Muzeul de Etnografie Brașov prezintă vernisajul expoziției temporare „Jocul și Dansul Tradițional din Sud-Estul Transilvaniei”, care va avea loc vineri, 27 septembrie, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, începând cu ora 16:00. Vor fi prezentate informații   despre bogatul repertoriu coregrafic cunoscut în arealul multietnic al județului Brașov și pot fi admirate costumele tradiționale purtate cu ocazia sărbătorilor, atunci când comunitățile se reuneau pentru a celebra prin jocuri și dansuri specifice, precum: Sârba, Învârtita, Brâul, Hodoroaga, Fecioreasca fetelor din Crihalma, Borița, Polca, dansul Brașoveanca, Hora Junilor, ș.a. Expoziția „Jocul și Dansul Tradițional din Sud-Estul Transilvaniei” face parte din proiectul „Trad` Europe”, dedicat valorificării și promovării patrimoniului imaterial reprezentat de muzica și dansurile din două zone etnografice, Sud-Estul Transilvaniei și Sud-Estul Franței.

Proiectul „Trad` Europe” se desfășoară în perioada 2023-2025 și include numeroase acțiuni culturale și activități de cooperare, fiind realizate astfel festivaluri, evenimente, arhive digitale dedicate muzicii tradiționale reprezentative pentru ambele culturi, întâlniri între artiști francezi și români pentru documentarea și crearea unui repertoriu comun, precum și dezvoltarea unor instrumente inovatoare de învățare a dansurilor tradiționale.

Printre activitățile desfăsurate în acest proiect se numără schimbul de bune practici între artiști din România și din Franța prin care muzica și dansurile tradiționale din sud-estul Transilvaniei au fost promovate în context european. De asemenea, s-a realizat, o aplicație inedită, destinată învățării dansurilor tradiționale din sud-estul Transilvaniei prin noile tehnologii de proiecție și realitate augmentată. Totodată, a fost realizată o arhivă digitală a patrimoniului cultural imaterial brașovean, care urmează a fi subiect de cercetare pentru artiști și instituții culturale din Franța, prilej pentru artiștii străini să descopere dansurile tradiționale din această zonă, să le studieze și să identifice elemente comune și elemente de individualitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here