FOTO: Ora de Sibiu

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Isus.

Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie.

Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.

Înălțarea Sfintei Cruci a început să se sărbătorească abia câteva secole mai târziu la Constantinopol în 14 septembrie, când a fost rememorat, de asemenea, evenimentul readucerii la Ierusalim a Sfintei Cruci după ce fusese capturată de perși.

14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci. Semnificații

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare importantă, care comemorează descoperirea și înălțarea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Tradiția spune că Sfânta Cruce a fost găsită în anul 326 d.Hr. de către Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin cel Mare, în timpul unui pelerinaj la Ierusalim.

După descoperirea crucii, aceasta a fost înălțată pentru a fi venerată de către creștini.

O altă semnificație majoră este legată de recuperarea Sfintei Cruci în anul 628 d.Hr. după ce fusese furată de persani în urma unei invazii asupra Ierusalimului.

Împăratul bizantin Heraclius a recuperat crucea și a readus-o triumfător în oraș, iar acest eveniment este comemorat în cadrul sărbătorii.

După ce a fost găsită de Sfânta Elena, crucea a fost înălțată pe Golgota, locul unde fusese răstignit Iisus, pentru ca poporul să o poată vedea și venera.

Simbolismul Crucii

Crucea este considerată un simbol central al creștinismului, reprezentând sacrificiul și răscumpărarea oferite prin moartea lui Iisus Hristos.

În această zi, creștinii reflectează asupra patimilor lui Hristos și a importanței crucii în mântuirea omenirii.

Odată cu această zi, credincioșii din țara noastră au grijă să respecte nenumăratele tradiții populare care sunt asociate sărbătorii.

Tradiții pe care românii le respectă pe 14 septembrie

În primul rând, preoții sfințesc butoaiele de vin și viile, pentru o recoltă bogată. În plus, se spune că în această zi se strâng și ultimele frunze de leac. În popor, se spune că această sărbătoare marchează finalul verii, iar strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși în această zi, ei trebuie lăsați drept ofrandă pentru păsări.

De asemenea, o altă tradiție populară ne mai spune că dacă păstrăm în buzunar, sau în portofel, monede sfințite în această zi, alături de o mică cruce, vom avea noroc și prosperitate la muncă. În plus, se mai spune în țara noastră că pe 14 septembrie nu trebuie să mâncăm usturoi, pește, nuci, sau prune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here