FOTO: Economedia

Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice a continuat luni cu regiunea Centru și locuitorii din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu s-au putut înscrie începând cu ora 10:00.

Fondurile s-au epuizat încă din primele 2 minute, la fel cum s-a întâmplat și vineri, la prima sesiune.

Pentru regiunea Centru a fost alocat un buget de 280 de milioane de lei.

Ediția din acest an a demarat vineri cu regiunea Nord-Vest, unde fondurile s-au epuizat încă din primele 2 minute. Locuitorii din această zonă au avut la dispoziție un buget de 274,2 milioane de lei și s-au înscris 9.143 de dosare.

Urmează ca miercuri, 1 octombrie, tot de la ora 10:00, să se deschidă aplicația pentru cei din regiunea nord-est, respectiv județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Bugetul total al schemei în acest an este de 2 miliarde de lei, iar fiecare beneficiar primește 30.000 de lei de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare.

Anul acesta, fiecărei regiuni i-a fost alocată câte o zi pentru înscrieri, și nu trei zile, cum a fost anul trecut. Aceasta deoarece fondurile oricum s-au epuizat în primele minute, iar autoritățile au decis că nu mai este cazul să prelungească inutil perioada de înscrieri.

Așadar, dacă dorim să obținem fonduri pentru a ne instala panouri fotovoltaice pe acoperiș cu bani de la stat este esențial să ne organizăm dinainte și să ne mișcăm repede, în momentul în care aplicația devine activă, la ora 10:00 în fiecare dintre sesiunile regionale.

Reamintim că interesul pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit atât de mare, încât fiecare secundă contează la înscrieri. Pe internet au apărut persoane care le cer bani celor mai puțin experimentați cu calculatorul și le garantează că-i vor înscrie cu succes în câteva zeci de secunde. Se vehiculează sume de la 300 de lei la 1.000 de lei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Înscrierea persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice continuă astăzi, începând cu ora 10:00, în Regiunea Centru, ce cuprinde judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, scrie Rador Radio România.

Pentru această sesiune, Administraţia Fondului de Mediu a alocat un buget de peste 280 de milioane de lei. Vineri, cei aproape 275 de milioane de lei alocaţi Regiunii Nord-Vest au fost rezervaţi integral, în doar două minute, de peste 9000 de persoane.

În acest an, programul beneficiază de un buget record şi asigură o finanţare de maximum 30.000 de lei pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, dar şi a unei instalaţii de stocare a energiei electrice. Pentru a primi ajutorul de la stat, beneficiarii trebuie să aibăo contribuţie proprie de 3.000 de lei, a declarat la RRA ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Ne aşteptăm ca şi anul acesta fondurile să se epuizeze foarte repede, pentru că există un mare apetit pentru panouri fotovoltaice, cu atât mai mult cu cât anul acesta finanţăm şi acumulatori. Nu pot decât să aştept şi să trimitem cât mai repede banii instalatorilor, pentru a vedea panourile pe acoperişurile românilor într-un timp cât mai scurt. Deşi avem anul acesta 2 miliarde de lei, cel mai mare buget pus la dispoziţie vreodată de către Administraţia Fondului pentru Mediu, apetitul e atât de mare, încât sunt mult mai mulţi cei care doreau să aplice decât cei care reuşesc să obţină şi finanţarea. Sperăm să fim şi mai ambiţioşi la anul.”

Săptămâna aceasta, de luni până vineri, sunt programate sesiunile dedicate celorlalte regiuni de dezvoltare, iar pe 9 octombrie, cea pentru unităţile de cult din toată ţara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here