FOTO G4Media

Datele colectate de site-ul de investigații Snoop de la inspectoratele de poliție și de jandarmerie arată că nu se aplică legea. În 10 ani, în România amenzile cumulate pentru încurajarea unui obicei mortal pentru oameni au fost de 1.500 de euro.

  • Ursul este un animal oportunist. Urșii hrăniți repetat vor învăța să facă legătura între oameni și mâncare, iar mai târziu nu se vor sfii să intre în comunități să-și caute hrana, explică cercetătorii, în articolul Snoop publicat astăzi.

În ultimii 10 ani, dintre inspectoratele de jandarmerie care au dat amenzi pentru hrănirea urșilor, obicei care îi face periculoși pentru viața oamenilor, doar Argeș, Covasna, Prahova, Sibiu și Vrancea, potrivit unui articol publicat joi de site-ul de investigație Snoop.

În total, pe toată România au fost 18 amenzi în valoare totală de 6.900 de lei într-un deceniu! Autoritățile au ales aproape de fiecare dată valoarea cea mai mică.

Inspectoratele de poliție au transmis jurnaliștilor de la Snoop fie că nu au acordat deloc sancțiuni, fie că nu dețin o centralizare exactă pe cele două legi. Celelalte inspectorate de jandarmerie au transmis răspunsuri similare, au spus că nu au acordat deloc amenzi sau că nu au identificat astfel de sancțiuni în baza lor de date.

Promisiunea ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a promis amenzi mai mari pentru cei care dau mâncare animalelor sălbatice – când va fi din nou deputat în Parlament.

În analiza realizată de Snoop se vede cum, deși există și acum sancțiuni pentru asta, chiar prin două legi, autoritățile dau mai mult avertismente. Hrănirea urșilor este una dintre cauzele pentru care aceștia ajung lângă comunitățile locale. Sătulă de conflictele cu urșii habituați de turiști, o comună din județul Argeș a luat problema în mâini.

12 urși pe 20-30 de kilometri

Turiștii care traversează Transfăgărășanul au transformat întâlnirea cu urșii în principala activitate turistică. Într-un drum de 20-30 de kilometri, reporterii Snoop au întâlnit 12 urși, patru dintre ei pui. Fără excepție, la fiecare urs, toți șoferii de pe drum, pe ambele benzi, au oprit mașinile. Oamenii au aruncat animalelor mâncare, iar unii chiar au coborât și s-au apropiat pentru o poză mai bună sau un selfie.

Parlamentul a reintrodus anul acesta cotele de vânătoare la ursul brun: o cotă de prevenție de 426 de urși și cea de intervenție de 55 de urși.

Însă până la omorârea preventivă a urșilor, cercetătorii specializați în conservarea speciei atrag atenția că măcar o parte dintre atacurile animalelor asupra oamenilor, folosite ca argumente în retorica vânătorilor și a Ministerului Mediului, ar putea fi evitate – dacă oamenii ar fi mai bine informați și educați. Și dacă ar exista sancțiuni clare pentru cei care hrănesc urșii.

Avem sancțiuni, dar nu le aplicăm

Creșterea interacțiunilor dintre om și urs pornește de la mai mulți factori, iar unul dintre ei este habituarea lor prin hrănirea de către turiști.

Hrănirea animalelor sălbatice este interzisă prin două legi: prima, cea a vânătorii. „Hrănirea complementară a vânatului” atrage amendă între 500 și 1.500 de lei. O prevedere asemănătoare, tot pentru hrănire, e cuprinsă și în Legea picnicului, iar amenda este între 200 și 400 de lei.

Prima se aplică mai degrabă vânătorilor, a doua, turiștilor, au explicat jandarmii din Argeș. Datele colectate de Snoop de la autorități arată că nu prea se dau amenzi.

Astăzi se montează panouri de informare pe Transfăgărășan

Sunt puține amenzi, spun jandarmii și polițiștii cu care a discutat Snoop, și pentru că trebuie să constate ilegalitatea în timp real. Adică nu pot amenda în baza unei filmări, ca la rovinietă.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că va da un ordin pentru ca aceste sancțiuni să poată fi aplicate de autorități și în baza imaginilor înregistrate pe camerele de supraveghere. Și a promis că va monta un sistem de supraveghere pe Transfăgărășan. Dar mai durează, a declarat demnitarul, contactat de Snoop, pentru că „e de complexitate mare”.

Până la sistemul de supraveghere, autoritățile vor monta începând de astăzi, 19 septembrie, 10 panouri pe o porțiune din Transfăgărășan cu avertismentul că hrănirea urșilor este ilegală. Mircea Fechet a promis, în diverse ieșiri publice, și amenzi de 5.000 de lei pentru cei care dau mâncare urșilor.

În discuția cu Snoop, ministrul a spus că nu știe încă valoarea amenzii, „că va fi 4.000, 5.000 sau 6.000 de lei, trebuie să mă mai consult cu specialiști”, însă este convins că trebuie să fie suficient de mare să descurajeze comportamentul, dar nici foarte mare, ca să poată fi plătită.

Fechet a declarat însă că va propune modificarea într-o inițiativă legislativă, „în calitate de deputat”. Pentru asta trebuie să primească un nou mandat în Parlament. Indiferent de valoarea amenzii, a mai spus Fechet, oamenii trebuie să știe întâi că hrănirea animalelor sălbatice este ilegală. Pentru că „turiștii nu știau” asta, a afirmat ministrul.

De ce nu trebuie să hrănim urșii?

„Hrănirea urșilor este un gest inconștient. Pentru o poză sau o filmare făcută de aproape cu ursul, pe care să o distribuim pe rețelele sociale – în căutarea senzaționalului sau pentru a ne lăuda că avem și noi o poză cu regele pădurii -, ne expunem unor mari pericole”, spune cercetătorul Cristian Papp.

Este coordonator al programelor de monitorizare și conservare a speciilor sălbatice la organizația World Wildlife Fund (WWF) și lector la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde predă managementul ariilor protejate.

Cercetătorii admit că există situații punctuale în care un urs trebuie împușcat, când devine agresiv, și nici nu resping total vânătoarea la urs, atât timp cât ea se face responsabil, controlat și după nevoi.

Dar unele dintre aceste atacuri ar putea fi evitate dacă omul înțelege că nu trebuie să se apropie de urs și să nu-l hrănească.

Urșii hrăniți sistematic vor învăța să facă legătura între oameni și mâncare. Vor intra „între oameni” să-și caute hrana, explică cercetătorii în analiza Snoop.

În plus, obișnuit că primește hrana de-a gata, nu va mai ști să vâneze și nu se va mai descurca singur în pădure, explică experții.

Comuna în care s-au dat mai multe amenzi decât în toate județele

În 2020, consiliul local al comunei Arefu, județul Argeș, a votat o hotărâre care stabilește amenzi între 500 de lei și 1.000 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice pe raza comunei. Spre deosebire de legile naționale, prin HCL sunt sancționate și fotografierea, filmarea animalelor sălbatice și apropierea de ele la mai puțin de 20 de metri.

„Am zis să mai limităm fenomenul ăsta. Păi, te duci pe Transfăgărășan și ridici pâini, pepeni și mâncare. La un azil de oameni bătrâni sau la copii necăjiți n-ar duce, aruncă la urs. Transfăgărășanul pute de pâine și de mâncare”, se plânge Gheorghe Stoican (PSD), de 20 de ani în scaunul de edil. Hotărârea a venit la propunerea lui.

Citește întreaga analiză pe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here