Alegerile care se apropie au scos de sub preș cele mai ascunse manevre și interese ale personajelor momentului. Vorbim de funcțiile de parlamentar, care, așa cum se poate observa urmărind componența listelor partidelor politice, sunt tratate cu superficialitate, valorile negăsindu-și nici de data aceasta locurile bine meritate. Pentru un simplu votant, lipsit total de dorința de informare, de altfel o obligație civică, indivizii postați pe liste ar putea părea oameni buni, mai ales că au ocupat funcții publice, deși nu le meritau. În schimb, la o atentă analiză descoperi manipularea grosolană a cetățenilor.

     La alegerile locale din Țara Făgărașului, a răsărit din cenușă un partid uitat printre scriptele potentaților zilei. Au urlat din toți rărunchii că ,,Viitorul Țării Făgărașului“ (VTF) este un partid de patrioți locali, că sunt altfel decât PSD, PNL, USR, AUR etc. Erau o mână de inși care s-au abonat la banii publici ,,gospodăriți“ de un primar care împarte funcții ca pe propria tarla. Au criticat în stânga și în dreapta, numai pe ,,vodă primar“ nu. Și știau de ce. Numai făgărășenii n-au vrut să înțeleagă că planurile lor uneau de fapt interesele pe termen lung ale partidelor aciuate prin Făgăraș sub aceeași umbrelă, PSD, AUR, Partida Romilor, VTF. Și oamenii i-au votat.

    Astfel, s-a ajuns ca la Făgăraș să se formeze în Legislativ o majoritate largă, mergând chiar spre unanimitate. 16 din 19 consilieri vor fi mașina de vot sigură  a lui ,,vodă primar“. Vrea taxe majorate, vor vota 16. Vrea taxa de salubritate majorată, 16 vor ridica instantaneu mâna. Vrea ca afacerile cu gunoaie să meargă strună, 16 sunt ,,la datorie“. Vrea un credit, vor fi din nou la datorie cei 16. Mai vrea bani pentru fundații comunitare, ,,da“-ul este semnat dinaintea proiectului, vrea un viceprimar slugarnic, este mânjit la un singur semn. Asta da democrație!

    Stând la taifas în ,,laboratorul“ manipulării, au țintit peste granițele târgului medieval. Și nu oricum, direct spre Parlament. Că doar ,,laboratoarele“ cuptorului și al albastrei lagune produc, la ore târzii din noapte, stropite cu licoarea interzisă. Fondatorul VTF, acel Mija atoateștiutor și cu o coloană îndoită de diplome, s-a decis să fie buzduganul găștii. Doar fusese miruit cu funcția de administrator public al municipiului și cu vreo 3000 de euro lunar din banii făgărășenilor. Asta în condițiile în care el le povestea concitadinilor că lucrează voluntar pentru municipiu.  Și postul de deputat ar fi prea puțin în mintea acestor indivizi, dar na, treacă de la ei. Mija Lucian a trecut victorios la PSD (SIC!), unde a fost plasat pe un loc bun la Camera Deputaților. A călcat individul cu bocancii platforma VTF cu care se lăuda și, deopotrivă, încrederea făgărășenilor. Al naibii patriotism local strigat la VTF, când chiar președintele trece la partidul roșu înțepător. Dar ,,vodă primar“ nu poate fi decât ascultat. Chiar și șefimea de la Brașov a PSD îl ascultă, dovadă fiind indivizii postați pe listele pentru Parlament. Ce mai putem zice: ,,mare om, mare caracter“, vorba ceea…

Vă mai aduceți aminte anii nu demult trecuți? Mai știți ce însemna poliția politică? Cam așa este pe aici, prin zonele ,,atacate“ de ,,vodă primar“. Dar nu mai există, la vedere, poliție politică, nici Doi și-un sfert, nu? Poate DGPI, dar ,,specialiștii secreți“ nu vor viza chiar  Făgărașul…

    Pe eșichierul politic local mai respiră înfundat și un partid istoric. Cel al Brătienilor. Un ins care se declară liberal convins de vreo două decenii și ceva a fost cuprins de melancolie. Sigur cartofii din Țara Făgărașului sunt de vină. S-a certat cu ,,vodă primar“  și i-a tăiat acestuia rația de la gulaș. Dar pentru puțin timp. Ca apoi să-și adune forțele și să le trimită ca un glonț de carabină spre vechiul lui prieten, ,,vodă“. Așa se face că liberalul convins a uitat vreme de o campanie electorală de Brătieni și a făcut jocul întreiților trandafiri. Iar acum, când ,,frumoasa adormită“ a căzut în dizgrație, a reînviat relația cu vechii ,,Brătieni“ și, cu ultimele forțe, ar vrea să o propulseze direct în Parlament. Și s-au aliniat liberalii ca la un semn și și-au dat girul.

    O adevărată telenovelă transpartinică a intereselor se derulează în târgul nostru medieval și în Țara Făgărașului. Acum chiar trebuie să ne bucurăm că EI sunt ,,patrioți“!   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here