FOTO: europafm.ro

Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat, luni seară, la Realitatea Plus, că nicio pensie mai mică de 3000 de lei nu va mai fi impozitată, după controversele legate de creșterea pensiilor:

  • ”Am decis ca începând cu 1 octombrie, de ziua persoanelor vârstnice, nicio pensie sub 3000 de lei nu va mai fi impozitată”, a declarat ministra Muncii.

Acest prag de 3000 de lei este doar pentru sistemul public de pensii, a mai transmis ministra.

Notă: Pe lângă contribuția la fondul public de pensii, toți angajații contribuie și la pilonul II de pensii, acest fond fiind administrat privat.

În momentul în care se pensionează fiecare persoană poate dispune de banii acumulați la pilonul II: poate sa decidă sa încaseze banii intr-o singura tranșă sau în mai multe transe lunare.

Pentru acestea se aplică același prag de impozitare ca și pentru pensia încasată din fondul public de pensii: suma care depășește pragul de 2000 de lei, din fiecare tranșă, este impozitata cu 10%.

Context

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că vor fi modificări la recalcularea pensiilor, în această perioadă urmând să fie analizat „unde sunt imperfecțiunile legii”, pentru care Ministerul Muncii va trimite o scrisoare pe fiecare categorie socio-profesională.

„Nicio pensie nu scade. Haideți să vedem exact unde sunt imperfecțiunile legii, asta am dat. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea și pe urmă trebuie să modificăm. Dar suntem într-o zonă, din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban”, a afirmat premierul Ciolacu.

În ceea ce privește eventuala creștere a pragului de la care se impozitează pensiile, premierul a declarat:  „O să discutăm acest lucru. I-am cerut ministrului Finanțelor să-mi facă o simulare, ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câștige. O să vină ministrul Finanțelor cu o simulare pe aceste praguri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here