O serie de sesizări au depus sătenii din Drăguș la instituțiile satului pentru a stopa poluarea produsă prin funcționarea  necorespunzătoare a stațiilor de epurare de pe raza comunei. Ultima adresă a fost trimisă la Sistemul de Gspodărire a Apelor Brașov (SGA) în data de 24 iulie 2024. Răspunsul instituției semnat de directorul general Uță Mihai la 12 septembrie 2024, după aproape 2 luni, precizează că ,,executarea lucrărilor și punerea în funcțiune a stației, dar și extinderea acesteia s-au făcut fără autorizație și fără avizele legale“, fapt ce a dus la sancționarea contravențională a Primăriei Drăguș.

Două controale de la SGA

Din răspunsul SGA Brașov  se constată că reprezentanții instituției s-au deplasat în teren în două rânduri când au constatat că prin exploatarea stației de epurare ,,au fost depășiți indicatorii maximi prevăzuți de legislație pentru apele uzate epurate“, caz în care au fost aplicate sancțiuni (Proces verbal  nr. 0000068/9.09.2024 și Proces verbal nr. 000300/14.02.2024). Cu alte cuvinte poluarea era în floare la Drăguș pentru că stația de epurare și sistemul de canalizare din sat și din din zona turistică nu sunt  funcționale.

Termen să intre în legalitate, 12 decembrie 2024

La același control al SGA Brașov, s-a constatat că sistemul de alimentare cu apă și canalizare din zona turistică Drăguș a fost pus în funcțiune fără avizul SGA. Instituția a impus Primăriei Drăguș să intre în legalitate, termenul prevăzut pentru aceast lucru fiind 12 decembrie 2024. Totodată a obligat Primăria Drăguș să execute sau să pună în funcțiune obiective doar dacă deține  documentele legale.

În 10 ani, două stații de epurare neconforme și urmează a treia

Cu surle și trâmbițe se anunța în mandatul 2012-2016 al primarului Gheorghe Sucaciu  investiția legată de  stația de epurare, care a fost amplasată în extravilanul satului Drăguș. Din banii sătenilor plătitori de taxe și impozite s-a plătit pentru realizarea stației cam 1,2 milioane de lei. Numai că stația n-a funcționat niciodată, un eșec total.  Așa se face că în 2019, Primăria Drăguș și primarul Cornel Greavu, finul fostului primar Sucaciu, au pus pe tapet   o nouă stație de epurare. Era proiectul ,,rețea de apă și canal cu stație de epurare în zona turistică Drăguș“ cu o valoare  10.154.835 lei. Lucrările au fost încredințate, la 21 februarie 2019,  firmei din Pitești, Europan Prod SA. Culmea, este firma care obținea contracte și de la Primăria Făgăraș condusă de fostul primar de la Drăguș. Investiția cuprindea stație de tratare, rezervor și grup de pompare, retea de canalizare  și rețea de distributie apă. Numai că și de data aceasta rețeaua de canalizare și stația de epurare au fost realizate necorespunzător, dejecțiile ajungând în pârâul Drăgușel. Era motivul bine întemeiat pentru care sătenii au făcut sesizări pentru a stopa poluarea. Instituțiile statului au fost însă surde față de doleanțele cetățenilor. Și ca tacâmul să fie complet, în sistemul de canalizare al Drăgușului, și așa deficitar, au fost deversate dejecții aduse și din alte zone. (Contractul nr. 2 din data de 16 ianuarie 2024 încheiat de Primăria Drăguș cu SC Nacu Speed SRL din Făgăraș,   în baza căruia au fost aduse dejecții de pe raza comunei Cincu, cu cisternele,  la prețul derizoriu de 1,50 lei/metrul cub).

Încă o încercare în 2023

După eșecul acestor investiții importante pentru comună, apă și canalizare, Primăria Drăguș a mai făcut o încercare. În 2023, a depus un proiect pentru construirea unei noi stații de epurare în sat pe programul ,,Anghel Saligny“ finanțat prin Ministrul Dezvoltării. Valoarea proiectului este de   7.728.828,39 lei (1.545.765 euro). Conform documentației noua stație de epurare ar fi dimensionată  pentru un număr de aproximativ 4500 locuitori. Stația de epurare este mecano-biologică și are capacitatea C=585 mc/zi, prevăzută cu 2 linii tehnologice. La data de 4 martie 2024, Primăria Drăguș a desemnat și executantul lucrărilor. Tot Europan Prod SA din Pitești, firma care făcuse și vechea stație, însă nefuncțională.

Aducțiunea de apă, proiect eșuat al lui Sucaciu, reluat de Greavu în 2022

Nici în cazul aducțiunii de apă și a rețelei de apă lucrurile nu stau bine la Drăguș. În mandatul lui Sucaciu s-a realizat   aducțiunea de apă din sursă proprie, un proiect care a golit bugetul local al Drăgușului cu 1.606.284 lei. În 2015 a fost aprobată investiția, Ministerul Dezvoltării alocând doar suma de 400.000 de lei prin PNDL 1 (Contract de finanțare nr. 11.567/3.07.2015). După 2016, proiectul a fost  abandonat întrucât debitul de apă era insuficient. În cadrul proiectului au fost montați 33 de stâlpi pentru transportul energiei electrice și au fost achiziționate 4 bazine pentru stocarea apei (100 de metri cubi fiecare), cel puțin așa arată respectivul proiect. Sătenii spun că 1,5 km de cablu trifazic din acea rețea au fost vânduți. În 2022, Primăria Drăguș condus de finul lui Sucaciu,  a întocmit un alt proiect pentru același obiectiv,   alimentarea cu apă a satului din sursă proprie. Lucrările au fost scoase la licitație, iar în  februarie 2022, au fost încredințate tot firmei  Europan Prod din Pitești pentru valoarea de  997.779,81 RON. Conform proiectului, lucrările însemnau conducte, 2 rezervoare și un grup de pompare.  Era al doilea proiect cu aceeași temă și tot cu un consum mare de energie ca și primul. Nimeni n-a penalizat însă cheltuirea dezastruoasă a banului public parafată de vechiul primar și de actualul edil.

 Europan Prod, firma preferată la Făgăraș și Drăguș

Precum la Făgăraș, Europan Prod din Pitești este preferată și la Drăguș pentru lucrări.  De ce?  ,,Pentru că finul și nașul pot!_ spun sătenii.  Astfel, lucrările de anvergură din comună, bineînțeles și cu fonduri consistente, sunt direcționate la comandă. Firma Europan Prod a ajuns în Țara Făgărașului prin 2019, obținând lucrări la Primăria Făgăraș. De atunci, de la bugetul Făgărașului au trecut în conturile acestei firme din Pitești pentru lucrări  nu mai puțin de 11,3 milioane de euro, adică 56,8 milioane de lei. Iar la Primăria Drăguș  a obținut lucrări în valoare de 3,7 milioane de euro. Și lucrările de la școala din Drăguș au  fost încredințate, la data de 16 ianuarie 2020,  tot firmei Europan Prod, în valoare de 2.788.861,97 lei. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here