Programul Rabla al Guvernului urmează să capete o componentă nouă – Rabla pentru tractoare. Noul program pregătit de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va permite achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate noi, cu bani de la stat, în schimbul casării autovehiculelor vechi.

Rabla pentru tractoare a fost stabilit prin HG 589/2024, iar MMAP a publicat recent în dezbatere două proiecte de ordine pentru punerea sa în aplicare – unul cu regulile schemei de ajutor de stat și unul cu ghidul solicitantului ajutorului de stat. Ca să se aplice, acestea trebuie aprobate de MMAP și publicate în Monitorul Oficial.

„Scopul programului constă în sprijinirea producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, noi, mai puțin poluante. Obiectul programului îl constituieacordarea unui sprijin financiar nerambursabil producătorilor agricoli, persoane fizice, (…) în vederea îmbunătățirii nivelului global de performanță și sustenabilitate a exploatației agricole, în special prin reducerea costurilor de producție sau prin îmbunătățirea și reorientarea producției”, scrie în ghidul solicitantului redactat de MMAP, cu detalierea că implementarea programului este făcută de Administrația Fondului pentru Mediu.

Ajutorul de stat se adresează producătorilor agricoli persoane fizice (care activează în domeniul producției agricole primare și dețin un atestat de producător) și acesta reprezintă 65% din valoarea de achiziție a tractorului sau a mașinii agricole propulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente. În cazul tinerilor fermieri (șefii de exploatație în vârstă de până la 40 de ani), ajutorul acoperă 80% din valoarea de achiziție.

Acordarea ajutorului este condiționată de predarea la casare a unui autovehicul vechi (orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/ autospecializată ușoară, tractor/ mașină agricolă autopropulsată) și de achitarea contribuției proprii (35% sau 20%, după caz). Valoarea totală a achiziției poate fi de maximum 55.000 euro, inclusiv TVA.

Înscrierea se face online prin completarea cererii de finanțare și anexarea documentelor justificative cerute de autorități (în esență, copia actului de identitate, certificatul de atestare fiscală emis de Fisc, certificatul de atestare fiscală emis de primărie și atestatul de producător).

Odată înscriși, fermierii trebuie să aleagă un dealer auto validat în program, să caseze autovehiculul vechi și să încarce dovada în aplicația autorităților, să se ocupe de formalitățile de vânzare-cumpărare și predare-primire pentru tractorul sau mașina agricolă autopropulsată și să încarce factura în aplicația autorităților.

În prezent, programul generic „Rabla” are mai multe componente prin care se dau bani pentru înlocuirea autovehiculelor vechi (și nu numai) – Rabla Clasic (mașini mai puțin poluante), Rabla Plus (mașini electrice), Rabla Local (exclusiv casarea mașinilor vechi) sau Rabla pentru electrocasnice (electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic).

Atenție! Pentru a se aplica, proiectele de ordine trebuie aprobate de MMAP și publicate în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here