Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat, ca în fiecare an, mulţimi de pelerini la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus   pentru a participa la hramul aşezământului monahal.  Sărbătoarea hramului a debutat miercuri seara, când Înaltpreasfințitul Părinte LaurențiuArhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a participat la slujba vecerniei alături de obștea Mănăstirii Brâncoveanu și de credincioșii care au intonat Prohodul Maicii Domnului.  Programul liturgic-duhovnicesc din ziua hramului a început cu slujba de sfinţire a apei, săvârşită la fântâna din incinta mănăstirii. Sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiuau slujit Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,  arhim. Calinic Tesleviciexarhul mănăstirilorarhim. Atanasie Romanstarețul Mănăstirii Brâncoveanu, cadre didactice universitare, protopopi, preoţi şi diaconi.

  • După slujba de sfinţire a apei, a urmat săvârșirea Sfintei Liturghii la Altarul de vară al mănăstirii.  În cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Nicolae Bleahufost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Brâncoveanu. Totodată, la finalul Sfintei Liturghii, preotul Grigorie Moldovan, de la Parohia Sâmbăta de Sus – Apus, fost hirotesit iconom stavrofor.

Alături de credincioși au participat oficialități centrale, județene și locale: ministrul Adrian Veștea, senatorul Mihai Veștea, prefectul de Brașov, Mihai Văsii, primarul comunei Sâmbăta d Sus, Nicolae Morariu.   

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către pr. lectuniv. dr. Cristian Vaida, secretar eparhial și cadru didactic la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna din Sibiu, care a vorbit despre Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a menționat reporterul Mitropoliei Sibiu, Costin Chesnoiu.

  • Cinstirea deosebită de care s-a bucurat Maica Domnului în primele veacuri se reflectă și în mulțimea de scrieri din primele două secole, o mulțime de scrieri al căror autor nu s-a cunoscut îndeajuns și de aceea sunt numite scrieri apocrife, dar pe care Părinții Bisericii de mai apoi, în principal Sfântul Maxim Mărturisitorul, Epifanie Monahul și Sfântul Simeon Metafrastul, în secolele VII-IX le-au sintetizat, și anume, toate acele scrieri despre viața Maicii Domnului, despre Nașterea și despre Adormirea sa. Aceste redactări ale Sfinților Părinți au inspirat frumusețea icoanelor bisericești și frumusețea Acatistului și a rugăciunilor pe care noi le avem și le închinăm spre cinstire Maicii Preacurate. Maica Domnului a fost darul lui Dumnezeu pentru această lume, a fost răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunea smerită, fierbinte și stăruitoare a doi părinți aleși cu viață sfântă, cu viață dreaptă, Ioachim și Ana“, a spus părintele profesor Cristian Vaida.

În predică,  Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a praznicului Adormirii Maicii Domnului, dar și despre canonizarea a doi mari duhovnici, și anume: Sfântul Cuvios Arsenie de la Prislop și Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător, ce au viețuit la Mănăstirea Brâncoveanu.

  • Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, este Pururea Fecioarămai cinstită și mai preamărită decât Puterile Îngerești. Ea este cea care, fiind Născătoare de Dumnezeu, fiind Pururea Fecioară, se roagă mereu la Fiul Său și duce dorințele noastre... De aceea sunt atât de multe sărbători, în număr de zece, ale Maicii Preacurate. Patru sunt marile praznice cu ținere. Sunt atât de multe rugăciuni și acatiste, tot felul de mijlociri, pentru că Ea împlinește rostul acesta de a fi, nu cea care ne pune în legătură cu Fiul Său, ci cea care ni-L dăruiește pe Fiul Său. Uitați-vă în icoană de fiecare dată când intrați în biserică pentru a o vedea pe Maica Preacurată întotdeauna reprezentată împreună cu Fiul Său”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea hramului a continuat cu slujba Sfântului Maslu. În încheierea sărbătorii hramului, cei doi ierarhi şi soborul slujitor au oficiat o slujbă de pomenire la mormintele mitropoliţilor Ardealului din incinta mănăstirii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here