Făgărașul a devenit un al doilea Caracal, acel oraș renumit în anii 70-80 pentru acșiunile tembele ale comuniștilor care îl conduceau. Acum, și la Făgăraș apar surprize năstrușnice unde nu te aștepți.  În TOP sunt acțiunile  administrației publice locale, care întrec orice imaginație, dar și comportamentul unor ,,vedete“ ale urbei, care fac deliciul preșei de la București.  Din păcate gafele Primăriei și ale unităților subordonate sunt plătite din banii făgărășenilor, deloc puțini, iar cele ale ,,vedetelor“ creează o imagine negativă municipiului. Iată câteva din ,,invențiile“ locale care au dus faima Făgărașului, una de ,,New Caracal“.

 Gafa lui Marius Marocico, pe prima pagină a presei sportive: ,,E un fleț!“

Doar la Făgăraș se putea  întâmpla o gafă de proporții la un turneu sportiv. Gafa aparține organizatorului turneului de handbal pentru juniori ,,Făgăraș Handball Cup 2024”,  Marius Marocico, proprietarul  clubului local, ACS Maro, și membru în Consiliul de Administrație al FRH. L-a surprins pe Marocico chiar  presa sportivă, gsp.ro intrând  în posesia unui clip video. Invocând lipsa arbitrilor,  a devenit o obișnuință pentru el să mai și fluiere la anumite partide. Numai că la acest turneu, s-a întâmplat să și vorbească la telefon, în timp ce  echipele aflate în competiție își vedeau de joc! Episodul ciudat s-a petrecut la meciul de juniori 3 CSȘ Făgăraș – Omer 2, copii de 13-14 ani. Puștii erau déjà pe teren și au dat drumul la partidă, iar ,,arbitrul“ Marocico vorbea de zor la telefon.  ,,Nu prea avem arbitri, mai vin să mă ajute doi băieți din Sibiu, dar mai arbitrez și eu. Sunt antrenor și cunosc inclusiv toate modificările de regulament. Înainte de acest meci, când se afla la masă, unei fetițe de 12-13 ani de la Onești i s-a făcut rău.  A venit o salvare SMURD, a dus-o la spitalul din Făgăraș, împreună cu antrenoarea. Vorbeam chiar cu antrenoarea acelei fetițe, să văd cum se simte“ a fost explicația lui pentru gsp.ro. Președintele FRH, Constantin Din: ,,Nu e o competiție oficială, ci un turneu amical, unde totul e ceva mai relaxat. Important e să le oferim copiilor un mediu în care să se simtă bine.  La un turneu așa mare, cu multe echipe, mai apar tot felul de lucruri care trebuie rezolvate. Iar el, în calitate de organizator principal, se ocupă probabil de o grămadă de detalii. Dar ar fi trebuit, totuși, să evite să vorbească la telefon în timpul partidei. Dacă a făcut așa ceva, e un fleț!” La  turneul de handbal juvenil de la Făgăraș s-au înscris 56 de formații pe diferite categorii de vârstă, iar taxa de participare a fost de 500 de lei.

Spațiu de relaxare pentru bunici, la cimitir

Reprezentanți ai primăriei coordonați de primar sunt și cinici. Au aprobat și realizat un proiect pentru vârstnicii din municipiu, care  a fost intitulat ,,Spațiu de mobilitate pentru seniori“, prin care inițiatorul, un anume Răzvan  Nistor,   stipula ,,cetățenii se pot bucura de această zonă de mobilitate și relaxare îmbunătățindu-și sănătatea fizică și mentală cu ajutorul aparatelor de fitness pentru exterior “.  O descriere frumoasă, dar și suma de 71.550 lei din banii făgărășenilor. Unde credeți că a fost amplasat acest spațiu pentru pensionarii Făgărașului? În spatele blocurilor de pe Narciselor, chiar în buza cimitirului. După ce își fac exercițiile la aparate și după ce se obosesc dând din mâini și picioare, pensionarii se pot odihni pe băncile montate pe chenarul pavat privind la singura  imagine ce li se înfățișează în față, mormintele și crucile din cimitir. Cu alte cuvinte, li se oferă bunicilor noștri un viitor relaxant și sigur!  Subiectul a ținut prima pagină a presei, televiziunilor și rețelelor sociale.

Consilierii locali bătuți

,,Nesimțiți ordinari!“, ,,Rușine să vă fie!“, ,,Peste 2 ani, te dă afară, n-o să mai fi nimic!“, ,,Peste 2 ani, nu mai dă nimeni 2 bani pe tine, că n-o să mai aibă nevoie de tine!“. ,,Hooo!“. Au fost injuriile și violențele fizice, ca în evul mediu, la  ședința  de îndată a Legislativului de la  Făgăraș, convocată de primar  la 1 noiembrie 2022,  la Casa de Cultură.   Primarul PSD de la Făgăraș  și-a dat atunci în petic, sfidând democrația și promovând haosul și violența.   Au fost agresați fizic și verbal consilierii locali Corina Polmolea, preotul Johannes Klein, Lucian Cupu și Marius Ludu.    N-au scăpat nici consilierele de la USR, Paicu și Crăciun, care atunci tot în  opoziție. În fața ,,bătăliei“ de atunci, primarul jubila. A fost solicitată intervenția polițiștilor și jandarmilor pentru a fi salvați consilierii locali din opoziție de indivizii violenți.  Afară erau agresiuni, iar în sală primarul  continua discuțiile cu o mână de oameni  incitându-i  să denigreze și să arunce cuvinte grele la adresa consilierilor locali opozanți lui. S-a evidențiat și  consiliera primarului, care punând mâna pe microfon, a instigat la violență, adresând cuvinte grele președintelui de ședință, Lucian Cupu, și preotului Johannes Klein. Scopul scandalului erau investițiile de la celebra „terasă Litoral” și  a ,,fântinii arteziene“ de la Casa de Cultură, ambele finanțate prin bugetare participativă. Toată țara a aflat că la Făgăraș opoziția este ținta violențelor.

Panoul rușinii precum gazeta de perete a comuniștilor

Circul ședințelor de la casa de cultură, care au culminat cu agresiuni ca-n evul mediu pentru a-i forța pe consilierii locali majoritari să-i voteze la comandă nu s-au încheiat.     Primarul a montat   panouri în zona fostei terase Litoral și a fântânii arteziene  cu chipurile celor 10 consilieri opozanți.  Cum făceau comuniștii pe vremuri, îi puneau la gazeta de perete pentru a le da o lecție ,,rău-voitorilor“. Astfel voia  primarul PSD de la Făgărașsă promoveze batjocura și haosul, sfidând democrația.   ,,Ne-a supus oprobiului public, asta a făcut primarul. Ne-a afișat numele și fotografiile. A încălcat legea cu bună știință. A incitat la ură.  Asta nu este democrație. Vrea să-și acopere ilegalitățile prin votul obținut la presiunea camarilei lui.   Trebuie să stopăm astfel de acțiuni huliganice“ au justificat  consilierii locali.

Zece consilieri, puși pe făraș de primar

Și văzând că nu obține votul pentru proiectele privind fântâna arteziană și terasa Litoral, ce s-a gândit primarul? Să dea afară din Legislativ opoziția, adică 10 consilieri locali din 19. Mașina lui de vot   ridica  mâna la proiectele de hotărâre respective și voia primarului ar fi fost îndeplinită. Numai că aleșii locali au apelat la instanță și au câștigat, au rămas în Legislativ, după lungi termene.

Secretarul general și juristul, puși pe făraș

Circul însă nu s-a încheiat. Secretarul general al Municipiului, Laura Giunca, și juristul primăriei, Adrian Gavrilă, n-au vizat proiectele primarului privind eliminarea celor 10 consilieri locali din Legislativ. De altfel nici prefectul nu și-a dat acordul. Atunci primarul i-a eliminat pe cei doi din Primăria Făgăraș, înlocuindu-i cu alții favorabili lui. Au urmat procese în instanță, pe care primarul le-a pierdut, iar cei doi având dreptul să-și reia funcțiile avute în aparatul de specialitate al primarului și, bineînțeles, să încaseze salariile de care au fost afectați. Sunt exemple clare de abuz în funcție.

 Cu gunoiul atârnat în cui

Un proiect al Primăriei Făgăraș a șocat o țară întreagă. Deși a fost ironizat și aspru criticat, primarul a ținut să-l implementeze și să cheltuiască banii publici în voie. Gunoiul menajer al locatarilor din cartierul Câmpului trebuia atârnat în cuiele montate pe niște stâlpi. Ca la noi la nimeni! ,,Pungile de gunoi vor fi momeală pentru urşi și câini. La noi în cartier au mai fost urşi să vedeţi câţi vor mai veni. Ne  obligă  să scoatem gunoiul de la 6.00 la 8.00. Cu ce am greşit să avem astfel de pomi de crăciun ornaţi cu pungi de gunoi sub geamurile locuinţelor’’ au spus locatarii.   ,,Ne aşteptăm ca primăria să pună flori în aceste rasteluri și nu să atârnăm gunoiul” mai spuneau oamenii.  Ideea atârnării gunoaielor în cuie a aparținut primarului și unei comisii avizate de el format din  Hârţoagă Ioana- preşedinte, Bobeş Andreea, Beleaua Monica, Streza Sansebeş Adina, Tătar Daniel, Petri Lucian- director Poliţia Locală Făgăraş, pe care ulterior l-a îndepărtat din funcție, Ciora Ioan Vasile- Salco, Ovidiu Popa- consilier local- preşedinte al Comisiei de urbanism. Au fost prevăzute și sancțiuni pentru locatarii care nu-și atârnau gunoaiele pe rasteluri.  1000-2500 lei-  sancţiuni pentru persoane juridice  pentru nerespectarea programului şi a frecvenţei de colectare; 500-1000  lei, amenzi pentru populaţie. Pe sacii de gunoi voiau să   cititoare pentru a se afla cine nu respecta regulile impuse.  După câteva luni, proiectul a fost abandonat, dar banii publici au fost cheltuiți. 

 S-a adâncit vidanja în ,,mobilitatea“ primarului   

O vidanjă, acel utilaj care curăță haznalele, s-a adâncit în pavajul nou realizat din  centrul Făgărașului, la propriu. Căzuse în ,,mobilitatea“ primarului. Dalele și pavele cu stratul de nisip, așa cum au fost montate de firmele alese pe ,,sprânceană“ de primar și ,,specialiștii“ lui de la Achiziții din Primăria Făgăraș, au fost dislocate și distruse sub greutatea utilajului. S-a întâmplat în ziua de 15 martie 2024, când consilierul local, Ovidiu Popa, lucra de zor pe proprietățile lui din centrul urbei, la canalizare, fără să țină cont de ,,mobilitatea“ primarului. Incidentul  dovedea încă odată că lucrările aferente proiectului de mobilitate urbană au fost executate  de mântuială, însă  pe bani grei. Peste 45 milioane de lei este valoarea proiectului din zona centrală, un proiect finanțat din fonduri europene, care se va finaliza însă din banii făgărășenilor.  Și asta pentru că edilul local a  întârziat implementarea proiectului și a pierdut finanțarea. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here