painting a castel 1940 --ar 3:4 --sref https://s.mj.run/mxY5exi1VnI https://s.mj.run/2mnd4Bgw63U --cref https://s.mj.run/C54vT34ELlY Job ID: 43e7e2aa-0602-4ee1-9607-1cdc01dd6295

Muzeul de Artă Brașov vă invită sâmbătă, 28 septembrie 2024, începând cu ora 12.00, la conferința „Hans Hermann – un clasic al artei transilvănene”, susținută de dr. Radu Popica. Evenimentul va explora cariera impresionantă a lui Hans Hermann (1885-1980), un pictor și gravor distins, cunoscut pentru lucrările sale dedicate cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania. Accesul la conferință se face pe baza unei taxe de participare în valoare de 10 lei. În cadrul evenimentului, dr. Radu Popica va prezenta o serie de detalii fascinante despre evoluția artistică a lui Hans Hermann. Participanții vor putea descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale operei sale, inclusiv informații despre picturi murale, portrete și altare, opere influențate de curentul simbolist, și vor avea ocazia să exploreze un material vizual bogat ce ilustrează creațiile artistului.

Radu Popica, istoric de Artă de peste 15 ani

Dr. Radu Popica, istoric de artă, a desfășurat o muncă asiduă de cercetare de peste 15 ani a activității artistice de la Brașov din secolul XV până în secolul XX. De-a lungul carierei sale a conceput și a realizat numeroase expoziții care prezintă diferite aspecte ale evoluției artei vizuale la Brașov prin integrarea mișcărilor artistice în contextul mai larg de istorie a artei la nivel național și internațional. A publicat multiple cataloage de istoria artei, iar cel mai important studiu al său cu privire la artele vizuale din Brașov, „Centrul artistic Brașov de la origini până în contemporaneitate. Artele plastice (sec. XV-XX)” a fost publicat în 2022.

Gravurile artistului

Conferința face parte din proiectul „Explorând gravurile lui Hans Hermann. De la arta tradițională la cea digitală” realizat de Muzeul de Artă Brașov și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, o inițiativă menită să valorifice patrimoniul artistic al lui Hermann prin intermediul tehnologiei digitale. Utilizând animația pentru a da viață gravurilor, proiectul oferă o nouă perspectivă asupra operei artistului, invitând publicul să interacționeze cu creațiile sale într-un mod inedit. Această abordare inovatoare transformă experiența vizuală într-una captivantă și accesibilă pentru toate vârstele, contribuind la diversificarea și democratizarea accesului la artă. O altă componentă esențială a proiectului o reprezintă o serie de ateliere educative realizate cu elevi ai instituțiilor școlare partenere.

  • „Suntem entuziasmați să prezentăm, prin diverse activități culturale, opera lui Hans Hermann, un artist de o importanță deosebită pentru patrimoniul cultural al Brașovului și al Transilvaniei. Proiectul nostru nu doar explorează moștenirea sa artistică, ci oferă și o oportunitate unică de a redescoperi gravurile sale prin intermediul noilor tehnologii digitale. Ne dorim ca expoziția, atelierele și conferința organizate să inspire și să apropie publicul tânăr de artă și istoria locală, integrând trecutul în experiențe contemporane interactive”, declară   Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov.

Gravura și animația  realizate în cadrul proiectului pot fi vizitate la Muzeul de Artă Brașov până pe 13 octombrie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here