Satul Boholț va fi în sărbătoare duminică, 21 iulie 2024, prilejuită de prezența în mijlocul comunității locale a  IPS Mitropolit Serafim Joantă, Mitropolitul Europei Centrale și de Nord.  Biserica din Boholț cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“ va fi neîncăpătoare, localnicii dorind să participle la slujba oficiată de Înaltul Prelat, fiu al  satului.  Așa cum explică preotul paroh Cătălin Socaciu, la ora 9.15 va fi întâmpinat Mitropolitul Serafim.

  • ,,Sfânta Liturghie va începe la  ora 9.45, urmând rugăciuni de dezlegare. Participanții vor fi invitați apoi la o agapă. Programul zilei se continuă cu sființirea a două troițe.  O troiță a fost ridicată la casa părintească a IPS Serafim Joantă, iar a doua troiță în pădurea Calborului. Vă așteptăm să ne rugăm împreună“ a explicat preotul paroh al satului, Cătălin Socaciu.

Povestea crucii din pădurea Calborului

  •  ,,În al 2 Lea război mondial, granița între Ardeal și Austro Ungaria era separată de Râul Olt.  La un moment dat o patrulă de spionaj român a fost surprinsă de unguri în acea zonă, patrula fiind compusă dintre un tată, un fiu și doi gineri. Toți au fost executați și îngropați într-o groapă comună. Se pare că ulterior s-a dovedit faptul că victimele erau originare din satul Calbor. Nu se mai cunosc, la ora actuală, locul de veci, dar locuitorii celor două sate,  Calbor și Boholț,  au ridicat o cruce în memoria tuturor luptătorilor. Această cruce din pădurea Calborului va fi sfințită duminică.  Există izvoarele istorice care ne confirmă că mai în jos în actuala pădure  ar mai fi o groapă comună   unde ar fi îngropați ostași români“ relatează preotul Cătălin Socaciu. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here