FOTO ProTV

Nordul și centrul României scapă joi de valul de căldură extremă care a afectat toată țara în ultimele zile. Spre sud însă canicula mai persistă, iar câteva județe sunt în continuare sub cod roșu.

Astfel, județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita, Brașov, Covasna, Neamț, Iași și Botoșani scapă începând de joi de caniculă.

Meteorologii au emis însă un cod galben de căldură persistentă pentru sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali.

„În sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 33…35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, a transmis ANM.

Vor fi sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat județe din Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, sudul Moldovei.

„În Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, au mai transmis meteorologii.

Codul roșu de căldură extremă va rămâne în vigoare și joi în partea de sud a țării, adică județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.

„În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34…37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, potrivit ANM.

Meteorologii spun că în zilele următoare valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în sud-estul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here