FOTO: A3

O investigație snoop.ro arată că cel puțin 20 de IFN-uri au fost implicate, în ultimul an, în dosare de înșelăciune, după ce sute de oameni s-au trezit cu credite pe numele lor. Infractorii au profitat de sistemele slabe de identificare ale instituțiilor nebancare și de legislația permisivă. În spatele unora dintre ele se află și nume sonore ca Dana Voiculescu, fiica politicianului Dan Voiculescu, și Radu Ciorbă, om de afaceri cunoscut după scandalul Panama Papers.

Adrian Marinescu (25 de ani) și-a făcut, în toamna lui 2021, un card de carburant la Rompetrol. Funcționa ca o linie de credit: îl folosea de fiecare dată când punea benzină, iar la finalul lunii primea o singură factură. „Am făcut asta ca să nu mai intru în benzinarie să achit. Ceva care trebuia să-mi facă viața mai ușoară mi-a făcut viața un coșmar”, spune tânărul pentru Snoop.

Ca să încheie un contract și să obțină cardul, Adrian a trimis pe mailul lui S., atunci angajat Rompetrol, copia buletinului și adeverința de salariu.

Șapte luni mai târziu, în primăvara lui 2022, Adrian a aflat că un executor judecătoresc urma să-i pună poprire pe cont pentru 9.431 de lei, conform documentului consultat de Snoop. Era suma pe care i-ar fi datorat-o unei instituții financiare nebancare (IFN) numită Terra Credit.

La scurt timp, Adrian a primit de la Rompetrol o notificare despre un „incident de securitate” privind date cu caracter personal.

„A constat în utilizarea ilegală a documentelor personale ale unor clienți persoane fizice de către un fost angajat Rompetrol în scopul obținerii în folos personal de credite de la anumite instituții financiare nebancare”, se arată în notificarea ajunsă în posesia Snoop.

Compania l-a informat și că a luat mai multe decizii, printre care:

  • Concedierea angajatului S. și „încetarea accesului la datele personale ale clienților Rompetrol”;
  • Raportarea incidentului la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP);
  • Sesizarea autorităților;
  • Sesizarea Băncii Naționale a României (BNR) despre cum IFN-urile acordă credite „fără respectarea reglementărilor privind cunoașterea clientelei”.
  • S., fostul angajat Rompetrol, a luat credite de la 11 IFN-uri, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor, iar în dosar sunt 41 de persoane vătămate, printre care și Adrian.

    După furtul de identitate de la Rompetrol, s-a deschis un dosar penal pentru înșelăciune. Dosarul se află în camera preliminară a Judecătoriei din Ploiești.

    • Judecătoria Ploiești a precizat, după o solicitare a Snoop, că 54 de oameni au fost afectați în total și că valoare creditelor este de peste 553.000 de lei. 

    Între timp, la Adrian a mai ajuns o somație de la un alt executor judecătoresc pentru încă șase credite făcute de S. la un alt IFN, Viaconto. Împreună, cele două dosare de executare – de la Viaconto și Terra Credit – depășeau 20.000 de lei.

    Ca să dea împrumuturi, ambele IFN-uri cer buletinul și un extras de cont bancar, să vadă că ai un venit constant, potrivit informațiilor de pe site-urile lor.

    Fostul angajat al Rompetrol a luat creditele de la Viaconto în aceeași lună în care a primit pe e-mail buletinul lui Adrian, potrivit contractelor văzute de Snoop. Actele adiționale pentru noi împrumuturi au fost încheiate la doar câteva zile distanță între ele.

    „Ei insistă că au făcut toate demersurile necesare pentru verificarea identității”, spune Adrian despre discuția avută cu reprezentanții IFN-ului.

    Și din contractul cu Terra Credit, și din cele cu Viaconto lipsește semnătura lui Adrian.

Contractele de împrumut online sunt valide fără semnătură

Prin lege, nu ești obligat să semnezi contractele de împrumut la distanță ca să fie valide, a confirmat și un avocat pentru Snoop. În plus, ți se poate pune poprire pe salariu sau pe bunuri, dacă nu-ți plătești ratele, arată o Decizie din 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Contractul privind serviciile financiare încheiat la distanţă (…) constituie titlu executoriu în lipsa semnăturii olografe sau a semnăturii electronice extinse, cu excepţia situaţiei în care părţile impun semnătura drept condiţie de validitate a contractului”, scrie în decizia respectivă.

Momentan, în cazul lui Adrian a fost suspendată executarea silită în dosarele de la ambele IFN-uri.

Cele 20 de IFN-uri identificate de Snoop în dosarele de înșelăciune figurează în Registrul Băncii Naționale a României, care are responsabilitatea să le monitorizeze și să le supravegheze activitatea. Creditele rapide, majoritatea posibile doar online, sunt un avantaj pe care IFN-urile susțin că îl oferă.

Citește întreaga investigație AICI

1 COMENTARIU

  1. Este alarmant cât de vulnerabile pot fi datele personale în fața unor astfel de fraude, mai ales în contextul în care mulți oameni apelează la IFN-uri pentru credite rapide. Într-o lume în care accesul la credite este atât de facil prin intermediul online-ului, este esențial ca oamenii să fie extrem de atenți la protejarea datelor lor personale și să verifice cu atenție orice solicitare de credit. Am văzut că există și platforme, cum ar fi creditifn.ro, care oferă informații utile despre cum să navighezi în siguranță în acest mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here