Politicienii români anunță din nou că la Victoria va fi construită cea mai mare  fabrică de pulberi din Europa de Est.  Gigantul german Rheinmetall este cel care ar construi fabrica în parteneriat cu Pirochim Victoria, conform publicației Monitorul Apărării şi Securităţii. Aceeași publicație avansează data de  31 ianuarie 2027 când instalațiile vor fi date în funcțiune.  Pentru proiectul de la Pirochim sunt puse la bătaie  47 milioane de euro din Fondul European pentru Apărare, însă diferența până la 400 de milioane de euro cât costă investiția, adică   353 milioane de euro, cade în sarcina Pirochim. La nivelul Europei sunt 31 de proiecte similare, totalul fondurilor europene fiind  de aproximativ 500 de milioane de euro.  Astfel, la Pirochim s-ar produce pulberi explozive, care acum sunt importate din Serbia via Federațaia Rusă.

Promisiuni iar și iar…

Nu este prima dată când se anunță o astfel de investiție la fabricile de profil din zona Făgărașului, ba la Fabrica de Pulberi din Făgăraș, ba la Pirochim Victoria.  În fiecare an electoral politicienii vin cu promisiuni de investiții și locuri de muncă. S-a vorbit în 2016 despre o nouă fabrică pe platforma chimică de la Făgăraș, s-a reluat discuția  în 2019  când s-a adus în față ,,interesul național“ și ,,dezvoltarea acestei fabrici strategice“.  Dar  totul a rămas la nivel de teorie pentru că fondurile n-au fost alocate investiției. În 2022 însă s-au grupat în jurul acestui ,,interes național“ niște politicieni care au simțit că pot fi  ei ,,băieții deștepți“ din industria de apărare. Așa încât  valoarea investiției a crescut de la zecile de milioane de euro la  sute de milioane de euro. Mai mult, respectivii au vrut ca fabrica să fie construită la Victoria și nu la Făgăraș chiar dacă aici  existau studii, proiecte tehnice și chiar linii de producție.  Intervenția politicului în implementarea proiectelor de investiții din industria de apărare a încins însă spiritele. Sindicaliștii și conducerea Fabricii de Pulberi Făgăraș au contestat vehement mutarea investiției la Pirochim Victoria. Subiectul a ajuns și pe masa Consiliului de Dialog Social din cadrul Prefecturii Brașov și mai apoi la premier și Președinția României. Caz în care a fost blocată intervenția ,,băieților deștepți“ interesați de banii alocați noii fabrici de pulberi. Dar s-a convenit atunci  ca SC Pirochim SA Victoria să fuzioneze cu SC Fabrica de Pulberi SA Făgăraș, ambele societăți ale Romarm RA, în sensul ca Pirochim să fie absorbită de Fabrica de Pulberi.  Totul  însă la nivel de birocrație. A sărit și liderul sindicatului de la Pirochim.

  • ,,Pe platforma Societății Fabrica de Pulberi Făgăraș există deja tehnologia de producere a pulberilor și o parte din instalațiile necesare pentru producerea pulberilor cu dublă bază.  Pe platforma Societății Pirochim Victoria există tehnologia de producere a pulberilor cu simplă și triplă bază, pe instalațiile existente“a transmis atunci Mihai Savu de la  Sindicatul Liber Unirea de la Pirochim.   De atunci, din 2022, nimic nou.
președinte sindicat Pirochim, Savu Mihai

Arestări la vârf

După asaltul politicienilor la fabrcile din zona Făgăraș, au apărut arestările.

  • Directorul general al Romarm SA, Gabriel Țuțu, a fost reținut de procurorii anticorupție de la București într-un dosar de corupție ce are legătură cu achizițiile de măști făcute în perioada pandemiei de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
  • Și ministrul Bădălău a fost arestat în octombrie 2023 tot pentru corupție. Nicolae Bădălău promitea în 2019  peste 27 milioane de lei pentru investiția de la Fabrica de Pulberi. ,,La Făgăraş  vor fi concentrate toate pulberile care până acum se făceau răsfirate în toată țara, și pentru obuze mari, și pentru infanterie, absolut toate. Mărim investițiile, creem locuri de muncă și atunci cu siguranță vor crește și salariile“ promitea Bădălău. Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei și senator social democrat de Giurgiu, a fost eliberat în noiembrie 2023  din arest, după trei luni de stat în spatele gratiilor. Bădălău este acuzat de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă, fiind acum  plasat acum sub control judiciar.

Pirochim, în faliment
 

Pirochim Victoria este o filială a Companiei Naționale Romarm. De mai mulți ani însă, societatea înregistrează pierderi, iar pe poarta fabricii n-a mai ieșit niciun produs. Sub așa numita ,,convervare“, aici nu se mai produce nimic. Mai mult, platforma arată părăsită, pe multe clădiri și alei au crescut arbuști. ,,S-a furat tot ce s-a putut“ explică localnicii. Pe pagina oficială a Pirochim informațiile economice nu sunt actualizate, ultima înregistrare fiind aferentă anului 2018.  Pirochim are datorii totale în valoare de 4,8 milioane de lei, conform bilanțului publicat la 31 decembrie 2018. Pierderea înregistrată la acea dată a fost de 327.074 lei la un capital propriu de 12.392.075 lei. Conform documentului cifra de afaceri netă înregistrată a fost de 156.898 lei. Cea mai mare datorie a societății era la bugetul local în valoare de 3,4 milioane de lei, la nivelul anului 2017. Primăria Victoria a apelat la instanță prin executări silite pentru a recupera datoriile de la Pirochim. Cheltuielile cu angajații sunt de 2,8 milioane de lei din care 2,7 milioane de lei înseamnă salarii și indemnizații. La Pirochim sunt încadrate 73 de persoane.

 Pirochim, o societate a pensionarilor

SC Pirochim SA Victoria este fief-ul pensionarilor, așa cum explică localnicii.   Directorul general al societății este Palade Milică, pensionar. Conform declarației de avere depusă la data de 15 iunie 2023,  acesta a încasat anul trecut (iunie 2022-iunie 2023) o leafă de 80.724 lei, însemnând un salariu lunar de 6.727 lei. Un alt venit este pensia de 50.520 lei, ceea ce se deduce că lunar are o pensie de 4210 lei. Pe site-ul societății și-au mai depus declarații de avere următorii:

  •   Dragoș Neamțu: șef serviciu din Ministerul Economiei, salariul lunar 8.435 lei
  •   Biliboacă Ioan Romul: inginer șef la Pirochim. Salariul lunar 4.552 lei (54.623 lei/an)
  •   Obăcescu Mihai: membru în CA de la Pirochim: 11.928 lei/an de la Pirochim și o pensie de 7.326 lei/lună.
  •   Clonț Valentin: consilier local la Făgăraș, PSD, membru în CA de la Pirochim. Încasează o indemnizație  de 5.964 lei/an. De la CL Făgăraș încasează 9.492 lei/an, iar de la firma proprie 21.309 lei/an.
  •   Baciu Angela Diana: contabil șef la Pirochim cu un venit de 55.354lei/an (4.613lei/lună)

Pirochim plătește colaboratori cu 173.300 lei, în condițiile în care nu are producție. De asemenea, plătește studii precum ,,Codul de etică și integritate al SC Pirochim SA“. Ediția a 3-a a acestui Cod a fost asumată  de directorul general Palade Milică, întocmită fiind de juristul Constantin Gabăr și Zenaida Popa, președinta Comisiei SCIM. ,,PLAN DE INTEGRITATE GENERAL privind activitățile și acțiunile necesare a fi întreprinse pentru prevenirea și combaterea corupției  la nivelul Societății Pirochim Victoria S.A. pe perioada 2021-2025 și implementarea strategiei naţionale anticorupție 2021-2025, 60 pagini, avizat de director general în mai 2022“  este un alt studiu. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here