Întâlnire între factorii de decizie în domeniul salubrizării din județul Brașov, la ADI ,,ISO Mediu“. ,,Este necesară îmbunătățirea legislației în domeniu“
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI „ISO Mediu Brașov”) a organizat o intâlnire cu responsabilii de mediu ai primăriilor din județul Brașov pentru a discuta despre îmbunătățirea cadrului legal din domeniul salubrizării. În cadrul acestei întâlniri, având ca temă „Actualizarea legislației în domeniul salubrizării – legislația secundară”, reprezentanții Federației Asociației de Dezvoltare Intercomunitară au prezentat o serie de propuneri de modificare a Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităților, document aflat în această perioadă în etapa de consultare publică.
Președintele ADI „ISO Mediu” Brașov, Liviu Butnariu: ,,Întâlnirea era necesară, fiind benefică atât pentru autoritățile locale, cât și pentru legiuitor“
„O actualizare a cadrului legal din acest domeniu este absolut necesară, având în vedere că activitatea de salubrizare este într-o continuă schimbare, atât la nivelul practicilor, cât și a normelor privind gestionarea deșeurilor. De exemplu, avem în curs de implementare, proiectele centrelor de aport voluntar (CAV – n.r), a căror funcționare trebuie reglementată. De asemenea, în viitorul apropiat se va pune tot mai mult accent pe devierea de la depozitare a biodeșeurilor sau a materialelor textile, astfel că modul de gestionare a acestora trebuie să se regăsească în noul regulament, unul pe care ni-l dorim clar, realist și aplicabil”, a explicat Liviu Butnariu.
Au fost prezentate funcționarea operatorilor de salubritate, gestionarea deșeurilor (inclusiv a celor depozitate ilegal pe domeniul public), modul în care se va desfășura activitatea în centrele de aport voluntar.
Ce facem cu deșeurile abandonate la întâmplare?
În privința deșeurilor abandonate pe domeniul public, propunerea Federației Asociației de Dezvoltare Intercomunitară este ca operatorul să le colecteze (inclusiv cele de la punctele de colectare a deșeurilor municipale) și, în cazul în care producătorul sau deținătorul de deșeuri este necunoscut, cheltuielile aferente să fie suportate de către autoritatea administrației publice locale. După identificarea producătorului sau deținătorului, acesta va fi obligat să suporte atât cheltuielile efectuate de autoritatea administrației publice locale, cât și sancțiunile contravenționale. De asemenea, federația a propus ca în cazul în care utilizatorii serviciului de salubrizare refuză să încheie un contract cu operatorul, acestora să li se perceapă o taxă de salubrizare, conform legii. Regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare a localităților a fost lansat în dezbatere publică de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.