Manifestarea ,,Zilele Rezistenței Anticomuniste“ este în plină desfășurare. În deschiderea evenimentului Florin Dobrescu, secretarul general al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a citit o rugăciune a Episcopului Macarie Drăgoi despre Sfinții Închisorilor și s-a ținut un moment de reculegere dedicat luptătorilor anticomuniști din Munții Făgăraș, în frunte cu Ion Gavrilă Ogoranu.

La eveniment au participat deputatul Dumitru Flucuș și senatorul Marius Toanchină, parlamentari din Țara Făgărașului ,  precum și membrii Neamunit și Comunitatea Identitară din Cluj-Napoca, dar și români din Diaspora. A fost  prezentă Viorica Marcu, fiica fostului deținut politic Viorel Leluțiu, din Rucăr.  S-a vorbit despre  rolul BOR în canonizarea Sfinților Închisorilor.  Lucrările simpozionului dedicat Rezistenței A nticomuniste au început la ora 13.00   După salutul președintelui Coriolan Baciu, a urmat cuvântul dr Corneliu Zeană, care a evocat pe tatăl său, medicul Dumitru Zeană, exterminat în 1962 la Aiud, precum și pe unchiul sau, medicul Ionel Zeană, fost deţinut politic.

De la ora 14,15, Dan Puric a susținut o conferință despre identitatea creștină și martirii apărători ai acesteia.

A  urmat senatorul Marius Toanchină care a vorbit audienței despre lupta anticomunistă a tinerilor partizani din Munții Făgărașului.

Deputatul Dumitru Flucuș a continuat pe aceeași linie, invocând respectful față de istoria românilor.

După pauză, a fost prezentat volumul III din ,,Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc“, ediția a IV-a, recent scoasă de sub tipar, semnată de Ion Gavrilă Ogoranu și Lucia Baki Nicoară. Prezentarea volumului a fost realizată de Lucia Baki Nicoară.

Un grup de copii a interpretat versuri din închisori pe muzică proprie.

Simpozionul a continuat cu alte prelegeri despre Rezistența Anticomunistă.

Duminică, 21 iulie, la Crucea-monument va fi oficiat parastasul eroilor anticomuniști din Țara Făgărașului, după Sfânta Liturghie.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here