FOTO: profit.ro

Utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România vor putea achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare, a stabilit Parlamentul, prin votul final al deputaților asupra unui proiect legislativ, care mai trebuie doar promulgat de șeful statului pentru a intra în vigoare, arată profit.ro.

Șoferii români vor scăpa astfel de amenda automată pentru neplata rovinietei. Aleșii au modificat în acest fel proiectul de lege care ar fi dat tuturor șoferilor, români sau străini, posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale și nu obligatoriu înaintea utilizării reţelei de drumuri naţionale.

Măsura este propusă chiar de reprezentanții actualei puteri, care arată că nu este normală amendarea automată a șoferilor care, din diferite motive, au uitat să îşi plătească rovinieta, fără a avea posibilitatea de a remedia rapid această situaţie care are la bază neatenţia şi nu rea-credinţa utilizatorului.

Inițiatorii arată că o astfel abordare se aplică taxei de pod de la Feteşti, unde utilizatorii au posibilitatea să plătească taxa de trecere înainte, după sau până la 24 de ore după trecerea pe pod. Proiectul elimină condiția obligatorie ca rovinieta să fie achitată anterior utilizării rețelei de drumuri naționale. Astfel, acum legea prevede că achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Potrivit formei adoptate de Parlament a proiectului, odată cu aplicarea noii legi și prin excepție de la prevederea de mai sus, ”utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua in curs până cel târziu la ora 24 a zilei urmatoare”.

Proiectul stabilește că  în cazul utilizatorilor vehiculelor înmatriculate în alte state decât România, constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac pe loc, după identificarea contravenientului, respectiv a conducătorului auto.

Prin urmare, și amenda automată este eliminată doar în cazul autovehiculelor înmatriculate în România.

În prezent, amenzile variază între 250 și 500 de lei pentru vehiculele mici și pot ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj care nu dețin rovinietă. De asemenea, în acest an a fost introdusă opțiunea de a achiziționa rovinieta pe o durată de 24 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here