Politicienii români anunță din nou că la Victoria va fi construită cea mai mare  fabrică de pulberi din Europa de Est de gigantul german Rheinmetall în parteneriat cu Pirochim Victoria. Publicația Monitorul Apărării şi Securităţii avansează data de  31 ianuarie 2027 când instalațiile vor fi date în funcțiune. Aceeași publicație titra că la data de 28 augut 2024, se lucrează déjà pe platforma Pirochim la această investiție. Pentru proiectul de la Pirochim ar fi puse la bătaie  47 milioane de euro din Fondul European pentru Apărare, iar diferența până la 400 de milioane de euro la cât ar fi evaluată investiția,  adică  353 milioane de euro, ar reveni Pirochim. Astfel, la Pirochim s-ar produce pulberi explozive, care acum sunt importate din Serbia via Federațaia Rusă.  La nivelul Europei sunt 31 de proiecte similare, totalul fondurilor europene alocate pentru ele fiind  de aproximativ 500 de milioane de euro prin programul ASAP.   Dintre acestea amintim:

  •   Ungaria, 2 proiecte (unul comun, de 22,5 mil. EUR între grupul Rheinmetall și compania ungară N7 HOLDING ZRT.); (un proiect de 4,54 mil. EUR – pentru N7 HOLDING ZRT),
  •   Cehia, 2 proiecte (4,98 mil EUR – acordați companiei locale STV GROUP A.S.); (10 mil EUR – acordați către EXPLOSIA A.S),
  •   Polonia, un proiect  (2,13 mil.Eur, acordați companiei locale ZAKLADY METALOWE DEZAMET S. A.),
  •   Slovacia, 4 proiecte (9,7 mil. EUR – pentru MSM EXPORT S.R.O), ( două proiecte comune HELLENIC DEFENCE SYSTEMS S.A din Grecia și compania locală MSM EXPORT S.R.O – în valoare de 23,4 mil EUR, respectiv 9,69 mil EUR); (1,96 mil EUR – pentru compania locală VOP NOVÁKY, A.S.),
  •   Letonia, un proiect (41,4 mil EUR – proiect comun la care participă 4 companii din Vest și comapnia locală VALSTS AIZSARDZIBAS KORPORACIJA).

   Pentru România se vehiculează un proiect în valoare de 47 milioane de euro.

Rheinmetall nu amintește nimic de investiția de la Pirochim

Deși politicienii, mai ales cei de la PSD,  se întrec în declarații  despre parteneriatul dintre Rheinmetall și Pirochim și de investiția de sute de milioane de euro, pe  site-ul oficial al firmei Rheinmetall nu este menționată în niciun fel  investiția de la Victoria. În schimb pe acest site sunt comunicate de presă legate de investiții similare în Germania, Spania, Ungaria, Australia sau Africa de Sud.  Rheinmetall, cel mai mare producător de echipamente militare şi muniţie din Europa, ,,a adunat comenzi record în valoare de 48,6 mld. euro. Vânzările şi profitul companiei germane continuă să crească puternic pe fondul războaielor din Ucraina şi Gaza“. Grupul cu sediul la Düsseldorf a declarat   că vânzările din prima jumătate a anului au crescut cu 30%, ajungând la 3,8 mld. euro , în timp ce profitul operaţional aproape s-a dublat, ajungând la 404 mil. euro, ca urmare a creşterii comenzilor pentru arme şi muniţii.

S-au anunțat exproprieri plătite scump de la buget

S-a aruncat pe piață informația că statul român pregătește exproprierea mai multor terenuri și construcții aflate în proprietatea combinatului chimic Viromet Victoria și în proximitatea Pirochim, dar numai  ,,în beneficiul industriei naționale de apărare“. Astfel, s-ar goli Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului de 118 milioane de lei,  sumele de bani  stabilite pentru despăgubirea proprietarului expropriat. Și asta ca terenurile să fie predate societății Pirochim pentru viitoarea investiție. Viromet se află în  insolvență de peste 5 ani și a fost controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, dar, în prezent  a ajuns în posesia Pambac SA Bacău și a antreprenorului Eusebiu Guțu, potrivit termene.ro. Despre presupusele exproprieri se vorbește în orașul Victoria, localnicii fiind nedumeriți și chiar revoltați, mai ales cei peste 150 de angajați de la Viromet care vor rămâne fără salarii. Se pare că Ministerul Economiei condus de pesedistul Ștefan-Radu Oprea  a solicitat deja, în prag de campanie  electorală,  suma din Fondul de rezervă bugetară.

De la Pirochim, nimeni nu vrea să vorbeacă

Am încercat să aflăm dacă pe platforma Pirochim s-a deschis șantierul pentru investiția anunțată sau dacă se lucrează măcar la documentațiile legate de parteneriatul dintre Pirochim și Rheinmetall.  Liderul Sindicatului din societate, Savu Mihai, a refuzat să răspundă la orice întrebare legată de această investiție. ,,Nu pot să dau vreo declarație oficială legată de noua fabrică“ s-a rezumat liderul Mihai Savu. Niciun factor oficial local nu comentează nimic despre etapele acestei investiții. Oricum, pentru a se putea realiza, Pirochim trebuie să dispună de un   capital generos pentru a construi liniile de fabricație, iar în prezent societatea nu produce nimic, iar activele aflate pe platformă sunt grav deteriorate și acoperite de bălări. În ceea ce privește parteneriatul sau acordul de asociere dintre Pirochim și Rheinmetall care ar sta la baza investiției finanțate parțial de UE  nici măcar întocmirea documentațiilor nu a fost demarată.

Sursa banilor

Finanțarea acestui proiect ar proveni din mai multe surse, fonduri proprii ale S.C. Pirochim Victoria S.A., bugetul de stat, fonduri europene și credite bancare. La nivel declarativ,  gigantul german Rheinmetall Waffe Munition GMBH ar contribui cu 51% din suma destinată achiziției echipamentelor de producție, adică aproximativ 1,01 miliarde de lei, iar restul sumei, de 974,1 milioane de lei, va fi acoperit de Pirochim Victoria S.A.  Cifrele sunt avansate doar de politicienii români.

Pirochim, ,,se conservă“ de mai mulți ani

Pirochim Victoria este o filială a Companiei Naționale Romarm. De mai mulți ani însă, societatea înregistrează pierderi, iar pe poarta fabricii n-a mai ieșit niciun produs. Sub așa numita ,,convervare“, aici nu se mai produce nimic. Mai mult, platforma arată părăsită, pe multe clădiri și alei au crescut arbuști.  Pirochim are datorii totale în valoare de 4,8 milioane de lei, conform bilanțului publicat la 31 decembrie 2018, ultimul publicat pe site-ul Romarm. Pierderea înregistrată la acea dată a fost de 327.074 lei la un capital propriu de 12.392.075 lei. Conform documentului cifra de afaceri netă înregistrată a fost de 156.898 lei.   Cheltuielile cu angajații sunt de 2,8 milioane de lei din care 2,7 milioane de lei înseamnă salarii și indemnizații. La Pirochim sunt încadrate 73 de persoane, multe dintre ele, incluiv directorul general, cu statut de pensionar.

Promisiuni iar și iar…

Nu este prima dată când se anunță o astfel de investiție la fabricile de profil din zona Făgărașului, ba la Fabrica de Pulberi din Făgăraș, ba la Pirochim Victoria.  În fiecare an electoral politicienii vin cu promisiuni de investiții și locuri de muncă. S-a vorbit în 2016 despre o nouă fabrică pe platforma chimică de la Făgăraș, s-a reluat discuția  în 2019  când s-a adus în față ,,interesul național“ și ,,dezvoltarea acestei fabrici strategice“.  Dar  totul a rămas la nivel de teorie pentru că fondurile n-au fost alocate investiției. În 2022 însă s-au grupat în jurul acestui ,,interes național“ niște politicieni de la PSD, care au simțit că pot fi  ei ,,băieții deștepți“ din industria de apărare. Așa încât  valoarea investiției a crescut de la zecile de milioane de euro la  sute de milioane de euro.    (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here