Începutul de an școlar vine cu scandal la școala din Șinca Nouă. Părinții elevilor susținuți și de primarul comunei, Adrian Ciocan, sunt total nemulțumiți de deciziile directoarei școlii care, pe ultima sută de metri, a relocat o parte din clasele de elevi de la școala din Șinca Nouă, reședință de comună, la școala din satul Paltin. Așa se face că doar prin voia directoarei la Școala de la Șinca Nouă ar trebui să mai învețe doar clasele IV-VIII, iar celelalte clase de elevi, respectiv clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a și clasa zero, să facă naveta la școala din satul Paltin.   Asta în condițiile în care decizia directoarei nu are aprobările necesare, respectiv HCL Șinca Nouă și avizul IȘJ Brașov. ,,Fac ce vreau eu și nu am nevoie de aprobări!“ i-a spus  directoarea primarului comunei. Copiii vizați de decizia directoarei vor fi obligați să facă naveta la Paltin, să fie treziți de părinți cu noaptea în cap să ajungă la cursuri și să revină acasă după ora 14.00, când este fixată cursa  pentru microbuzul școlar. Și sunt copii de la 6 la 9 ani. Și asta întrucât o parte din sălile de clasă de la școala din Șinca Nouă au fost transformate de directoare în sală de lectură, sală de detenție, biroul secretarului și biroul ei personal, așa cum explică primarul comunei.

Ce spun părinții

Toți părinții copiilor care sunt obligați să facă naveta la școala din Paltin sunt total nemulțumiți și o acuză pe directoarea școlii. ,,Am fost anunțați abia în această săptămână că mută clasele de elevi la școala din Paltin. Naveta pentru acești copii mici este obositoare și nu vom accepta. Nu știm de ce a luat această decizie, dar cu siguranță are directoarea vreun beneficiu. De când conduce școala sunt numai scandaluri. Nu ne vom lăsa copiii la școala Paltin“ spun părinții.

Ce spune primarul comunei

,,D-na director vrea să mute la școala din Paltin încă două clase de elevi, a II-a și a III-a, pe lângă cele care erau, respectiv clasa zero și clasa I.  Am avut discuții cu dânsa, i-am prezentat solicitarea dânsei de la începutul acestui an, HCL-ul privind rețeaua școlară aprobată în plen, care are avizul IȘJ Brașov. Numai că în ultima săptămână vrea să mute copiii. I-am spus că avem probleme cu transportul elevilor, avem un singur șofer și nu mai putem angaja altul, iar cheltuielile sunt mari pentru bugetul comunei pentru a face mai multe curse. În plus este greu pentru copiii mici să-i duci la Paltin. Nu există avizul IȘJ Brașov și nici HCL Șinca pentru această relocare. Mi-a spus că nu trebuie să țină cont de avize, face ce vrea ea pentru că există un regulament. Am vorbit la ISJ Brașov, iar de acolo mi s-a spus că se va rezolva, nu se vor reloca clasele, dar încă nu s-a întâmplat nimic.  Am făcut adresă scrisă la IȘJ Brașov, dar n-am primit răspuns. Mi s-a zis că vor veni miercuri la Șinca Nouă. Dar până atunci, luni începe școala. Directoarea zice că face deschiderea la ora 10.00 la Paltin, iar la 11.00 la școala din Șinca Nouă. Părinții sunt foarte revoltați. Am încercat prin consiliul de administrație să o demitem, dar nu am reușit, iar IȘJ nu-și asumă. De când este directoare, de 2 ani, sunt numai probleme la școală, numai conflicte, ba cu profesorii, cu femeia de serviciu, cu contabila, acum cu părinții. Nu așa se face educație. Scopul  meu este să ajut. Am renovat toată școala, clase, holuri, cabinete, pavimente, rețea termică, am pus camere de luat vederi, am pus  video interfon. Acum suntem în procedură de achiziție pentru mobilier nou, un proiect pe PNRR. Dar nu găsim deschidere cu directoarea. Nu le voi mai da bani la școală și așa poate o voi bloca. Sunt   210 elevi în comună. În școala de la Șinca Nouă încap copiii să învețe, așa cum este rețeaua școlară aprobată. Dar dorectoarea a schimbat, dintr-o sală a făcut cancelarie, sala în care era cancelaria a făcut birou pentru secretar, dintr-o altă încăpere și-a făcut birou personal. Acum vrea să facă o sală de lectură și o sală de detenție. Păi lectura se face după orele de curs, nu trebuie să ocupi o sală de clasă. I-am spus să nu mai modifice că nu mai rămâne spațiu pentru clasele de elevi.  Mută elevii ca să facă sala de lectură și sală de detenție, culmea! Mai vrea și cabinet de psiholog. Am întrebat-o ce vrea să facă din clădirea școlii, birouri? Școala nu este pentru clasele de elevi?  Și școala din Paltin este modernizată, dar a stat mai mult nefolosită. Cum să duci un copil de 7 ani la 7.30 și să-l aduci la 14.30? Cât va rezista? Poți să faci ce vrei tu că eu fac ce vreau eu, așa mi-a zis“ a spus Adrian Ciocan, primarul comunei Șinca Nouă.

Directoarea nu vorbește

Am încercat să obținem  o explicație de la directoarea Școlii Gimnaziale din Șinca Nouă, Nicoară Alina, dar n-a răspuns la telefon. În plus pagina de facebook a școlii a fost închisă.

Ce spune inspectorul școlar general

,,Nu știu nimic despre situația de la școala din Șinca Nouă, nu am fost informat. În ultimele trei zile am fost ocupat cu întâlnirea inspectorilor școlari, la Brașov. Mă voi informa, dar nu sunt de acord cu disconfortul elevilor. Se pot reloca unele clase, dar numai în interiorul clădirii școlii. Voi reveni cu precizări privind situația acestei școli“ a spus inspectorul școlar general, Ovidiu Tripsa. (Lucia BAKI)

Rețeua școlară aprobată

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here