Foto: Costin Chesnoiu

 

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș au primit joi, 19 septembrie a.c.,  binecuvântare arhierească la început de an şcolar. Ierarhul şi preoţii prezenți au oficiat un Te Deum pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu şi a cere ajutor şi ocrotire în noul an şcolar.  În sala de sport a instituţiei  alături de Înaltpreasfinţitul părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului au fost prezenți protopopul de Făgăraș, Iulian David,  inspectorul de religie Elena Popa, prof. Sorin Joantă, inspectorul de învățământ al Arhiepiscopiei Sibiului, directorul Seminarului, prof. Cosmin Moldovan, profesorilor, părinţilor şi elevilor.

În cuvântul de binecuvântare, ÎPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat rolul şi chemarea instituţiei din Făgăraș de a duce mai departe moștenirea spirituală oferită de Sfântul ocrotitor Constantin Brâncoveanu și familia sa martiră. „Aveți un ocrotitor martir, domn și Sfânt împreună cu toată familia sa. Chiar dacă numai singur este amintit ca ocrotitor al Liceului Teologic Ortodox Constantin Brâncoveanu întreaga familie este vă devine ocrotitoare și devine o pildă pentru viața frățiilor voastre, o pildă pentru profesori, dar o pildă și pentru ucenici […] Să știți că voi sunteți locurile în care sămânța lui Dumnezeu cade. Primiți așa cum se cuvine și alegeți-vă partea cuvenită, partea roditoare să fie pământ bun! Voi ați venit aici la seminar și la secția de pedagogie, dintr-o dorință vocațională de aceea sunteți școală vocațională. Nu sunteți o școală obișnuită. A avea o vocație specială pentru ceva, este un lucru în plus. De fapt, tinerii, după ce termină liceul, își îndreaptă atenția vocațional spre o meserie, spre o carieră. Voi ați luat-o de la început și este foarte bine, pentru că puteți să faceți un lucru temeinic dacă reușiți. Dacă veți încerca, veți și reuși dar dacă veți reuși să vă folosiți de timpul acesta minunat, de învățătura care nu vine din inteligența genială a unor mari savanți, cum sunt disciplinele celelalte, laice, de matematică, de fizică, de chimie, de biologie le faceți și pe acestea, dar voi aveți îndreptată atenția, în special spre cuvântul care vine de Sus și care este inspirat, care vine de la Dumnezeu. Profesorii dumneavoastră nu fac altceva decât să ia ceea ce Dumnezeu a rânduit, ceea ce Mântuitorul a rânduit prin învățătura Sa să fie asimilat să-L primim. De aceea și voi nu faceți mare lucru decât să vă însușiți ceva care e nepieritor și e spre folosul nu numai a vieții acesteia, ci a vieții de Dincolo. Este semnificativă învățătura Evanghelia aceasta explicată de Mântuitorul Hristos. Lăsați să rodească sămânța în sufletele voastre și atunci vă veți deosebi de ceilalți, nu pentru ca să fiți voi mândri că sunteți deosebiți, ci pentru ca să-i aduceți și pe ceilalți, pentru ca să le dați și celorlalți ce aveți voi acum, ca binecuvântare de la Dumnezeu, aveți în plus. Vă doresc pentru anul acesta mult succes!” a transmis ierarhul elevilor seminarului teologic ortodox.

S-au împărțit daruri

upă mesajul ierahului a luat cuvântul directorul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Constantin Brâncoveanu din Făgăraș, prof. Cosmin Moldovan care a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântare și a oferit în dar o icoană cu Maica Domnului pictată de departamentul de arte plastice a liceului.  Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a dat exemplu un fiu duhovnicesc al seminarului care a urcat treptele academice ale Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul ierarh Andrei Șaguna din Sibiu până la obținerea titlului de doctor în teologie în persoana arhidiaconului Nicolae Adrian Urs, secretar eparhial care a adresat un cuvânt tinerilor teologi. În finalul festivității Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a acordat acte de cinstire prof. Cosmin Moldovan și pr. prof. Stan Vasile. La final Înaltpreasfințitul părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului a binecuvântat și stropit cu apă sfințită capela instituției teologice ce sa află la parterul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu” și care a trecut printr-un amplu proces de înnoire.   (Costin Chesnoiu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here