Pe lângă colectarea selectivă a hârtiei, plasticului, metalului sau sticlei, în perioada următoare (cel mai probabil din anul 2025) același lucru ar urma să se întâmple și cu deșeurile textile. De altfel, pregătirile pentru colectarea acestor deșeuri au început, iar responsabilii de mediu din cadrul primăriilor din județul Brașov au fost informați cu privire la această nouă obligație, în cadrul unei întâlniri organizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI ISO Mediu Brașov) la începutul lunii trecute.

Conform președintelui ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu, în cadrul acestei întâlniri, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) a prezentat o serie de propuneri de modificare a Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităților, document aflat în această perioadă în etapa de consultare publică.

  • Una dintre propunerile federației a fost introducerea în textul regulamentului a unui articol referitor la colectarea deșeurilor textile, activitate ce nu era inclusă în documentul aflat în consultare publică”, a declarat Butnariu.

În articolul la care a făcut referire președintele ADI ISO Mediu Brașov sunt definite deșeurile textile (produse precum îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii de modă, prosoape, lenjerii de pat, perdele și draperii etc.), dar și modul în care acestea urmează a fi colectate și gestionate. Astfel, conform propunerii FADI, „autoritățile administrației publice locale au obligația de a organiza colectarea, transportul, tratarea și valorificarea deșeurilor textile provenite de la populație”, iar „deșeurile textile provenite de la populație vor fi colectate în containerele speciale ce vor fi amplasate pe domeniul public de către operatorul de colectare”. O altă propunere este ca aceste deșeuri să fie colectate lunar de la populație.
De asemenea, propunerea FADI este ca operatorul trebuie să aibă un sistem de evidență a gestionarii deșeurilor textile din care să rezulte data în care s-a realizat colectarea și transportul la instalația de tratare, punctele de colectare de unde au fost ridicate materialele textile; cantitățile totale preluate de la populație; cantitățile de deșeuri rezultate în urma tratării, pe sortimente dar și cantitățile reciclate, valorificate energetic și depozitate.
Regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor este în consultare publică pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice până în data de 15 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here