Centrele de aport voluntar (CAV) vor reprezenta  o soluție eficientă pentru preluarea de la populație a deșeurilor care nu pot lăsate la platformele de gunoi din cartiere sau în pubelele pe care le predau locuitorii de la case operatorilor de salubritate. La aceste centre urmează a fi colectate deșeuri precum molozul, piesele de mobilier, aparate electrice și electronice, iar pentru amenajarea lor, asociațiile de dezvoltare intercomunitară și primăriile din România au depus cereri de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru ca aceste centre să fie funcționale  este nevoie și de un cadru legal prin care să fie reglementată activitatea acestora. De altfel, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) a pregătit un cadru legal în acest sens, iar acesta a fost prezentat la Brașov, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI ISO Mediu Brașov).

  • Aceste reglementări, a explicat președintele ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu, fac parte dintr-un set de propuneri de modificare a Regulamentului cadru al serviciilor de salubrizare a localităților. „Centrele de aport reprezintă o noutate activitatea de salubrizare, astfel că este nevoie de asigurarea unui cadru legal privind operarea lor. În acest sens, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară a propus introducerea în regulamentul cadru al serviciilor de salubrizare a unei secțiuni prin care este reglementată activitatea CAV-urilor”, a explicat reprezentantul ADI ISO Mediu Brașov.

Propunerea Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară

  • ,,Centrele de colectare prin aport voluntar „sunt locații de recepție a unor fracții speciale de deșeuri colectate separat prin aportul voluntar al utilizatorilor, identificabili teritorial, administrativ și juridic, dotat cu construcții, instalații și echipamente specifice destinate colectării și/sau tratării deșeurilor, la care persoanele fizice pot preda, cu titlu gratuit, tipurile de deșeuri stabilite de către autoritățile administrației publice locale și/sau cele stabilite prin proiectele finanțate din fonduri nerambursabile”.

Reguli stricte privind colectarea deșeurilor periculoase

Prin centrele de colectare prin aport voluntar se va asigura, în principal, colectarea separată a deșeurilor menajere, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări, precum și tratarea aerobă biodeșeurilor și a deșeurilor din construcții și demolări. De asemenea, în propunerea Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară se menționeză că aceste centre vor fi dotate cu diferite containere, iar amestecarea deșeurilor este strict interzisă. „Containerele pentru deșeuri periculoase vor fi prevăzute cu recipiente de diferite categorii și forme pentru a permite colectarea separată a deșeurilor periculoase, în vederea evitării riscurilor de contaminare/ accidente/explozii etc”, se arată în propunerea FADI. Aceste centre vor funcționa în baza unor regulamente elaborate de autoritățile locale, prin care se vor stabili, cel puțin, regulile generale de funcționare ale centrului de colectare prin aport voluntar, obligațiile operatorului/angajaților acestuia, obligațiile utilizatorilor, tipurile și cantitățile de deșeuri care pot fi predate centrului de colectare prin aport voluntar. Accesul populației în cadrul CAV se va realiza doar în prezența personalului specializat de pe amplasament, care va indica locul de stocare al deșeurilor aduse de populație.

Obiectivul operatorilor: să asigure un grad cât mai mare de valorificare a deșeurilor

Conform propunerii FADI, operatorii acestor centre vor ține evidența generatorilor de deșeuri. De asemenea, vor evidenția cantitățile recepționate, cantitățile încredințate în vederea tratării, valorificării sau eliminării și vor asigura stocarea temporară a deșeurilor. Operatorii trebuie să își organizeze activitatea pentru a asigura un grad cât mai mare de valorificare a deșeurilor, astfel încât cantitatea de deșeuri eliminată prin depozitare să fie minimă.  Pentru ca aceste centre să își atingă obiectivele, una dintre propunerile FADI este ca autoritățile administrației publice locale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară sau, după caz operatorii, pot încheia contracte, parteneriate și cu alte organizații licențiate de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului pentru transferul responsabilității producătorilor aferente anumitor fluxuri speciale de deșeuri municipale, colectate prin centrele de colectare prin aport voluntar și/sau prin campanii locale, astfel încât costurile cu gestionarea respectivelor deșeuri să fie suportate de producători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here