Roxana Mînzatu (44 de ani), comisarul european propus de România, a primit portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen. Ea ar urma să fie și vicepreședinte al Comisiei Europene. Este primul comisar român în această funcție. Comisarul pentru Muncă are în subordine o cincime din bugetul UE prin programul FSE+, în valoare de 142 de miliarde de euro pentru bugetul multianual 2020-2027, dar bugetul este gestionat în principal de statele membre, Comisia jucând doar un rol de supraveghere, după cum arată site-ul oficial al Comisiei Europene. Portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie nu are legătură cu zona economică, așa cum anunțase public premierul Marcel Ciolacu că își dorește.

Cu excepția Drepturilor sociale, UE nu are competențe pe celelalte componente ale portofoliului. Educația, demografia și formarea de competențe sunt, în cea mai mare parte, în sarcina statelor membre.

De altfel, Ciolacu l-a înlocuit pe Victor Negrescu, prima sa propunere de comisar, tocmai pentru a primi un portfoliu mai bun, după ce Ursula von der Leyen insistase pentru mai multe femei în posturile de comisar european.

În acest moment, postul este ocupat de Nicolas Schmit, comisarul european din Luxemburg.

Comisarul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie are în subordine Direcția Generală ”Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune”, al cărei principal buget gestionat este Fondul social european Plus (FSE+). Comisarul pentru Muncă gestionează legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă.

Ursula von der Leyen va anunța marți în mod oficial lista tuturor comisarilor într-o conferință de presă, după discuția pe care o va avea cu conducerea Parlamentului European. Reamintim că doar România și Slovenia au cedat cererilor șefei Comisiei Europene de a-și schimba propunerile inițiale de comisari și a înainta femei pentru aceste posturi.

Cine este Roxana Mînzatu:

Europarlamentarul PSD este considerată un profesionist specializat în fonduri europene, mai puțin profilată politic. A fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Dăncilă (2019-2021). Nu a fost implicată în niciun scandal public. Potrivit unei declarații de avere din 2019, soțul ei lucrează la Direcția Regională Vamală Brașov.

În 2016, a fost aleasă în Camera Deputaților ca deputat de Brașov, iar în 2019, a fost numită ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Dăncilă.

Alte informații relevante din CV-ul ei public:

Mînzatu este licențiată în științe politice în limba engleză.
Este specializată în atragerea de fonduri europene nerambursabile, după mai mulți ani în care a fost consultant în domeniu și manager de proiect.
Anterior, a fost consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene.
În 2015, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar ulterior a devenit președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here