O expoziție inedită de artă reciclabilă a avut vernisajul vineri, 19 iulie a.c., începând cu ora 17.00, în Cetatea Făgărașului. Artistul local Mugurel Răducanu a ieșit pentru prima dată în fața publicului cu lucrările sale.  Făgărășenii au venit într-un număr mare la vernisaj, ținând cont de faptul că această manifestare artistică se înscrie în rândul unor activități informale față de arta clasică (tablouri istorice, clasice, pictură), fiind vorba de piese, accesorii, rame, tablouri cărora li s-a dat o destinație atipică. Interesul față de această expoziție s-a manifestat prin întrebările din rândul publicului care i-au fost adresate artistului.

,,Am fost foarte emoționat și nu mă așteptam să vină atât de multă lume. Am avut un sentiment de fericire că am putut povesti despre lucrările mele. Tablourile și piesele mele nu exprimă neapărat stări sau sentimente, este artă reciclabilă” a spus artistul făgărășean.

Mugurel Răducanu s-a destăinuit publicului prezent,  mărturisind cum a început totul.

,,Am  început să am atacuri violente de panică în urmă cu zece ani, iar expoziția este  despre lumină și întuneric, despre încercarea de evadare din mintea umană care, adeseori, rămâne captivă împotriva voinței omului. Este o poveste despre curajul de a ieși din ,,Cetate”, despre modul în care un om a ales ca în cele mai grele momente ale vieții sale, în care ,,creierul coboară în temniță”, să aibă curajul să se întâlnească cu sinele, acolo în cele mai negre tenebre ale cămării sufletului, cu un maldăr de piese electronice defecte luate dintr-un service în care își duce existența și să îi spună: ,,Fă ceva creativ cu ele! Concentrează-te pe ele, lasă prostiile, fă artă din gunoiul ăsta, pentru că arta înseamnă creativitate, curaj, libertate și vindecare.    Nu mă consider un artist care face artă din reciclare în acest context, ci mai degrabă un curajos care deschide, în spațiul public dintr-un mic orășel de provincie, o discuție deschisă, liberă și asumată despre sănătatea mintală în România secolului XXI. Este o invitație de a privi dincolo de aparențe” a mărturisit artistul făgărășean.

Piesele artistice ale sale sunt realizate din materiale reciclate, rame, componente electronice și alte artefacte. Demersul lui Mugurel Răducanu este o introspecție în ungherele sufletului și ale spiritului. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here