O problemă a spitalului din Făgăraș este legată de infecțiile nosocomiale. O știe toată lumea, mai ales că inspectorii sanitari au penalizat unitatea spitalicească, impunând măsuri drastice. Un control al DSP Brașov a găsit din nou probleme la spital, de data aceasta la Secția de Ortopedie. DSP Brașov a impus proprietarului și spitalului, Municipiul Făgăraș, să facă lucrări de reabilitare care să ducă la remedierea neconformităților. Astfel, Primăria Făgăraș a încredințat, la data de 14 octombrie a.c., aceste lucrări unei firme de casă, obișnuita SC IC Metal Investments Group SRL din Victoria, (DA 36706933), firma bună la toate, și la pavele și la demolări și la infecții nosocomiale și la zugrăveli și la electrice și la canalizări, etc. Edilul Făgărașului nu și-a pierdut obiceiul și a semnat contractul cu firma de casă prin încredințare directă, valoarea fiind de 20.368,34 lei, bani de la bugetul local.  Numai în această lună, mai précis în data de 7 octombrie a.c.,  firma IC Investmenrts Group  a mai fost ,,cadorisită“ din banii făgărășenilor cu încă două contracte, tot cu încredințare directă, unul în valoare de 105.490 lei, fără TVA, pentru lucrări de reparații la casa scării de la Blocul E, ANL, iar altul în valoare de 5.065 lei, fără TVA, pentru reparații interioare la apartamentul 2 din Blocul J de la ANL.

Șapte infecții nosocomiale

Reamintim că un control al DSP Brașov a mai avut loc la Spitalul Municipal Făgăraş în perioada 3-13 decembrie 2018. Au fost identificate atunci, așa cum au scris inspectorii sanitari în procesul verbal,  ,,un număr de 7 infecţii nosocomiale din cauza nerespectării normelor minime, o igienă precară“.  Asta în condițiile în care conducerea spitalului se lăuda cu ,,Planul anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale“, dar şi cu protocoale de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare. La același control, doi medici printre care și actualul manager, Mihaela Pandrea, și cinci asistente medicale şi infirmiere au fost sancţionaţi de inspectorii de la DSP pentru nereguli  care au  vizat şi  igiena, în special a mâinilor acestora, cu referire la unghiile prea mari…şi colorate, care afectează actul medical. Amenzile au fost în cuantum de  3.500 de lei, în baza HG 857/2011.

,,Afacerea“ roboților ,,Zoe şi Pauletta”

Spitalul Municipal Făgăraş a beneficiat, în 2019,  de echipamente medicale pentru distrugerea germenilor infecţiilor nosocomiale. Așa au ajuns la unitatea spitalicească de la Făgăraș roboții ,,Zoe şi Pauletta”. Au fost prezentaţi cu surle şi trâmbiţe, dar după ce procurorii au intrat pe firul achiziţiilor, s-a aşternut o linişte de mormânt.  Dosarul achiziţiei a fost luat la puricat și de auditorii Curții de Conturi, demonstrând că procedurile n-au fost legale, încălcându-se legea achiziţiilor publice. Cu alte cuvinte, achiziţia roboţilor a fost făcută pe spânceană, fără transparenţă, de la o firmă agreată de şefii spitalului.  Amenda a fost atunci de  5000 de lei. Auditorii au explicat cum conducerea spitalului a divizat   contractul de achiziţie publică în mai multe contracte de valoare mai mică cu scopul de a încredinţa direct achiziţiile. Afacerea roboților  achiziţionaţi de Spitalul Municipal Făgăraş a însemnat un adaos comercial de peste 320%.   Două milioane de lei (425.531 euro) a fost suma alocată şi cheltuită pentru cei doi roboţi, dar costul real al acestora a fost puţin peste  600.000 lei (65.000 euro/bucată), așa cum a dezvăluit presa. Suma a fost asigurată de Primăria Făgăraş (10%) şi Ministerul Sănătăţii (90%). Un ,,tun” de 1,5 millioane de lei, cam 70% din valoarea invetiţiei.   S-au lăudat cu această investiţie Mariana Câju, omul numit de primar în CA-ul spitalului, şi primarul, dar n-au amintit nimic de costul achiziţiei aşa cum era normal fiind vorba de banii publici.    După ce presa a descoperit ,,afacerea”, conducerea spitalului n-a mai apărut în faţa făgărăşenilor cu explicaţii. (Lucia BAKI)

 

 

.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here