Măsuri implementate de Inspectoratul de Poliție Județean Brașov în perioada sezonului estival

Județul Brașov se distinge ca fiind una dintre cele mai variate și atractive regiuni turistice din țară, care oferă o gamă largă de activități, pe tot parcursul anului. Conform unui clasament realizat de o platformă de profil, municipiul Brașov ocupă primul loc în ceea ce privește siguranța cetățenilor, iar această poziție este rezultatul unui ansamblu de măsuri implementate zilnic de Inspectoratul de Poliție Județean Brașov.

Sezonul estival, perioadă a vacanțelor și a concediilor, caracterizată printr-un grad ridicat de mobilitate a persoanelor, creează premisele unor supraaglomerări și determină valori ridicate de trafic rutier.

În acest context, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, structurile operative din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Brașov au acționat pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor, dar și pentru respectarea liniștii și a ordinii publice. Astfel, au fost întreprinse o serie de activități specifice, în tot județul, în special în zone aglomerate, precum Centrul Vechi al municipiului Brașov, gări, piețe, târguri, zone de agrement, în proximitatea spațiilor de desfășurare a manifestărilor cultural artistice și în proximitatea lăcașurilor de cult.

Începând cu luna iunie, până în prezent, la nivelul Inspectoratului au fost organizate peste 2500 de acțiuni punctuale, o parte dintre acestea, respectiv cele care au vizat menținerea ordinii și siguranței publice, combaterea infracționalității stradale, a migrației ilegale, dar și combaterea traficului și a consumului de droguri, fiind desfășurate în sistem integrat, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov și a Grupării Mobile de Jandarmi Brașov.

De asemenea, în intervalul de referință, au fost organizate și desfășurate 210 acțiuni dedicate combaterii infracționalității în domeniul silvic și 10 acțiuni dedicate combaterii evaziunii fiscale. Totodată, în luna iunie, până la finalul anului școlar, au fost întreprinse 17 acțiuni, al căror scop principal a constat în menținerea siguranței în unitățiile de învățământ.

În urma acestor activități, polițiștii au constatat o serie de abateri de la normele legale, pentru care au aplicat 22.242 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 1 milion de lei.

Un alt segment important, atât pentru menținerea ordinii și siguranței publice, cât și pentru consolidarea încrederii și a relației cu populația, este reprezentat de promptitudine și de timpul scurt de reacție la solicitările cetățenilor, în intervalul menționat polițiștii intervenind la peste 8200 de cazuri, dintre care 6900 fiind înregistrate prin intermediul Sistemului unic de urgență 112.

Tot datorită promptitudinii, dar și a profesionalismului de care polițiștii au dat dovadă, din luna iunie, până în prezent, au fost identificate 14 persoane urmărite național, iar 322 de persoane au fost prinse în flagrant. De asemenea, în baza materialului probator, față de 255 de persoane, aflate în diverse etape ale cercetării penale, au fost dispuse măsuri de reținere și de arestare preventivă.

În toate aceste activități operative, pentru reducerea timpului alocat verificărilor în bazele de date, de un real suport tehnic a fost aplicația e-DAC, platformă în care, în cele trei luni de referință, polițiștii au realizat aproximativ 39.000 de interogări.

În ceea ce privește activitățile operative și cercetările desfășurate de polițiștii brașoveni în această perioadă, se disting o serie de acțiuni finalizate cu succes, printre care se numărăr verificările în domeniul silvic efectuate de Serviciul de Ordine Publică, în urma cărora, unei unități comerciale de profil, i-au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 30.000 de lei, fiind totodată confiscată cantitatea de 221 mc de material lemnos.

Tot ca exemplu, în ceea ce privește infracționalitatea economică, în cadrul dosarelor penale instrumentate de polițiștii specializați în domeniu, au fost recuperate prejudicii și au fost aplicate măsuri asiguratorii în valoare totală de aproximativ 11 milioane de lei, iar pentru încălcări ale legislației economice au fost aplicate sancțiuni de peste 117.000 de lei.
În intervalul de referință, Serviciul de Arme Explozivi și Substanțe Periculoase a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 15.000 de lei și a dispus confiscarea unui autovehicul care transporta deșeuri feroase, fără a respecta prevederile legale.

Dintre activitățile întreprinse, cu titlu de exemplu, se distinge acțiunea polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, care au pus în aplicare 58 de percheziții domiciliare și au dispus reținerea a 9 persoane, în cadrul unui dosar penal în care sunt cercetate infracțiuni de înșelăciune și efectuarea de operațiuni frauduloase în dauna a peste 50 de persoane vătămate, cu un prejudiciu cauzat în valoare de aproximativ 600.000 de lei.

Raportându-ne strict la siguranța rutieră, din iunie până în prezent, polițiștii au identificat persoane care au pus în pericol siguranța propriei deplasări, dar și pe a celorlalți participanți la trafic, situații în care au fost retrase peste 1000 de certificate de înmatriculare, respectiv au fost reținute 434 de permise de conducere pentru depășirea limitei legale de viteză și 400 de permise, pentru conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor interise.

În această perioadă au fost înregistrate și 24 de accidente rutiere cu urmări grave, în care 8 persoane și-au pierdut viața, iar alte 23 au fost rănite grav. Printre aceste accidente se numără și cel în care polițista Ungureanu Roberta, și-a pierdut viața. Cu această ocazie, Poliția Brașov își exprimă sincerul regret pentru pierderile suferite față de fiecare familie îndoliată.

În ceea ce privește problematica siguranței în unitățiile de învățământ, pe toată durata vacanței, pentru promovarea siguranței online, pentru prevenirea accidentelor rutiere, a violenței, furturilor, consumului de alcool, tutun și droguri, polițiștii responsabili cu siguranța în școli au desfășurat 62 de sesiuni de informare în taberele școlare organizate în județul Brașov, informații de care au beneficiat peste 5100 de elevi, părinți și cadre didactice.

Până la redeschiderea noului an școlar, polițiștii vor desfășura o serie de activități specifice, care includ verificarea însemnelor rutiere din proximitatea școlilor, inspecția autovehiculelor destinate transportului elevilor și instruirea șoferilor acestora, precum și planificarea activă a polițiștilor rutieri în apropierea școlilor, pentru ca riscurile si vulnerabilitățile să fie minime și elevilor să li se ofere nivelul de siguranță cel mai ridicat.

Ca element de noutate, în această perioadă, a intrat în vigoare Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție extins, care aduce modificări în ceea ce privește aplicabilitatea acestuia. Legea extinde situațiile în care pot fi emise ordine de protecție, dincolo de sfera violenței domestice, respectiv și în alte situații care implică violență, amenințări sau hărțuire între persoane care nu au legături de rudenie. Cu privire la aceste subiecte și la alte modificări aduse de Legea 26/2024 vor fi făcute precizări în cadrul unei declarații ulterioare.

Pentru că se dorește ca Brașovul să rămână în continuare în clasamentul orașelor cu cel mai înalt grad de siguranță, iar județul Brașov să păstreze același nivel ridicat de atractivitate pentru turiști și în viitor, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov va continua să desfășoare proactiv măsuri de siguranță, atât în beneficiul comunității, cât și pentru cei care, prin diferite împrejurări, vor vizita zona.

Rezultatele misiunilor desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean “Nicolae Titulescu” Brașov în perioada 01.06.2024 – 31.08.2024

Pe perioada sezonului estival Inspectoratul de Jandarmi Județean “Nicolae Titulescu” Brașov a acționat permanent pentru menținerea unui climat de siguranță pentru brașoveni, dar și pentru turiștii care au ales ca destinație de vacanță județul Brașov.

Acţiunile întreprinse de jandarmi au avut ca scop respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează tulburări sociale sau manifestări de violenţă pe timpul adunărilor şi manifestaţiilor publice, activităţilor culturale şi sportive precum şi a altor manifestări cu participare numeroasă.

În perioada 1 iunie și până astăzi, efectivele structurilor de ordine publică au îndeplinit un total de 2039 de misiuni, după cum urmează:

Pe linia asigurării ordinii publice, structurile inspectoratului, au îndeplinit efectiv un număr de 166 de misiuni de asigurare a ordinii publice, astfel:
• manifestări cultural – artistice: 103;
• competiții sportive: 31;
• în zona centrelor de examen – bacalaureat: 15;
• manifestări religios – comemorative: 7;
• la manifestații de protest: 5;
• activități promoțional – comerciale: 3;
• ceremonii / zile aniversare: 2.

Pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în perioada analizată acţiunile de menţinere a ordinii publice s-au executat în sistem integrat, totalizând un număr de 1607 misiuni, astfel:
– Patrule MIXTE, un total de 490 misiuni, dintre care:
• în mediul urban: 391 misiuni;
• în mediul rural: 97 de misiuni;
– Patrule de jandarmi, un total de 527 misiuni, dintre care:
• în mediul urban 421 misiuni;
• în mediul rural: 106 misiuni;
– Patrule de jandarmi în stațiuni montane și pe traseele turistice un total de 351 misiuni.

Pe timpul misiunilor de menținere a ordinii și siguranței publice au fost desfășurate 94 de acțiuni executate în zona instituțiilor de învățământ și 145 de acțiuni în alte locuri de interes operativ.

Pe linia misiunilor executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, în perioada analizată au fost executate în total 51 acțiuni. Totodată pe linia punerii în aplicare a mandatelor de aducere, efectivele structurii de ordine publică au acţionat pentru punerea în aplicare a 215 de mandate de aducere în instanţă emise de Tribunalul Braşov, Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Braşov – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, Judecătoria Rupea şi Judecătoria Făgăraş.

Pe linie preventivă și de pregătire antiinfracţională au fost desfășurate 36 de acțiuni în baza a 3 programe de prevenire: „Ora de civilizație”, „Împreună pentru siguranță” și „Să protejăm mediul înconjurător”. Din totalul acestor activități, un număr de 15 activități au fost organizate, în colaborare cu colegi politiști, dar și specialiști antidrog, la tabere școlare organizate în județul Brașov, având ca scop principal asigurarea tuturor condițiilor necesare ca toți elevii să aibă vacanță în siguranță.

În perioada de referință au fost constatate independent 16 infracțiuni flagrante cu 41 autori, și în cooperare un număr de 47 de infracțiuni cu 56 făptuitori. Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate un număr de 909 sancţiuni contravenţionale din care 503 amenzi în valoare de 584704 lei și 406 avertismente.

Pe linie de pază și protecție instituțională, inspectoratul a asigurat paza, protecția, supravegherea/controlul accesului și menținerea ordinii publice interioare necesară desfășurării în condiții normale a activității la nivelul celor 35 de obiective aflate în responsabilitate, dintre acestea:
• 5 obiective sunt protejate prin procedeul de monitorizare și intervenție prin intermediul dispeceratului de monitorizare al unității;
• 30 de obiective sunt protejate cu prezență fizică, obiective în care acționează zilnic, în medie, 90 de jandarmi;

Specialiștii din cadrul structurilor de specialitate au derulat în această perioadă acțiuni circumscrise Concepției M.A.I. privind eficientizarea misiunii de pază din competența Jandarmerie Române, acțiuni ce s-au axat pe modernizarea și implementarea sistemelor tehnice de protecție și alarmare împotriva efracției, ceea ce va conduce, progresiv, la un export de securitate prin dispecerizarea acestor sisteme tehnice și la creșterea prezenței efectivelor de jandarmi în zona de proximitate a obiectivelor protejate.

De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurată paza și protecția unui număr de 220 transporturi de produse cu caracter special pentru categoria materii explozive, armament și muniție, cât și transporturi de valori, misiune care a cunoscut un trend crescător, generat de contextul internațional existent și care a generat provocării din prisma organizării și executării acestor misiuni, datorate unor convoaie de transport complexe, care au necesitat un număr o atenție sporită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here