Cincșorul este gazda celei de-a șasea ediții a Reședinței Internaționale de Artă Vizuală ce se desfășoară în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2024. Este al doilea an consecutiv în care tema de creație este Florilegium, o temă care îi provoacă pe cei unsprezece artiști invitați să se lase inspirați de peisajul transilvănean, de flora și frumusețile naturale și inedite ale locului. Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.

Participă artiștii: Bogdan Achimescu (Polonia), Georgiana Beloescu (România), Dorin Crețu (Franța), Michelle Dawson (Australia), Els Geelen (Norvegia), Zoe Hawkins (Germania), Viktoria Heinz-Auth (Germania), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România), Radu Șerban (România), Aljona Shapovalova (Rusia). Acestora li se alătură istoricul de artă Maria Pașc și artistul Andrei Rosetti (membru al grupului NOIMA) care vor prezenta câteva publicații ale proiectelor expoziționale pe care le-au curatoriat.

Publicul este invitat sâmbătă, 5 octombrie 2024, la evenimentul care marchează finalul reședinței:

  •   ora 11:00: Brunch transilvănean la șură cu bunătăți locale de sezon, în grădina fostei case parohiale evanghelice. Tarif: 90 lei/ persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090.
  •   ora 13:00: Conversații literare cu Maria Pașc și Andrei Rosetti în biblioteca fostei școli săsești din Cincșor. Cei doi autori vor dialoga pornind de la publicațiile care au însoțit proiectele expoziționale pe care le-au co-curatoriat în ultimii ani. Intrare liberă.
  •   ora 14:30: Vernisajul expoziției colective Florilegium, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor. Intrare liberă.
  •   ora 15:00: Concert Håkon Kornstad, la biserica fortificată din Cincșor. Tarif: 60 lei/ persoană.
  • Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090.

Concertul este organizat în beneficiul bisericii fortificate, toate fondurile obținute sunt folosite pentru restaurarea și întreținerea monumentului.

Muzicianul norvegian Håkon Kornstad reușește să îmbine, într-un mod inovator, două genuri muzicale aparent contrastante: jazzul și opera. Saxofonist apreciat, câștigător a numeroase premii, Kornstad a studiat ulterior canto clasic și surprinde mereu în concertele sale prin modul în care inserează arii de operă în partituri de jazz, cu un efect mereu spectaculos. El vine pentru a doua oară la Cincșor, după ce a mai susținut un recital la biserica fortificată în 2017, la prima ediție a reședinței de artă.

Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor, inițiată în 2017, este cel mai important eveniment cultural din localitate, aducând laolaltă, anual, artiști români și străini care locuiesc și creează împreună, timp de o săptămână, inspirați de oamenii, cultura și natura locului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here