FOTO: Capital

Pragul de impozitare a pensiilor va crește de la 1 septembrie, Guvernul urmând să emită un act normativ în acest sens, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

De la 1 septembrie va crește pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cât e acum, la 3.000 de lei.

Întrebat dacă recalcularea pensiilor ține cont de acest nou prag de 3.000 de lei, Daniel Baciu a răspuns afirmativ. „Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern. Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”, a declarat Daniel Baciu la B1Tv.

Întrebat dacă asta înseamnă practic o nouă recalculare a pensiilor, Baciu a precizat: „Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”.

La finalul lunii mai, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirma că pentru ministerul său este prioritară recalcularea pensiilor după noua formulă, iar în ceea ce priveşte modificarea pragului de 2.000 de lei de la care se impozitează pensiile a menţionat că această problemă ţine şi de Ministerul Finanţelor.

În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării„, a afirmat ministrul Simona Bucura-Oprescu, fiind întrebată de jurnalişti despre modificarea pragului de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here