În noaptea de 14/15 mai 1948 au fost înregistrate cele mai multe arestări din istoria recentă a României.  Statisticile spun că peste 15.000 de  persoane, majoritatea studenţi şi legionari au fost ridicaţi direct de la casele lor de echipe de securişti.  Mulţi au fost ridicaţi şi din Ţara Făgăraşului, iar despre soarta lor nu s-a mai ştiut nimic până în 1964, la eliberarea dată de Dej, când  au ieşit pe porţile închisorilor şi lagărelor comuniste îmbătrâniţi, bolnavi şi suferinzi. La sfârşitul de an şcolar 1948, Securitatea a arestat elevii din licee. De la Liceul Radu Negru din Făgăraş au scăpat atunci de arestare  foarte puțini elevi, iar  cei care s-au ascuns din calea arestărilor s-au urcat în munți, începând cu 1 mai 1949.    Sediul Securităţii din Făgăraş era neîncăpător faţă de numărul elevilor ridicaţi din clase sau de acasă.    Cei arestaþi au fost supuºi unor metode de torturã îngrozitoare, mulþi au murit în anchetã.  În Þara Fãgãraºului s-au înregistrat ultimele arestãri ºi procese de condamnare  în 1958, dar percheziþiile ºi anchetele au continuat  ºi în anii urmãtori pentru  gazdele, sprijinitorii ºi  simpatizanþii celor din rezistenþã. Printre închisorile deschise în țară s-a aflat și Cetatea Fãgãraºului, frumosul edificiu medieval fiind transformat în penitenciar.

  •     Familia profesorului Mihai Novac a fost arestată.
  • Mihai Novac,  profesor, primul director al Liceului Radu Negru din Făgăraş, tatăl lui Gelu, era sprijinitor al grupului de rezistenţă. A fost condamnat la 15 ani muncă silnică.   Întâlnirile tinerilor  partizani cu profesorul Novac au avut loc chiar în casa lui, nu departe de sediul Securităţii. Profesorul Mihai Novac era din Şona. A intrat în conflict cu autorităţiler austro-ungare şi a plecat în America unde a lucrat la o fabrică  de aparataj electric. Aici  a ajuns  şef proiectant. În 1917 renunţă şi pleacă în Italia când pr. Lucaci înfiinţase aici  ,,Legiunea Română”. Revine în Ardeal la sfârşitul războiului.  Împreună cu preotul Valeriu Literat şi a învăţătorului Benţea  pune bazele Liceului Radu Negru din Făgăraş şi devine primul lui director. După un an renunţă, lăsând funcţia lui Ştefan Damian, ofiţer. Ion Gavrilă Ogoranu îl descrie pe profesorul Mihai Novac ca fiind uscăţiv, cu ochelari şi mereu având o stare pozitivă, chiar glumeţ. ,,Insista până toţi elevii pricepeau lecţia” explica Ion Gavrilă Ogoranu.  Soţia lui era din familie de preoţi,  urmaşi ai vestitului baron Urs de Margina.  A sprijinit lupta anticomunistă încă de la începuturi, iar când fiul său, Gelu a intrat în grupul condus de Ion Gavrilă Ogoranu, l-a sprijinit necondiţionat.  Liderul grupului,  Moşu,  s-a întâlnit cu profesorul Mihai Novac chiar la el acasă, sub ochii securiştilor. Profesorul Novac a organizat  oamenii care puteau să-i ajute pe partizani,  inclusiv pe evreii din oraş. Un exemplu ar fi medicul Schull care i-a ajutat cu medicamente. Profesorul adunase pentru tinerii dn munţi  alimente, haine, încălţăminte, medicamente şi asigura, la nevoie,  asistenţa medicală.
  •  Gelu Novac era elev din frăţia de cruce de la Radu Negru, coleg cu Remus Sofonea. După şase ani de rezistenţă în munti cade în luptă, în dimineata de 6 august 1954, la Obreja-Alba, pe malul Târnavei. Era împreună cu Gheorghe Şovăială din Berivoi.

  •      Gema Gârda Novac era  studentă la Braşov, sora lui Gelu Novac. Şi-a susţinut fratele implicat în lupta antcomunistă. A fost anchetată şi condamnată. Naşte în închisoare, iar gardianul Nicolae Gârda o ia de nevastă după  ieşirea din închisoare.

  •   Fostul prefect al Făgăraşului, Virgil Mateiaș, trece prin ororile Aiudului. Virgil Mateiaş era avocat, comandant legionar şi fost prefect al Făgăraşului.
  • A cunoscut mai toate închisorile comuniste, trecând şi prin reeducarea lui Makarenko de la Ocnele Mari. A avut un rol  important în comandamentul general al rezistentei armate anticomuniste pe ţară. Este arestat în 1948, e ținut 10 ani nejudecat, apoi condamnat la 20 ani muncă silnică. A mai fost condamnat şi încarcerat şi după 1941. A trecut prin închisorile:  Miercurea Ciuc, Ocnele Mari unde începuse reeducare după modelul Piteşti,  Codlea, Făgăraş, Văcăreşti, Jilava, Aiud.   Iese din închisoare în 1964, de la Aiud-ul condus de torţionarul Gheorghe Crăciun.  Moare în ianuarie 1995.
  •    Sabin Mare, capitan de infanterie, originar din Satu Mare, dar intră în familia cofetarului din Făgăraş cunoscut până la Viena, Embacher.
  • Activează în grupul militar de rezistenţă din Făgăraş, aduce  arme, echipament, cărţi şi o moară pe care o folosesc în munţi partizanii. În 1950 pleacă în Franţa  cu intentia de a se întoarce cu alt gen de sprijin pentru lupta anticomunistă. Revine în 1953, paraşutat cu un grup de luptători printre care şi radiografistul Ilie Rada. Din cauza unor deficienţe de organizare, nu s-a întâlnit cu făgărăşenii. Capturat, moare în condiţii neelucidate.
  •    Mircea Zorca era student. A activat  în grupul de paraşutaţi al lui Sabin Mare. A fost condamnat.
  •    Familia de ţărănişti, Ursu, a trecut prin ani grei de temniţă.  Romulus Ursu era profesor la Liceul  Radu Negru unde preda istoria şi geografia și era fruntaş naţional ţărănist. Pentru atitudinea sa anticomunistă este arestat la martie 1951, când avea 56 de ani. A fost depus la ,,Talpa iadului” de la Securitatea Sibiu, o cameră întunecoasă şi insalubră de la subsol, iar de aici transferat la Canal, Capul Midia. Grav bolnav şi neavând parte de un tratament medical, moare la 3 noiembrie 1952, în închisoare.
  •  Romulus Victor Ursu, fiul profesorului Romulus  Ursu era student la Drept, la Cluj. Intră în  grupul  condus de  prof. universitar Raul Volcinschi, care voia să ajute grupul din Munţii Făgăraşului. În mai 1952 vine la Sâmbăta cu alţi 3 studenţi,  o misiune dată de Volcinschi, dar moare într-un stupid accident împreună cu colegul lui, Mareş.
  •  Corneliu Ursu, Puiu, era student la Cluj, fiul profesorului Ursu.
  • Se încadrează în mişcarea studenţească anticomunistă, în grupul prof. Volcinschi. Este arestat la 23 noiembrie 1956, la Cluj, iar în urma procesului desfăşurat în mai 1957 pentru întreg grupul Volcinschi  este condamnat la 10 ani de detenţie. Pof. Volcinschi este condamnat la 25 de ani de detenţie.  A fost dus la Gherla, la Periprava, secţia Grindu, Salcia, Jilava. A fost eliberat la 24 iunie 1964. Cu greu şi-a continuat studiile la Filologia din Iaşi, absolvind  cursurile în 1971.
  •  Familia Literat a fost arestată.
  • Valer Literat era preot şi profesor de franceză la Liceul  Radu Negru. Pentru atitudinea lui anticomunistă este arestat la  3 martie 1951 şi reţinut la Securitate timp de 2 ani, fără proces. I se impune domiciliul forţat la Gârleni, Bacău,  timp de 11 luni de la eliberare. A decedat în 1972, la Iaşi, dar  osemintele i-au fost aduse la Făgăraş. A fost coleg cu Octavian Goga.
  •  Radu Literat, inginer, fost  elev la Radu Negru, era fiul prof.  Valer Literat. A fost  arestat și condamnat pentru activitatea sa anticomunistă.
  •  Preotul Coriolan Buracu şi fiii săi, toţi au fost arestaţi.
  • Coriolan Buracu (soţia Maria), preot militar, a fost personalitate politică naţionalistă a Ardealului încă înainte de primul război mondial. A fost Senator la 1918. Ia parte la războiul de răsărit împreună cu fiul sau Matei, care moare în luptă. Cu întreaga sa familie  sprijină  lupta anticomunistă. Urmăarit de Securitate  încă dela alegerile  din 1946,  este arestat  şi  condamnat.
  •    Florin Buracu, elev la Liceul Radu Negru şi şeful Frăţiei de Cruce.  A pregătit mulţi elevi pentru lupta anticomunistă. Ajunge inginer.
  •    Alexandru Buracu era elev la Liceul Militar, este condamnat ca frate de cruce în 1941, este trimis pe front la 17 ani. Revine la Liceul Radu Negru ca elev și activează în frăţia de cruce de aici. Este arestat şi condamnat.
  •     Mihai Buracu, cel mai mic copil al preotului Buracu,  era elev la Liceul Radu Negru. A activat în Frăţia de Cruce,  este arestat şi condamnat în 1948 pentru activitate anticomunistă.
  • Octavian Buracu, alt fiu al preotului, professor universitar la Cluj. Respectă ideile familiei şi intră în lupta anticomunistă.

u Profesorii de la Radu Negru, arestaţi şi condamnaţi

  •    Octavian Florescu era profesor la Liceul Radu Negru. Pentru atitudinea sa anticomunistă este trimis în lagărul de la Caracal, apoi  condamnat.
  •    Mihai Săbăduş, profesor la Liceul Radu Negru. Este arestat în 1948 şi condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •    Adam Bucur, profesor la Liceul Radu Negru. Este  condamnat pentru activitate anticomunistă
  •    Victor Florea, profesor la Liceul Radu Negru. Este condamnat în 1951 pentru atitudine anticomunistă.

  Elevi şi studenţi încarceraţi

  •    Sorin Ludu, student. A avut un rol important în comandamentul rezistentei pe lângă profesorul Nicolae Petraşcu. A fost condamnat, iese grav bolnav din închisoare.
  •    Ioan Bălan, student la Politehnica Bucureşti. Arestat şi condamnat în 1948.
  •    Octavian Popa, student la Conservatorul din Bucureşti. Este  condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •     Octavian Tomuţa, fost elev la Liceul Radu Negru,  student, şeful grupului legionar de la Politehnica Bucureşti. Este  condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •    Valeriu Teodoru, fost elev la Liceul Radu Negru. Este condamnat fiind inclus în  grupul Politehnicii din Bucureşti.
  •    Horia Drăghici, student, este condamnat.

  Femei care au sprijinit Rezistenţa

  •     Otilia Bălan, învăţătoare, mama lui Ion Bălan. A ajutat  grupul din munti cu echipament de munte în două rânduri.
  •    Emilia Maga, învăţătoare,  soţia lui Mihai Maga. A fost o bună  sprijinitoare a grupului din munţi.
  •   Maria Buracu, soţia preotului Coriolan Buracu. Şi-a sprijinit soţul şi copiii. A  fost bătută şi persecutată ani la rând  de securişti.
  •    Ana Popa,  originară din Voievodeni, funcţionară, a îndrăznit să dea referat bun pentru dr. Burlacu Nicolae care era arestat.
  •    Zoe Vâjeu şi sora sa, Carmina, condamnate pentru sprijinul dat Rezistenţei anticomuniste.

Medicii încarceraţi

  •    Stanciu Stroia, doctor, fost asistent universitar, se stabileste la Făgăraş.   Are o atitudine naţionalistă şi se asociază cu alţi intelectuali din Făgăraş.  Ajută rezistenţa anticomunistă. Când este depistat de securitate, este arestat în toamna anului 1950 şi condamnat. Este arestat atunci şi  fiul său, elev de liceu, şi condamnat. S-a sinucis în închisoare, înainte de proces.
  •   Ioan Giurca, medic, fruntaş naţional ţărănist. A fost arestat şi încarcerat. Casa lui a fost confiscată şi transformată în  primul sediu al Securităţii, pe Mihai Viteazu nr. 3. Ulterior a devenit bibliotecă, casă a căsătoriilor, iar după 1990 sediu de partid, de TV, iar de câţiva ani, după retrocedare a stat goală. În 2022 a fost vândută de o nepoată stabilită în Germanai. Ioan Giurca a fost tot timpul urmărit de securitate, s-a ascuns la Braşov, unde a decedat.
  •  Niculae Burlacu, doctor, moldovean la origine, ajunge la Făgăraş unde profesează în perioada ianuarie 1950- 15 martie 1953. Fusese încarcerat  în 1948 după o condamnare de 4 ani de închisoare. Intră în legătură cu luptătorii din Munţii Făgăraşului şi se implică în crearea de legături si cu exteriorul. Vândut de profesorul Ion Grovu, este arestat şi condamnat la moarte împreună cu  membrii grupului prinşi în 1957.  I se comută condamnarea în muncă silnică pe viaţă, la fel ca şi lui Olimpiu Borzea din Viştea  de Jos. A fost eliberat în 1964 şi s-a stabilit la Braşov.
  •     Anore Schull, medic evreu. A furnizat medicamente pentru Gelu Novac prin tatăl acestuia, prof. Mihai Novac.
  •   Coriolan Pereni, medic. L-a scăpat de la moarte pe luptătorul Dumitru Moldovan din Lisa care a fost împuşcat, dându-i prin transfuzie propriul său   sânge.
  •  Margareta Halmaghi, soră medicală. L-a ajutat pe doctorul Pereni la transfuzia de sânge pentru Dumitru Moldovan şi l-a îngrijit pe rănit.
  •   Iosif Ziegler, medic evreu. A dat referat bun pentru  dr. Burlacu.
  •   Andrei Neuman, medic evreu. A dat referat bun pt. dr. Nicolae Burlacu.

Legionarii au fost toţi condamnaţi

  •   Fraţii Comănar: Victor, Titus, Mircea, Octavian,  legionari. Au fost  condamnaţi pentru rezistenţa  anticomunistă.
  •   Ion Marhau, croitor, legionar. A fost  condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •  Iuliu Scorei, legionar, condamnat pentru activitate anticomunistă
  •  Elisie Gânscă, legionar, condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •  Ion Matei, legionar, condamnat pentru activitate anticomunistă
  •  Nicolae Maier, croitor, legionar, condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •  Nicolae Ioanid,  legionar, funcţionar, condamnat pentru activitate anticomunistă.
  • Vasile Taflan, legionar, avocat, condamnat pentru activitate anticomunistă
  •  Emil Cosgarea, avocat, fruntaş naţional ţărănist. A fost  condamnat pentru atitudine anticomunistă. Casa lui a fost al doilea sediu al securităţii, pe strada Inului, unde astăzi funcţionează Parchetul Făgăraş.
  •   Conţiu Petre, deşi era secretar PCR la Combinatul Chimic Fagaras, a dat referat bun pentru  dr. Burlacu.
  •   Gheorghe Toader , fost elev la L.R.N., inginer chimist, şef de promoţie al Politehnicii Bucuresti, şeful organizaţiei legionare a Judeţului  Făgărăş. Gheorghe Toader era orfan de părinţi şi a fost crescut de bunici. A urmat Licel  Radu Negru, fiind un elev foarte bun. A terminat Facultatea de Chimie Bucureşti cu rezultate excepţionale. În  1946 a revenit la Făgăraş pentru a conduce fabrica chimică, unde şi-a organizat un laborator chimic. I s-a propus să conducă organizaţia anticomunistă de la Făgăraş. Dar el şi-a dorit o viaţă închinată ştiinţei. ,,Mă cunoşti Ioane, că nu-s născut să fiu erou, eu cred că aş putea  servi mai bine pe tărîmul ştiinţei, nu-s fricos, dar mi-ar răpi timp preţios” descria Ion Gavrilă Ogoranu. În mai 1948 a fost arestat şi condamnat. Trece prin închisorile din Braşov, Piteşti şi din 1952 la Gherla condusă de Goiciu. Moare de pneumonie după ce Goiciu l-a pus pe el şi alţi câţiva deţinuţi să golească un wc ce se înfundase, pe o ploaie cu lapoviţă. Apoi l-a băgat la arest,  la ,,neagra”,  unde a stat pe cimentul îngheţat zile în şir.
  •    Gheorghe Toader,  muncitor, văr cu ing. Gh. Toader, condamnat pentru activitate anticomunistă. Era din cartierul Galaţi.
  •   Iosif Munteanu,  condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •   Gheorghe Comşa, secretar al Liceului Radu Negru. L-a gazduit o iarna pe Gelu Novac, când a rămas singur.
  •    Ciora, o elevă de la Liceul din Făgăraş, ucisă la securitate în condiţtii necunoscute. u  Gheorghe  Govoran, preot, condamnat pentru  atitudine anticomunistă.
  •   Ion Bărcuţean, muncitor, condamnat.
  •   Ion Comşa, preot, condamnat pentru activitate anticomunistă.
  •   Aurel Benţea,  tehnician, condamnat pentru atitudine anticomunistă.
  •   Petru Manciulea a făcut parte din grupul condus de învăţătorul Ion Pridon din Părău. A fost arestat şi condamnat în grupul Pridon. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here