Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, festival cultural şi etnografic al comunităţii saşilor din România şi diaspora, începe joi în zece sate din regiunea cunoscută drept Ţara Ovăzului (Haferland) – Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.
La ediţia din acest an vizitatorii se vor putea bucura un program bogat şi divers, de la vizitarea bisericilor, fortificate la concerte de orgă şi muzică tradiţională, tururi ghidate ale gospodăriilor săseşti şi ale împrejurimilor, demonstraţii de lupte şi dansuri medievale, paradă de costume tradiţionale, expoziţii şi prelegeri, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.
Un moment unic va fi ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare a cetăţii Rupea, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale civilizaţiei săseşti din Transilvania, eveniment ce va avea loc pe 11 august, la Rupea.
Alte evenimente care vor atrage atenţia vizitatorilor sunt prezentarea unei nunţi tradiţionale săseşti, care include un prânz cu meniu tradiţional (9 august, la Saschiz), balul tradiţional săsesc de la Criţ la care va cânta formaţia HighLife (10 august), un tur ghidat printr-un sat autentic din Haferland (10 august, la Roadeş) sau prezentarea unei gospodării tradiţionale săseşti (11 august, la Viscri).
Pentru copii, organizatorii au pregătit multe ateliere de meşteşuguri, tradiţionale sau educative. Cei mai mici oaspeţi ai festivalului vor avea ocazia de a participa la ateliere de cusut, de dantelărit, de pictură pe lemn, de ţesut la mini-război. Atelierele de bricolat modele – ale Turnului solar de la Rupea sau ale caruselului Haferland – se anunţă, de asemenea, foarte atractive pentru cei mici.
„În cursul ultimilor 12 ani, festivalul Săptămâna Haferland a reuşit să devină unul dintre cele mai mari, mai frumoase şi mai îndrăgite manifestări ale comunităţii saşilor din România. (…) Acest succes este confirmat de recunoaşterea pe care festivalul o primeşte an de an din partea publicului, dar şi din partea unor distinse personalităţi ale lumii contemporane. Acesta este al doilea an în care Săptămâna Haferland se desfăşoară sub înaltul patronaj al unui membru al Casei Princiare de Liechtenstein şi, totodată, primul care are loc sub auspiciile Familiei Regale a României. În numele comunităţii noastre, aş dori să exprim întreaga noastră gratitudine pentru această onoare. Graţie eforturilor comunităţii şi sprijinului prietenilor din toată lumea ai Haferlandului, această zonă, una dintre cele mai frumoase din întreaga Europă Centrală, renaşte astăzi sub ochii noştri. Vă invităm pe toţi acasă la noi, la saşi, să vă convingeţi”, a declarat Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, co-organizatoarea evenimentului.
Festivalul este în premieră partener al Duke of Edinburgh’s International Award, un program global fondat în Regatul Unit care oferă recunoaştere internaţională şi un cadru structurat de activităţi de educaţie non-formală pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani. Programul este patronat la nivel internaţional de ASR Ducele de Edinburgh, iar la nivel naţional de MS Margareta, Custode al Coroanei Române.
Astfel, cei 21 de tineri, alături de o echipă de instructori, vor participa la o tabără de patru zile de aventură în inima Haferlandului, cu drumeţii pe Via Transilvanica, vânătoare de comori, ateliere, experienţe culinare, foc de tabără.
„Proiectul desfăşurat cu fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award Romania este complementar activităţilor noastre dedicate copiilor din programul after-school al Fundaţiei M&V Schmidt, motiv pentru care eu cred foarte mult în această iniţiativă”, a spus Veronica Schmidt, co-fondator şi vicepreşedinte al Fundaţiei M&V Schmidt.
„Copiii învaţă nu doar din ceea ce studiază la şcoală, ci şi din experienţe de viaţă. Acest parteneriat îi ajută să descopere Ţinutul Haferland prin participarea la viaţa rurală autentică, prin contactul cu tradiţiile, obiceiurile şi istoria acestor locuri. (…) Pentru că am gândit acest proiect ca pe unul incluziv, tinerii participanţi în program vor efectua o serie de activităţi alături de copiii din programul nostru after-school. Suntem convinşi că fiecare dintre ei va găsi modele de inspiraţie în colegii lor din proiect, astfel încât cu toţii să îşi însuşească nişte lecţii de viaţă. Îmi doresc ca această nouă colaborare cu The Duke of Edinburgh’s International Award să aibă un viitor îndelungat, în beneficiul tuturor copiilor”, a mai spus Veronica Schmidt.
La ediţia din acest an organizatorii festivalului vor lansa, în perioada desfăşurării evenimentului, un concurs de imagini cu premii. Vizitatorii vor putea posta, în perioada 8-16 august 2024, pe paginile personale de Instagram o imagine sau un video de la Săptămâna Haferland 2024, cu tag către @saptamana_haferland. La concurs pot participa toţi vizitatorii cu vârsta de peste 18 ani, cu câte o singură postare. Extragerea câştigătorului va avea loc pe 19 august, premiul constând în două nopţi consecutive de cazare pentru două persoane la Casa Kraus din Criţ, cu mic dejun inclus, în perioada septembrie – octombrie 2024. Perioada de cazare este la alegerea câştigătorului, în limita disponibilităţii locurilor.
Ediţia din acest an a Săptămânii Haferland se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare de Liechtenstein şi, pentru prima oară în istoria festivalului, sub auspiciile Familiei Regale a României.
Co-organizatorii festivalului sunt Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung. AGERPRES