Un bărbat care a fost surprins de furtună în munții Făgăraș a fost la un  pas de moarte după ce fulgerul a lovit aproape de el. Omul a rămas inconștient, dar a scăpat cu viață. Descărcarea electrică a lăsat însă adevărate desene pe corpul său.

foto: Salvamont Argeș

„Cam așa arată „desenul” făcut de descărcarea electrică primită de la un fulger primit <<parțial>>.
Un om care ar fi murit dacă trăznetul lovea un metru-doi mai aproape! Și-a pierdut conștiența pentru 20-30 minute din cauza electrocuției și a bubuiturii, dar și-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare”, spun salvamontiștii argeșeni.

foto: Salvamont Argeș

foto: Salvamont Argeș

Tot ei fac o serie de recomandări pentru cei care se aventurează pe munte și sunt prinși de furtună.
  • Respectați prognozele meteo și -mai ales în Făgăraș – fiți pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii și părăsiți urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare. Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâți sub linia crestei/muchiei și așezați-vă pe vine (nu jos, în fund!!!) pentru a fi cât mai mici și pentru a fi relativ izolați de talpa bocancilor, dacă trăznește foarte aproape. Nu fugiți, pentru că apare golul de potențial care atrage fulgerul! Nu vă adăpostiți sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui „ținte” pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta!”, transmit salvamontiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here