Când în majoritatea satelor făgărășene  s-au organizat spectacole artistice cu muzică și joc, comunitatea din Olteț a ieșit din tipare. La căminul cultural din sat a fost organizat un eveniment special duminică, 25 august a.c., începând cu ora 17.00, la care invitat a fost maestrul Dan Puric.  Conferința cu tema ,,Identitatea creștină“ a fost organizată de Asociația Preot Marin Moldoveanu și Primăria Viștea, iar moderatorul acțiunii a fost   prof. univ. dr. Ioan Marian Croitoru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște. Cu câteva zile înaintea evenimentului, sătenii au făcut pregătirile necesare pntru ca acțiunea să fie pe placul invitaților și a întregii comunități. Scena sălii de spectacole a fost împodobită cu flori și cu frumoasele țesături realizate de mâinile dibace ale femeilor din Olteț. Au pregătit cele mai bune sarmale și prăjituri pentru toți participanții. Și cum satul lor avea să primească un om de cultură, maestrul Dan Puric, l-au întâmpinat cu pâine și sare, așa cum este obiceiul din străbuni. Într-o sală plină, săteni veniți din toată comuna, preoți de la diferite parohii făgărășene, tineri, organizatorii au prezentat programul conferinței. A vorbit Maria Moldoveanu, reprezentanta Asociației ,,Preot Marin Moldoveanu“, care a prezentat invitații.

Despre maestrul Dan Puric a vorbit prof. univ. dr. Ioan Marian Croitoru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște. Florin Ioani, primarul comunei Viștea, a mulțumit comunității pentru implicare și deopotrivă maestrului Dan Puric pentru prezența sa la Olteț.

Maestrul Dan Puric a vorbit audienței despre identitatea națională, despre rezistența anticomunistă, invocând deseori numele eroului Ion Gavrilă Ogoranu,  despre filonul demnității, îndemnând la păstrarea acestuia și transmiterea lui mai departe. A îmbinat sfaturile cu umorul, spunând că poporul român ,,dăinuie prin umor, nicidecum prin bășcălie“, așa cum se vrea în zilele noastre. A criticat dur politica actuală, avertizând audiența asupra a ceea ce se vrea în viitor din partea autorităților naționale, europene și mondiale.

  •  ,,Nu e o conferință, este o întâlnire de la suflet la suflet, nici dumneavoastră nu aveți nevoie de conferință, nici eu, pentru că asta ar însemna că sunt mai deștept decât dumneavoastră, ceea ce nu este adevărat, e posibil să fie mai mult instruiți acolo, în sală, decât aici, pe scenă.  E o întâlnire la  căminul cultural, că eu așa am debutat la Negoiu.  Am ajuns acum să vorbesc despre existență, despre toți  martirii noștri, despre Ion Gavrilă Ogoranu.  Ăștia la București sau în general, lumea nu se știe ce a fost aici.  Vă spun că pentru mine   rezistența înseamnă  identitatea poporului român.   Păi oameni buni, vedeți că o să vină o ideologie, de nu vă vine să credeți“.

La finalul conferinței, de peste două ore, a urmat o sesiune de autografe pe care maestrul le-a acordat celor care au achiziționat cărțile semnate de Dan Puric. În acest răstimp, pe scenă a urcat corul din Viștea de Jos care a cântat câteva pricesne. Eleva Surdu Adriana, fiică a satului, a încântat publicul cu vocea sa. Adriana are 13 ani și este  absolventă a Școlii Populare de arte și meserii ,,Ilie Micu“ din Sibiu, la clasa de canto popular, prof. Mariana Anghel.

La final participanții au fost invitați la masă pentru a gusta sarmalele, prăjiturile delicioase și vinul.

  • ,,A fost un eveniment deosebit pentru care felicităm organizatrii. În fiecare an participăm la căminul  cultural la acțiunile organizate în comunitatea noastră“ a spus un localnic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here