FOTO Hotnews

Două femei cu dizabilități intelectuale, din județe diferite, aflate la 500 de kilometri distanță, au fost victimele violului în ultimul an. Autoritățile știau, în ambele cazuri, despre trecutul celor doi agresori. Cu toate acestea, ele nu au intervenit, arată Hotnews care citează site-ul independent de investigații Snoop.ro, care publică un amplu articol pe această temă. 

Pe 17 februarie 2024, Andrei*, un bărbat de 23 de ani din Blăgești, județul Bacău, a intrat cu forța în casa unei femei cu dizabilități intelectuale. Fratele victimei a sunat la poliție după ce a auzit țipete. Polițiștii l-au prins pe agresor în timpul abuzului.

Câteva luni mai târziu, în noaptea de 16 spre 17 iunie 2024, Andrei a violat o femeie de 75 de ani din aceeași comună. De această dată, poliția l-a arestat preventiv, confirmă Inspectoratul de Poliție Bacău.

Andrei fusese eliberat recent, după ce, la 18 ani, a fost condamnat la 2 ani și 11 luni pentru viol și tâlhărie, conform unei hotărâri din 2020 a Curții de Apel Bacău.

  • Cinci femei sunt violate zilnic în România, aproape 2.000 pe an, conform celui mai recent raport al Centrului Filia, organizație pentru drepturile femeilor.

Cum a ajuns un agresor sexual, la scurt timp după eliberare, să atace alte două femei? Au luat polițiștii vreo măsură ca să prevină alte abuzuri, după ce l-au găsit pe bărbat în casa femeii cu dizabilități?

Reporterii Snoop au fost în comuna Blăgești și în orașul Buhuși, ambele în județul Bacău, să caute răspunsuri.

Alina, 47 de ani, merge cu capul plecat în curtea casei sale, își freacă constant mâinile și nu vorbește deloc. Are dizabilități intelectuale, pe scurt, retard mintal, ne-a confirmat și departamentul de asistență socială al Primăriei Blăgești. Ea nu a putut să le explice autorităților prin ce a trecut.

Era într-o noapte, pe la 22:30, își amintește fratele Alinei. „Doi polițai au intrat și i-au pus cătușele (agresorului, n.r.). Au zis să nu mă ating de nimic”, povestește bărbatul. „După aia au venit de la criminalistică.”

Ce știu rudele Alinei e că polițiștii l-au găsit pe agresor peste femeie în cameră. Nimeni din familie nu știa, la mai bine de șase luni de la viol, dacă s-a deschis sau nu dosar penal.

Poliția: „Nu s-au dispus măsuri preventive”

În iulie, Snoop a trimis o solicitare la IPJ Bacău, cu patru întrebări, inclusiv dacă s-a deschis dosar penal în cazul Alinei. Aceasta a fost singura întrebare la care nu a primit răspuns.

După mai multe telefoane, la începutul lunii septembrie, poliția din Bacău a transmis, prin comisarul Cătălina Crețu și agentul șef adjunct Gabriel Dumitrache, că polițiștii investighează infracțiunile de violare de domiciliu și tentativă de viol.

Snoop a revenit cu o nouă solicitare pentru detalii privind deschiderea dosarului și măsurile luate. La sfârșitul lunii septembrie, a primit răspunsul: „La 17.02.2024, polițiștii din Buhuși s-au autosesizat pentru violare de domiciliu și viol. (…) Nu s-au dispus măsuri preventive.”

Trimis în judecată după al doilea viol

Mariana* a ațipit, în seara de 16 iunie 2024, fără să încuie ușa. După ora 22:00, s-a trezit cu un bărbat în casă. Era Andrei, cel care intrase cu câteva luni în urmă peste Alina, femeia cu dizabilități. Atunci poliția nu a luat nicio măsură.

„A început să mă lovească, să mă strângă de gât, pentru că m-am opus violului”, a scris femeia de 75 de ani în declarația de la dosar, văzută de Snoop.

„Calvarul s-a încheiat la 03:15”, după aproximativ cinci ore, în dimineața de 17 iunie.

Mariana a fost a doua femeie pe care Andrei a violat-o în 2024. De data asta a fost trimis în judecată.

De ce autoritățile nu au făcut nimic după ce l-au prins pe Andrei abuzând o femeie cu dizabilități intelectuale? De ce polițiștii nu l-au supravegheat pe Andrei, după eliberare, așa cum impune legea pentru cei trecuți în Registrul Agresorilor Sexuali? 

Continuarea pe Snoop.ro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here