FOTO: DC News

Vineri, 13. Dacă pentru majoritatea persoanelor aceasta este o zi ca oricare alta, pentru alții, ziua de vineri, 13 poate fi considerată că ar fi cu ghinion. Prin urmare, manifestă mai multă prudență ori evită anumite activități, scrie alba24.ro.

Persoanele superstițioase nu au curajul, în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie.

Teama de ”13” mai este numită triskaidekafobie, adică frica inexplicabilă de zilele de vineri și de numărul 13.

Vineri, 13. Superstiție din mitologie și istorie

Superstiţia ar avea la bază evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos. Toate s-au petrecut în zile de vineri.

De asemenea, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13.

În 13 octombrie 1307 au fost arestați cei mai mulți dintre cavalerii templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței.

În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane.

Președintele american Woodrow Wilson spunea că numărul său norocos este 13, însă într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.

Iar preşedintele american Franklin D. Roosevelt nu călătorea niciodată într-o astfel de zi.

În cultura europeană este întâlnită mai degrabă teama de ziua marți, 13, despre care se spune că are ”3 ceasuri rele”

Potrivit numerilogilor, 13 ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12. Sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.

Vineri, 13. Superstiții. Ce nu ar fi bine să faci

Se spune că nu ar trebui să începi nimic într-o zi de 13. Nu ar fi bine să te căsătorești, să călătorești sau să te muți în casă nouă. Nu ar fi cu noroc.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure

Se mai spune că dacă 13 persoane stau la o masă într-o zi de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi.

Alte superstiții se referă la interdicții de a purta negru. De asemenea, nu ar fi bine să te tunzi într-o zi de 13. Îți ”tai” norocul.

Nu ar fi bine să treci pe sub o scară. Este pericol de a cădea sau de alte accidente.

Ai grijă să nu spargi oglinda. Aduce șapte ani de ghinion.

Dacă întâlnești pisică neagră, e semn de ghinion. Totuși, în unele culturi, pisica neagră aduce noroc.

Evenimente legate de ziua de vineri, 13

În 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia; 71 de persoane au murit

În 1972: s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi

În 2011: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane

În 2015, au fost atentatele islamiste din Paris; 130 de morți

Reputația zilei de vineri, 13

În SUA, în 1887, membrul clublui Thirteen (Treisprezece), sub conducerea judecătorului David McAdam, încerca să „refacă reputaţia” zilei de vineri.

Membrii clubului erau convinşi că ziua de vineri a început să fie percepută ca aducătoare de ghinion din cauza execuţiilor care se ţineau doar în această zi.

Prin urmare, aceşti au decis să îşi folosească influenţa pe care o aveau în justiţie pentru a-i convinge pe judecători să stabilească execuţii în oricare altă zi a săptămânii.

Aceştia au propus ca sâmbăta, programul de lucru să fie mai scurt, motivând că astfel oamenii din clasa mijlocie vor putea să se pregătească mai bine pentru slujba religioasă de duminică.

În mai 1887, în statul New York, a fost promulgată o lege prin care sâmbăta era declarată zi cu program de lucru scurt. Totuşi, prevederea se aplica doar bancherilor şi funcţionarilor publici.

Ei doreau ca sâmbăta să devină, oficial, o zi în care nu se munceşte pentru ca vinerea să fie ultima zi de muncă din săptămână.

Teama de ziua de 13

Se pare că teama de această zi nu este îndreptăţită. Un grup de cercetători olandezi a ajuns la concluzia într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri.

Explicaţia ar putea fi legată de faptul că oamenii sunt mult mai atenţi în această zi decât în oricare altă dată a anului. Potrivit unui studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry, ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi, scrie The Mirror.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here