Germania, Finlanda şi Danemarca sunt ţările europene cu cele mai bune rezultate în ceea ce priveşte sistemele de tip garanţie-re­turnare aplicate la ambalaje, ratele de colectare depăşind, în cazul lor, 90%, potrivit unui raport RELOOP – Global Deposit Book 2022, publicat de Asociaţia Apelor Minerale din Europa (Natural Mineral Waters Europe).

În continuare Belgia, Franţa, Spania, Italia şi Bulgaria se află în discuţii în ceea ce priveşte im­ple­mentarea unor sisteme similare. România a intrat în liga ţărilor cu un sistem garanţie-returnare (SGR) funcţional în noiembrie 2023. Prin sistemul de garanţie-returnare, România şi-a propus să colecteze şapte miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul al doilea după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului.

Totodată, România va colecta şi poate recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, de exemplu, care are de colectat şi reciclat aproximativ două miliarde de ambalaje pe an, potrivit datelor RetuRO citate de compania de consultanţă de mediu Green Environment Support.

Conform obiectivelor UE, România trebuie să atingă până în 2026 ţinta de colectare şi returnare a ambalajelor de 85% pentru ambalaje de tip sticlă, 90% pentru cele din plastic şi 90% pentru metal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here