28 iulie este  Ziua Naţională a Ambulanţei din România. Pentru a marca importanța pe care serviciul de ambulanță o are în salvarea de vieți omenești,  Serviciul de Ambulanță Județean Brașov va organiza o acțiune de amploare în municipiul Brașov.  În această zi,   literele de pe Tâmpa vor fi luminate în culorile specifice acestui serviciu, alb-portocaliu. Conform Legii nr. 22/2015, începând cu anul adoptării a fost instituită ziua de 28 iulie ca Ziua Naţională a Ambulanţei din România, dată la care, în 1906, la inițiativa dr. Nicolae Minovici, a apărut prima ,,Salvare” din București.

Istoria Salvării

În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961. În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005 a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

Parada ambulanțelor

60 de echipaje de ambulanță, din întreaga țară vor participa duminică la o paradă pe străzile municipiului Brașov.   După paradă, oamenii de la Ambulanță vor fi în puncte cheie ale municipiului – piețe sau intersecții, de exemplu, pentru a interacționa direct cu cei pe care îi slujesc  de 118 ani.

Echipajele Serviciilor de Ambulanță din județele României se adună sâmbătă seara, pe 27 iulie, în Piața Sfatului, din Brașov. Duminică, de la ora 10.00, tot în Piața Sfatului este festivitatea de Ziua Națională a Ambulanței. Iar de la ora 12.00, toate echipajele pornesc în paradă, pe următorul traseu: Piața Sfatului, Str. Mureșenilor, B-dul Eroilor, B-dul 15 Noiembrie, Str. Calea București, întoarcere giratoriu Carrefour(Calea București, nr. 107), B-dul Saturn, Str. Zizinului, Str. Toamnei, B-dul Mihail Kogălniceanu, B-dul Victoriei, B-dul Gării, Str. Aurel Vlaicu, B-dul Griviței, Str. 13 Decembrie, B-dul Iuliu Maniu, Str. Nicolae Iorga, Str. Mureșenilor, Piața Sfatului.

După paradă, echipajele se vor instala în puncte cheie ale municipiului Brașov – intersecții, parcuri sau piețe, pentru a interacționa direct cu oamenii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here