Oare chiar nu pricepe primarul Făgărașului că Primăria și Municipiul nu sunt afacerea lui de familie? A ajuns la al treilea mandat de primar la Făgăraș și a avut alte două la Drăguș. Pe perioada mandatelor sale a încheiat nenumărate  contracte de asistență juridică, atrăgând Municipiului Făgăraș în cauze la care făgărășenii nici nu se puteau gândi. Majoritatea dintre ele însă au fost pierdute, Municipiul fiind obligat să plătească sume deloc puține către terți. Cele mai multe contracte de asistență juridică ale Municipiului au fost încredințate de primar avocatului lui personal, Cristian Drăghici. Și asta chiar dacă edilul știa că legislația îi interzice acest lucru. Așa se face că av. Cristan Drăghici apare ca reprezentant al Municipiului Făgăraș în dosare importante pentru urbe, dar în același timp îl reprezintă pe primar ca persoană fizică în procesele acestuia. Într-un caz similar, primarul Turdei a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Dar să vedem faptele.

Avocatul bun la toate

Sunt multe dosare în care primarul Făgărașului (perioada 2016-2024) îl propune ca avocat pe Cristian Drăghici să apere interesele Municipiului, iar mașina lui de vot din CL Făgăraș aprobă pe bandă rulantă. Vom aminti doar câteva cazuri. În septembrie 2022, prin HCL  a fost angajat av. Cristian Drăghici să reprezinte  Municipiul în contradictoriu cu Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei- Direcţia Generală Programul Operaţional Regională, dosar 503/2/2022,  recurs. Avocatul a fost plătit  cu 5000 lei plus câte 2500 la fiecare prezentare şi deplasare.

  • Tot Drăghici a fost desemnat să reprezinte Municipiul în războiul cu Ministerul Dezvoltării care refuza să deconteze serviciile achiziţionate de UAT Făgăraş.  Au fost 2 procese pe rol la Curtea de Apel Bucureşti, onorariile cerute de av. Drăghici fiind de  5000 lei/ dosar plus câte 2500 lei la fiecare înfăţişare.
  • Este vorba despre  Dosarul nr. 5433/2/2020, aflat pe rol la Curtea de Apel Bucureşti în care părțile erau Municipiul Făgăraș și  cu Autoritatea de Management, care se referă la ,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integraă în zona industrială a municipiului”.   Acest proces  a apărut după ce Municipiul Făgăraş a divizat un contract de prestări servicii încălcând procedura legală, justifică Ministerul Devoltării.
  • Un alt dosar, cel cu nr. 5441/2/2020, în care este implicat Municipiul Făgăraş,  aflat pe rol tot la Curtea de Apel Bucureşti, se referă la  proiectul ,,Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Braşov”. Şi acest dosar priveşte  deconturile solicitate Ministerului Dezvoltării de către Municipiul Făgăraş, dar care nu au fost acceptate  de  Autoritatea de Managment POR. Avocatul Cristian Drăghici  pretindea, de asemenea, un onorariu de 5000 lei fără TVA şi câte 2500 lei pentru fiecare termen.
  •  În dosarul nr. 1331/117/2021 aflat pe rolul Tribunalului din Cluj Napoca,  SC Nova Power&Gas SRL a chemat la bară Municipiul Făgăraș, Consiliul Local Făgăraș, Ecoterm SA și Ecoterm SA prin lichidator Top Expert SPRL. Magistrații clujeni s-au pronunțat în ședința desfășurată la data de 23 mai 2024, admițând cererea de chemare în judecată a firmei Nova Power&Gas SRL, care vrea să-și recupereze prejudiciul cauzat de administrația locală de la Făgăraș și Ecoterm. Primăria Făgăraș trebuie să plătească firmei peste un million de lei. Avocatul desemnat de Primăria Făgăraș a fost tot Cristian Drăghici.

Drăghici este avocatul personal al primarului

O serie de procese au fost înregistrate pe numele primarului Făgărașului ca persoană fizică. Astfel, edilul și-a pus  la treabă avocatul personal, care era nevoit să se împartă între procesele primarului și cele ale Municipalității. Cu generoase recompense. A fost dosarul în care primarul s-a judecat cu Lucian Cupu, fiind reprezentat de av. Drăghici Cristian, dosar aflat pe rolul Tribunalului Brașov în 2024. Este procesul în care edilul este chemat la bară de făgărășeanul Ionel Ganea, Dosar nr. 1481/62/2023 aflat în prezent la Curtea de Apel Brașov, primarul fiind reprezentat tot de av. Cristian Drăghici. Și în procesul cu jurnalista Baki Lucia, primarul a fost reprezentat tot de av. Cristian Drăghici. Și în procesul cu Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila, edilul de la Făgăraș, ca persoană fizică, a fost reprezentat tot de av. Cristian Drăghici, Dosar nr.2578/62/2021 deschis la Judecătoria Făgăraș. Pe surse, același avocat l-a reprezentat pe primar și în procesul de divorț.

ANI s-a sesizat în cazul primarului din Turda

Octavian Cristian Matei (PNL), primarul municipiului Turda, a fost acuzat de conflict de interese administrativ de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Asta după ce ar fi încheiat un contract de asistenţă juridică între primărie şi o societate civilă de avocaţi cu care, anterior, în calitate de persoană fizică, ar fi încheiat acelaşi tip de contract, titrează Monitorul de Cluj. „În perioada exercitării mandatului de primar (2020 – 2024), a semnat la data de 17 februarie 2022 un contract de asistență juridică, încheiat între Primăria Municipiul Turda și o societate civilă de avocați cu care persoana evaluată, în calitate de persoană fizică, a încheiat anterior un contract de asistență juridică. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art.  228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019, coroborat cu prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003”, a transmis ANI. Fostul PSD-ist Cristian Matei este primar PNL la al doilea mandat. Acesta a fost exclus din PSD  în 2019 și a trecut la PNL.  Acesta a câștigat în vara anului 2024 un nou mandat de primar al municipiului Turda, însă la o diferență destul de mică.   (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here