FOTO: Economedia

Constructorul turc Makyol începe luni, 7 octombrie, lucrările pregătitoare pentru execuția lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș, potrivit Economedia. Contractul pentru Lotul 4, Sâmbăta de Sus – Făgăraș (17 km), a fost semnat la sfârșitul anului 2023, iar termenul oficial pentru predarea proiectului tehnic expiră în ianuarie 2025.

„Subscrisa Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS -Yapi Merkezi Insaat Ve Sanayi Anonim Sirketi , în calitate de antreprenor responsabil cu execuția lucrărilor de construcție a autostrăzii Sibiu – Făgăraș, lot 4, în baza contractului, având în vedere decizia de expropriere, prin care proprietarii au fost înștiințați despre demararea acestui proiect și consecințele acestuia și emiterea, în perioada imediat următoare a autorizației de construire, societatea noastră va începe din data de luni, 7.10.2024 lucrări de pregătire/amenajare a terenului(tarusare, curățare și eliminare vegetație, îndepărtare sol fertil, îndreptare și nivelare, săpare șanțuri) pentru viitoarele drumuri tehnologice, în interiorul culoarului de expropriere. Accesul către amplasament se va face din drum public, cu respectarea prevederilor legale”.

Deocamdată, niciunul dintre cele patru loturi ale Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (68 km) nu are Autorizație de Construire, moment de la care se poate emite Ordinul pentru Începerea Lucrărilor (OIL) și se calculează cele 36 de luni pentru lucrările efective.

Luna trecută, Constructorul Makyol (Turcia) a început organizarea de șantier pe Lotul 3 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș, unde a adus primele utilaje, care au început deja lucrul, după cum anunța DRDP Brașov.

„Deocamdată ele lucrează la amenajarea primei organizării de șantier, din cele patru de pe traseu, în zona comunei Cârța, județul Sibiu. Aici vor fi cazați peste 400 de muncitori dar vor exista și birouri pentru personalul tehnic. Adiacent va exista și o zonă de producție unde au fost aduse deja câteva zeci de utilaje și se lucrează la asamblarea stațiilor de producere a asfaltului și a betonului necesar pentru construcția autostrăzii. În curând constructorul din Turcia urmează să între efectiv în teren și să înceapă amenajarea drumurilor tehnologice de pe culoarul lotului 3 al autostrăzii Sibiu – Făgăraș, care se întinde pe 17,5 km între Arpașu de Jos și Sâmbăta de Sus”, a precizat DRDP Brașov. Instituția mai transmite că antreprenorul turc este în faze avansate de proiectare pentru construcția întregii secțiuni Sibiu – Făgăraș a A13.

Situația loturilor Autostrăzii Sibiu – Făgăraș:

Lotul 1 Sibiu (Boița) – Mârșa cu o lungime de 14 kilometri. Contract semnat în decembrie 2023. Ordin pentru începerea proiectării: 26 februarie 2024.

Lotul 2 Mârșa – Arpașu de Jos, lungime 19 kilometri. Contract semnat în 28 decembrie 2023. Ordin pentru proiectare 26 februarie 2024.

Șapte oferte au fost depuse la contractul pentru supervizare, iar desemnarea câștigătorului este estimată până pe 25 octombrie.

Lotul 3 Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus (18 kilometri lungime). Contract semnat pe 24 august 2023. Ordin pentru proiectare emis în data de 16 octombrie 2023. CNAIR a desemnat Consitrans câștigător al contractului pentru supervizare, dar CNSC a admis contestația proiectantului turc Proyapi.

Lotul 4 Sâmbăta de Sus – Făgăraș (17 km). Contract semnat în noiembrie 2023 cu ordin pentru începerea proiectării în 15 ianuarie 2024.

Pentru lotul 4 sunt șase oferte depuse pentru supervizare, iar CNAIR estimează desemnarea până pe 30 octombrie.

Pentru secțiunea Făgăraș – Brașov (50 km) contractul semnat încă din 2021 cu Search pentru finalizarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic este mult întârziat, cu doar 23% din contract realizat, potrivit raportului oficial CNAIR. Termenul oficial pentru predarea documentației este finalul anului, dar rămâne de văzut dacă nu va fi acordată o prelungire proiectantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here