FOTO profit.ro

Guvernul vrea să șteargă 30% din principalul datoriei pentru contribuabilii care au datorii la stat și îi va ierta pe aceștia de dobânzi și penalități. Pentru bun-platnici, adică cei care nu au datorii, va acorda o bonificație de 3% din impozitul pe profit datorat și plătit.

Așadar, persoanele fizice pot scăpa de restanțele la ANAF plătind doar 70% din principalul datoriei inițiale.

Important, persoanele fizice care au fost contribuabili corecți și au achitat totul la termen, nu vor primi nicio bonificație sau facilitate.

La microîntreprinderi, Guvernul va acorda o bonificație de 3% din impozitul pe venit datorat și plătit, afirmă surse consultate de Economedia. Măsurile au fost agreate în ședința coaliției de joi și vor fi incluse într-o ordonanță de urgență care prevedea inițial beneficii mult mai mici. Măsurile vin în contextul în care Guvernul are nevoie urgentă de bani la buget: deficitul a depășit deja 4% din PIB și ar putea trece și de 7% până la finalul anului.

Astfel, va fi propusă o măsură pentru stimularea contribuabililor bun-platnici, care și-au achitat la timp taxele și impozite. Aceștia vor primi o bonificație sub forma unui credit fiscal, care poate fi utilizată pentru stingerea obligațiilor fiscale datorate către bugetul de stat, pe parcursul a trei perioade fiscale (2025-2028), începând cu anul 2025. Creditul fiscal va fi în valoare de 3% din valoarea impozitului pe profit datorat și plătit/impozitului pe venit al microîntreprinderilor.

De asemenea, Guvernul vrea să stingă în integralitate penalitățile (dobânzile și penalitățile) aferente datoriilor acumulate la buget pentru persoanele juridice, dacă achită obligațiile restante până la 25 noiembrie 2024, precum și anularea a 30% din datorii + 100% din penalități pentru persoanele fizice, dacă achită obligațiile restante până la 25 noiembrie 2024.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat joi informația că Ministerul de Finanțe pregătește o soluție prin care cei care nu și-au plătit datoriile, dar le vor plăti până la data de 25 noiembrie vor beneficia de o anulare a accesoriilor. De asemenea, vor fi acordate bonusuri fiscale de 3% pentru cei care și-au plătit datoriile la timp.

O amnistie fiscală cu ștergere din principalul datoriilor persoanelor fizice către bugetul statului a mai avut loc în iulie 2019, în timpul mandatului premierului Viorica Dăncilă. La momentul respectiv, ministru al Finanțelor era Eugen Teodorovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here