,,Noi nu avem eroi și martiri, noi avem eroi-martiri, care în același timp au luptat pentru pământul țării și pentru credință, pentru pământul sufletesc“ a fost declarația maestrului Dan Puric în fața Crucii-monument de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, edificată în memoria eroilor anticomuniști din Țara Făgărașului. În fiecare an participă la comemorarea anuală a tinerilor hăituiți prin munți și uciși de securitatea comunistă. Dar ține conferințe și în satele făgărășene, acolo unde este așteptat de localnici. Dan Purc, regizor de teatru, actor, autor, eseist, este un militant pentru dreptate, adevăr  și credința creștină. A ieșit din tiparele zilei și impresionează publicul dornic să audă istorisiri și adevăruri care nu sunt spuse în ziua de astăzi. Deși se încearcă, Dan Puric este de neoprit, vocea lui înseamnă vocea poporului român dornic de adevăr, de păstrarea tradițiilor, de dor de Iisus Hristos. ,,În  fața Crucii eroilor poate fi centrul de refacere a neamului românesc. Sfinții nu stau lipiți pe pereții bisericii, sfinții lucrează și vin aici și acum. Astăzi, se încearcă să se schimbe sinea, dar avem eroi care au rămas drepți, cu credință fermă de nestrămutat, un fel de daci liberi“ spune maestrul Dan Puric, care menționează că ,,Astăzi, România este o corabie într-un cumplit naufragiu, într-o furtună cutremurătoare, dar salvarea României stă în credința ortodoxă și renașterea filonului național“. Am stat de vorbă cu maestrul Dan Puric după o conferință susținută în Țara Făgărașului, scurtul dialog fiind redat în interviul următor.

 Reporter: Veniți destul de des în Țara Făgărașului, Rezistența anticomunistă v-a ajutat să cunoașteti mai bine zona?

Dan Puric.: Rezistența Anticomunistă m-a ajutat mai mult să cunosc esența poporului român. Țara Făgărașului este un epicentru de demnitate. Nu atât geografia Țării Făgărașului cât geografia sufletească a unui popor care în adâncul lui a rămas de neînvins. E un fel de rezistență de tip castic, adică ce s-a întâmplat aici, Rezistența, a avut centrul aici în Țara Făgărașului. Să dea Dumnezeu să se contamineze generația de azi care este degradată, patologizată de ceea ce se întâmplă în lume. Oamenii aceștia  nu au făcut  nicio concesie nici ideologiei și nici oportunismului. Să nu uităm că cei din Țara Făgărașului în frunte cu Ion Gavrilă Ogoranu au fost înconjurați de niște cercuri concentrice, oameni care i-au ajutat din sat, preoți, dar și de un cerc uriaș de trădători. Acești trădători s-au înmulțit și conduc astăzi țara, și-au creat sistemul acesta de  aservire. Dacă toți am avea puterea dumnezeiască să-i înviem, toți acești oameni care au murit executați sau uitați, ar avea o tristețe pe care numai Hristos a avut-o pe cruce. Decepție și tristețe cutremurătoare pentru că ei au luptat pentru eternitatea României, pentru credință. Dar pe semne că nu în timpul istoric ci în veac ei vor avea dreptate.

R.: Cum l-ați vedea pe Ion Gavrilă Ogoranu sau pe camarazii lui, dacă s-ar întoarce în Țara Făgărașului. Cum ați vedea această întâlnire imaginară?

D.P.: Ar fi extrem de triști. Avem două imagini de tristețe cristică: Avram Iancu înainte să moară și a lui Eminescu înainte să moară. Este o deziluzie. Asta ar fi. Dar culmea, după Cruce urmează și Învierea. Și e de ajuns să-i vezi ca să-ți dai seama că ești dator să-i duci mai departe. Ei  ne-au lăsat arma, e impprtant ce facem noi cu ea.

R.:  Să nu ne răzbunați, dar să ne continuați lupta…

D.P.: Mircea Vulcăescu  a spus să nu ne răzbunați, dar n-a spus să nu ne lăsați batjocoriți. Suntem  datori față de el și față de toți ceilalți, mai ales față de cei care incriminează cu cinism tot ce avem  mai sfânt.  Noi nu ne-am băgat pe sfinții și suferința lor, să respecte sfinții și suferința noastră!

R.: Încotro ne îndreptăm?

D.P.: Lumea  se îndreaptă către un iad, este clar. Ne putem salva. Știți cum a zis Sf. Ioan Gură de Aur: ,,Numai peștii morți se duc la vale cu apa, cei vii înoată contra curentului“. Ne putem salva înotând contra curentului. ,,Nu te teme turmă mică“ parcă a zis Hristos. Masele populare aparțin lui Marx, sau cum zicea Petre Țuțea ,,energii mari pe suprafețe mici“.  Nici nu-mi pun speranța să ne salvăm. Sf Apostol Pavel zice: ,,Am luptat, am luat cunună“ n-a zis ,,Am luptat, am biruit“. Biruința aparține bisericii, nouă ne aparține lupta.

R.: Ați participat la comemorarea de la Cruce, la Mănăstirea Sâmbăta, și în acest an. Veți mai veni la acest eveniment anual de comemorare a Rezistenței Anticomuniste din Țara Făgărașului?

D.P.: Da. Atâta timp cât voi mai exista voi mai veni pentru că este un act de dragoste pentru ei, e un act de neuitare. Știți cum e, pomenirea are sens și invers. Și noi îi pomenim pe ei, dar și ei ne pomenesc pe noi.

R.: Ne privesc de Sus?

D.P.: Da. Eroii nu mor niciodată, ei mor doar în inima lașilor. Dar nu ne temem. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here