Făgărășenii, mai ales cei mai în vârstă,  au fost șocați să vadă cum cei mai falnici copaci care mărgineau clădirile din incinta Colegiului Tehnic ,,Aurel Vijoli“ din municipiu au căzut sub lamele drujbelor. S-a întâmplat zilele trecute, când au fost tăiați la ras toți copacii din zonă. Au rămas în urmă cioturile și grămezile de bușteni. Toată zona a devenit acum un câmp deschis, care lasă la vedere, deocamdată, o groapă de gunoi clandestină formată în timp cu  deșeurile colectate de pe raza municipiului. Cine ajunge în cartierul Combinat, înspre Parcul Regina Maria, este întâmpinat acum de o imagine dezolantă: munți de gunoaie și  grămezi de bușteni și crengi. Totul are la bază o hotărâre a CL Făgăraș emisă în martie 2024. Făgărășenii consideră că tăierea copacilor va face loc unei afaceri imobiliare.

HCL-ul cu pricina

În luna martie 2024, primarul a inițiat un proiect de hotărâre prin care propunea tăierea copacilor, cerând plenului CL Făgăraș să-l aprobe. Justificarea inițiatorului a fost dusă în zona ,,protecției“ populației  împotriva ciorilor și a ruperii copacilor pe care-i considera bătrâni. Astfel, edilul  legaliza tăierea arborilor. La ședința CL Făgăraș desfășurată la data de 18 martie a.c., au fost prezenți 16 consilieri locali din 18, toți votând în favoarea tăierii copacilor. Votul aleșilor locali s-a concretizat prin adoptarea HCL 56/18 martie 2024, cu 5 articole.

  • ,,Hotărâre privind aprobarea valorificării cantității de 312,05 mc lemn, volum brut masă lemnoasă din afara fondului forestier de pe raza municipiului Făgăraș din domeniul privat al municipiului“.

Actul prevede prețul de pornire al licitației pentru masă lemnoasă pe picior la 100 lei/mc, vânzare directă. De asemenea, prevede un preț de 200 lei/mc pentru lemn de foc livrat populației. HCL-ul cu pricina nu specifica în detaliu unde va avea loc tăierea arborilor.

Lemn pentru populație

Primăria Făgăraș are contrat de administrare pentru fondul forestier propriu cu Ocolul Silvic ,,Pădurile Făgărașului“. Acesta a pus în aplicare HCL nr. 56 și s-a ocupat de organizarea licitației  în cazul copacilor din cartierul Combinat.

  • ,,Tăierea copacilor s-a făcut legal, a existat o HCL. Copacii au fost marcați pentru tăiere. Licitația a fost câștigată de o firmă specializată, DNY Explo  SRL. Sunt plopi americani care erau bătrâni și prezentau pericol pentru oameni. În plus era problema ciorilor, așa cum a fost cazul din zona UPRUC unde, de asemenea, au fost tăiați plopii. A fost singura soluție a proprietarului, tăierea lor. Mai mult aici se vor face lucrări de reparații la gardul școlii, dar  se vor planta alți arbori în zonă, cel puțin așa spun cei din primărie“ a declarat Ionel Lazea, șeful Ocolului Silvic ,,Pădurile Făgărașului“.

La rândul lui, reprezentantul firmei de exploatare forestieră, DNY Explo SRL, spune că a câștigat licitația și a prestat serviciile.

  • ,,Am participat la licitație și am avut cel mai bun preț pentru serviciile solicitate. Vom tăia la ras și vom curăța zona. Va fi lemn de foc pe care ocolul și primăria îl va repartiza/vinde populației“ a spus Ioan Băcilă, administratorul DNY Explo SRL.

Parcul fără copaci

În urmă cu ani, Parcul Regina Maria se întindea de la stadion până la marginea cartierului Combinat, zona fiind o adevărată pădure. În ultimii  30 de ani însă, pădurea a dispărut,  rămânând doar un loc viran tocmai bun pentru investiții imobiliare. De altfel, aici au dobândit proprietăți și unii localnici.  Parcul Regina Maria și-a micșorat foarte mult dimensiunile, referindu-ne la arbori și la verdeață, limita lui nedepășind râul Racovița.  (Lucia BAKI)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here