La aproape 35 de ani de la Revoluția din Decemrie 1989, încep să iasă la iveală noi imagini despre evenimentele de la Sibiu din decembrie 1989. Cineclic a făcut publice, atât pe pagina de Facebook cât și pe Youtube mai multe filmulețe care au surprins momentele în care armata și revoluționarii au intrat în reședința lui Nicu Ceaușescu, la momentul revoluției Prim Secretar al Consiliului Județean de partid la Sibiu, dar și în sediul Consiliului Județean Sibiu al PCR.

Pe imagini se vede și se aude cum cei care au descins în reședința lui Nicu Ceaușescu și în biroul său de la fostul sediu al Comitetului județean se miră de ceea ce găsesc acolo, chiar dacă este clar clar că nu erau lucruri de mare valoare. Însă după atâția ani de dictatură comunistă, în care românii au avut de îndurat cele mai grele lipsuri, orice părea un lucru de valoare.  De pe înregistrări nu lipsesc evident nici anumite exagerări, cum ar fi de exemplu u tunel secret de la reședința fiului dictatorului, tunel care ar fi dus nu se știe unde, în realitate un simplu subsol.

Video: Cineclic

Tot aici s-au găsit și mai multe receivere de televiziune, sau combine audio despre care cei care au intrat acolo erau convinși că foloseau la interceptarea convorbirilor telefonice ale sibienilor.

Faptul că s-au găsit în casă medicamente și casete video, tacâmuri dar și cartușe cu țigări străine, i-au inflamat pe revoluționari care evocau viața de mizerie a poporului din acea perioadă în contrast cu un lux nemaiîntâlnit în care ar fi trăit Nicu Ceaușescu.

Lucruri care astăzi sunt banale și nu lipsesc aproape din nici o casă căpătau în acea perioadă alte dimensiuni, venite să demonstreze viața de huzur și bogăție a celor care conduceau în acea perioadă România.

Halucinante sunt și imaginile de la sediul Comitetului Județean de partid, unde o sticlă de țuică găsită într-o servietă, sau o casetă video sigilată au înfierbântat imaginația participanților la revoluție.

Video: Cineclic

De exemplu, găsirea unor obiecte vestimentare de femei care i-a dus pe oameni cu gândul la faptul că „aici viola femei”, ceea ce azi ar părea de „noaptea minți”.

Imaginile surprinse în acele zile arată cât de sătui erau sibienii de regimul ceaușist și cât de sărac era totuși poporul în raport cu cei aflați la conducerea țării. Prăpastia era de neimaginat. Faptul că doar vedeau niște obiecte, care așa cum spuneam astăzi sunt uzuale în orice casă, îi înfuria pe oamenii care stăteau la cozi interminabile pentru orice, de la alimente de bază până la banala hârtie igienică.

Cineclic anunță că vor mai urma înregistrări video din Sibiu pe măsură ce casetele vor putea fi digitalizate, ele fiind, după 35 de ani într-o avansată stare de degradare.

Sursa: Mesagerul de Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here