din 2006.
În timp ce Roxana Mînzatu era subprefect, soțul a obținut în 2009, tot în guvernarea PSD-PDL, postul de director adjunct la Direcția Regională a Vămilor Brașov, potrivit Adevărul.
Între 2004 – 2008, Roxana Mînzatu a fost consilier județean în Brașov și consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene.
Citește investigația completă AICI