FOTO: Hotnews

Recalcularea pensiilor este pe buzele tuturor în această perioadă. Seniorii din România urmează să primească deciziile care vor arăta exact ce venit vor avea aceştia începând cu luna septembrie. Aşa cum era de aşteptat, unii pensionari vor fi avantajaţi de noua lege.

Practic, aceştia vor primi cei mai mulţi bani din această toamnă, consideră liderul sindical Bogdan Hossu. Vestea a venit cu doar câteva zile înainte ca bătrânii să primească actul oficial venit prin Poşta Română.

Cine sunt pensionarii care vor lua cei mai mulţi bani

După luni întregi de speculaţii şi calcule, pensionarii din România urmează să afle ce sume vor primi lunar începând din septembrie. Actele oficiale vor fi aduse acasă chiar de către postaşi, motiv pentru care seniorii sunt sfătuiţi să fie la domiciliu în această perioadă.

În acest context, liderul sindical Bogdan Hossu a vorbit, la B1TV, despre inechităţile cuprinse în formula de calcul. Acesta consideră că legea nouă a pensiilor trebuia bazată doar pe contributivitate. Aceasta prevede, în schimb, beneficii pentru numărul de ani lucraţi peste stagiul de cotizare de 35 de ani.

De asemenea, pensionarii care vor primi cei mai mulţi bani din toamnă sunt angajații din sectoarele bugetare Învățământ, Sănătate, Administrație Publică pentru că aceştia pot opta pentru a rămâne angajați și după împlinirea vârstei de 65 de ani.

„Legea trebuia să fie construită pe principiul contributivității. Deci asta înseamnă că în funcție de nivelul de contribuție făcut de fiecare lucrător de-a lungul carierei sale, primea un anumit punctaj cu care era recompensat la finalul carierei. Evident că formula se putea îmbunătăți. Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale, în sensul în care le modifică substanțial formulele de calcul.

Cei care vor ieși de acum încolo vor avea pensia mai mică decât cei care au ieșit până la 1 septembrie 2024. Avantajul e pentru sectoarele bugetare în general deoarece pentru sectorul economic în general angajatorii i-au scos imediat la pensie când au ajuns la vârsta standard de pensionare pe lucrătorii respectivi.

Pentru sectorul bugetar practic au existat diferitele prelungiri a timpului de lucru, iar așa-numita bonificație care se dă pentru anii suplimentari munciți peste cei 25 de ani e valabilă în general pentru marea majoritate a bugetarilor, mai puțin pentru cei din sectorul economic, care nu au avut posibilitatea să beneficieze de o muncă suplimentară”, spune liderul sindical Bogdan Hossu.

Pensionarii vor primi, începând de vineri, deciziile de recalculare a pensiilor. Ce informații vor cuprinde documentele

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite prin Poșta Română, începând de vineri, 16 august, și până la finalul lunii, reprezentanții Poștei dând asigurări că nu vor exista întârzieri. Amintim că noua lege a pensiilor intră în vigoare din 1 septembrie, iar în baza acesteia pensiile au fost recalculate după o nouă formulă.

„Din 1 septembrie, oamenii vor începe deja să își primească drepturile bănești aferente lunii septembrie, pentru că din luna septembrie intră în vigoare noua Lege a pensiilor, unde avem inclusă și noua formulă de calcul, pe baza căreia am recalculat toate pensiile (…) Estimăm că peste 75% din numărul total de pensionari din sistemul public vor primi majorări ale pensiilor”, a declarat, marți, la Digi24, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Ce informații vor conține deciziile de recalculare a pensiilor

Pensionarii vor primi deciziile de racalculare în perioada 16-31 august.

În prima parte a documentului, vor fi prezente datele despre pensionar – CNP, nume, data înscrierii la pensie și denumirea categoriei de pensie.

Pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”, a explicat Daniel Baciu, la Digi24.

Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii Legi. Apoi, vor găsi o „evidență foarte clară a tuturor stagiilor de cotizare”, spune președintele Casei de Pensii.

Astfel, partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:

  • A) Total stagiu de cotizare realizat;
  • B) Stagiu de cotizare contributiv;
  • C) Numărul de puncte de stabilitate;
  • D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie;
  • E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și
  • F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie.

Astfel, la punctul F pensionarii vor găsi noua sumă pe care o vor primi lună de lună.

La finalul documentului, este prevăzut că „decizia de recalculare poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”, a explicat șeful Casei de Pensii.

Noua formulă de calcul al pensiei

În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2023, de 1.785 lei, s-a majorat cu 13,8% și este 2.032 lei.

Raportându-se la valoarea punctului de pensie de 2.083 lei, valoarea punctului de referință (VPR) la data intrării în vigoare a noii legi va fi de 81 lei.

VPR (valoarea punctului de referință) se calculează împărțind valoarea punctului de pensie de 2.032 lei la 25 (unde 25 reprezintă numărul de ani minim pentru pensionare).

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul pentru a arăta care va fi pensia în septembrie.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Exemplu dat de Ministerul Muncii:

  • Un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.
  • Punctajele lunare se adună, iar suma se împarte la 12 luni și rezultă punctajul anual.
  • Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
  • Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
  • La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
  • Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023, potrivit postării pe Facebook a Ministerului Muncii.

Potrivit noii legi, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here