Și-n următorul sezon rece, respectiv între 1 noiembrie 2024 și 31 martie 2025, persoanele fizice cu venituri reduse pot beneficia lunar de bani de la stat pentru încălzirea locuinței. Pentru a primi ajutorul financiar de la stat pentru toată perioada rece, persoanele interesate trebuie să depună o cerere în acest sens până pe 15 octombrie.

Regulile pentru obținerea ajutorul de încălzire a locuinței în sezonul rece (1 noiembrie – 31 martie) se găsesc în Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Potrivit acestui act normativ, pentru a putea primi ajutorul de încălzire, indiferent de sistemul de încălzire folosit, consumatorii vulnerabili trebuie să transmită autorităților o cerere, însoțită de o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Documentele amintite trebuie depuse, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială se află locuința, de regulă, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Dreptul la ajutorul pentru încălzire se stabilește prin dispoziție a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului și se comunică beneficiarilor direct, prin intermediul furnizorilor sau prin asociațiile de proprietari/ locatari până la data de 15 noiembrie.

În cazul în care consumatorul vulnerabil de energie îndeplinește condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, după cum urmează:

  • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
  • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;
  • începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Dacă luăm în calcul faptul că, în situația în care cererea e depusă după data de 20 a unei luni, ajutorul se acordă din următoarea lună, valoarea acestuia va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

Pot beneficia de ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.

Apropo de venituri, deoarece recalcularea pensiilor ar fi putut lăsa o parte dintre pensionari fără o serie de forme de sprijin, pragurile până la care aceștia beneficiază de forme de sprijin de la stat s-au majorat în septembrie.

În cazul ajutorului pentru încălzirea locuinței, se iau în calcul valorile pensiilor aferente lunii august 2024.

Ajutorul de la stat se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare sunt următoarele:

  • ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
  • ajutor pentru gaze naturale;
  • ajutor pentru energie electrică;
  • ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

În plus față de ajutorul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here