Festivalul Fânului a adunat duminică, 28 iulie a.c., la Șoarș, sute de persoane, localnici, dar și din satele învecinate. A fost a doua ediție a acestui festival dedicat fânului și implicit muncii câmpului, când sătenii s-au putut bucura de spectacole, muzică populară și de socializare. Festivalul a fost organizat de Primăria Comunei Șoarș și Consiliul Local Șoarș, proiectul fiind cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.
- ,,N-a fost ușor să organizăm acest festival, dar unde pui suflet și muncă vine și reușita. Acest festivat este o tradiție frumoasă pe care vrem să o păstrăm, iar în fiecare an să organizăm Festivalul fânului. Avem o premieră la această ediție, degustări de preparate tradiționale din fiecare sat al comunei. Mă bucur că participarea este numeroasă“ a spus primarul comunei Șoarș, Dănuț Timiș.
- ,,Ne bucurăm că am reușit și în acest an să organizăm Festivalul fânului. Dacă anul trecut a fost omagiată munca bărbaților prin concursul de cai, în acest an omagiem gospodinele comunei, prin degustări de produse tradiționale, pe care le-am numit ,,Bucate-n traistă“. Așa era la munca ogoarelor, la fân, sătenii mergeau cu traista plină de preparate. În sala căminului cultural am pregătit și exponate cu cele mai vechi costume populare din comună. Și ținuta mea este una specială, în ton cu sărbătoarea, crătințele le am de la bunica, iar ia are influențe din zona Hârtibaciu, acolo unde a fost cusută. Puțină lume știe că Hârtibaciu izvorăște din pădurea Bărcutului“ a explicat Anca Bâtiu, fiică a satului Șoarș, directoarea proiectului.
Muzică și voie bună
Spectacolul a început la ora 16.00, iar pe scena montată în curtea Școlii Gimnaziale Șoarș, după deschiderea oficială a evenimentului, au urcat, rând pe rând, artiști și ansambluri folclorice. Ansamblul Transilvania Felmer coordonat de instructorul Ioan Ionuț și Anca Ionuț a încântat publicul prin jocurile prezentate, culese din toate zonele țării. Micuțele dansatoare au fost aplaudate la scenă deschisă cu jocul ,,Crihalma“. Au urcat apoi pe scenă Ansamblul Făgărașul și Fanfara din Șinca Nouă. Pe parcursul a câtorva ore publicul a ascultat artiștii de muzică populară din Țara Făgărașului. Curea Darea Arabela și Curea Georgiana, fiice ale comunei, au prezentat un purpuriu de cântece populare. Au mai urcat pe scenă Diana Gribincea, Mioara Marinca cu elevii săi de la cursul de canto, Elena Pirău și Laurențiu Begu Ioan. S-a schimbat apoi registrul, iar Asociația Hai la Chitară a prezentat piese folk. Invitați speciali au fost Oana Bogza Pintea, Bogdan Georgescu și Formația Analog. Spectacolul s-a încheiat cu Vali Vijelie, artistul care a adus un public numeros.
Bucate-n traistă“, degustări de produse tradiționale
În paralel, la Căminul cultural din Șoarș, a fost organizată o degustare de produse tradiționale ale producătorilor locali. În sala căminului cultural au fost prezentate cele mai bune preparate ale gospodinelor din satele comunei.
- Seliștat: un grup de femei din sat s-au întrecut prin prepararea unor plăcinte speciale cu rețete păstrate din străbuni. ,,Cu o zi înainte am pregătit multe feluri de plăcinte: cu mere, cu nucă, cu nucă și mărar, plăcinte cu griș și nucă, plăcinte cu brânză de vaci. Chiar în ziua festivalului am făcut gogoși pufoase prăjite la foc de lemne“ au spus gospodinele din Seliștat.
- Felmer: Familia Lazea de la nr. 14 din Felmer a pregătit lichiu și pâine de casă. ,,Lichiul are un aluat de cozonac peste care se adaugă smântână cu ou. Am făcut cinci pâini, atât cât pot în cuptorul cu lemne din curte“ a spus d-na Lazea. Elena Călin de 80 de ani, de la nr. 325, a prezentat multe feluri de dulcețuri și de gemuri: de prune, coacăze, afine, prune cu nucă, toate fructele culese din grădina proprie. ,,Un preparat specific satului sunt uscățelele sau minciunelele. Este o rețetă de la bunica, are aluat făcut din făină, lapte, zahăr, ulei și bicarbonat. Se întinde și se taie pătrățele, iar apoi se înoadă, după care se prăjesc în ulei“ a spus Elena Călin. Preparatele ei au fost prezentate pe o față de masă veche de peste 150 de ani, la fel cum era și ia pe care o purta, o ie cu șânoare țesută în război.
- Bărcut: Daniela Tudorancea din Felmer, nr. 145, a prezentat la degustare miere de albine de mai mulre feluri. A impresionat mierea de facelia, o plantă adusă din America Latină și adaptată în grădina ei din Felmer. Această miere are un gust deosebit, la fel cum are și mierea de mană. Borcanele frumos ornate au conținut însă și miere de salcâm și de tei. ,,Pe lângă miere am adus pâine de casă, roșii din grădină, 100% bio, slănină și ceapă“ a spus Daniela Tudorancea. N-au lipsit produsele de la ,,Câmpul de lavandă“ din Bărcut: săpun, ulei esențial, lumânări, săculețe pentru dulap, limonada, sucul de lavandă, apa florală. Preparatele produse de o familie de tineri, Forsea Florin, au fost prezentate de Ana Stângu din sat.
- Șoarș: prăjiturile de post de diferite feluri au fost preparate și prezentate de Nicolata Stan de la nr. 80: prăjiturile Albinuța, Greta Garbo, Albă ca Zăpada, toate după rețetele bunicii, asezonate cu dulceață de mentă. (Lucia BAKI)